Ga direct naar inhoud

Wat krijgt u van wie en wanneer

Krijgt u straks pensioen uit meerdere pensioenregelingen? Hoe regelt u dat? En wat krijgt u wanneer van wie? Belangrijk om te weten, is dat het pensioen voor de meeste Nederlanders bestaat uit drie zogenoemde pijlers. Wij zetten voor u op een rij hoe het werkt.


Pijler 1: AOW

De uitkering van de Algemene Ouderdomswet (AOW) ontvangt u van de Sociale verzekeringsbank (SVB). Dat is de uitvoeringsinstantie die uw AOW-pensioen uitbetaalt. Een half jaar vóór uw AOW-leeftijd krijgt u een brief van de SVB. Daarmee kunt u AOW aanvragen. U ontvangt het bedrag rond de 21ste van elke maand op uw bankrekening. Het kan zijn dat u de eerste keer niet een volledig maandbedrag ontvangt. U had dan nog niet sinds de eerste van die maand recht op AOW. De jaarlijkse
vakantie-uitkering krijgt u in de maand mei.


Pijler 2: aanvullend (ouderdoms)pensioen

Het (aanvullende) pensioen dat u bij uw voormalige werkgever heeft opgebouwd, krijgt u van uw pensioenuitvoerder. U hoort ruim op tijd van uw pensioenuitvoerder welke keuzemogelijkheden u heeft en hoe u het pensioen kunt aanvragen. Gaat u over een aantal maanden met pensioen en heeft u nog geen bericht ontvangen? Neem dan contact op met uw pensioenuitvoerder. Heeft u een pensioenregeling bij Nationale-Nederlanden? Dan informeren we u zes maanden van tevoren over uw mogelijkheden.

Heeft u een premie- of kapitaalovereenkomst? Dan koopt u op uw pensioendatum met uw pensioenkapitaal een pensioen aan. U beslist zelf bij welke pensioenuitvoerder u dat doet. U moet zich dan wel houden aan de afspraken die staan in uw pensioenregeling. Is uw regeling bij Nationale-Nederlanden ondergebracht? Dan krijgt u zes maanden van tevoren per brief alle informatie die u nodig heeft. Ook ontvangt u een formulier waarop u uw voorkeuren kunt aangeven. Op basis daarvan krijgt u één maand vóór de pensioendatum een offerte met een akkoordverklaring. Daarop kunt u precies aangeven op welke manier u uw pensioen wilt ontvangen.

Heeft u bij verschillende pensioenuitvoerders een aanvullend pensioen opgebouwd? Dan ontvangt u mogelijk geld van meer partijen. Weet u niet of u verschillende regelingen heeft en bij wie? Op Mijnpensioenoverzicht.nl ziet u een overzicht van uw pensioenregelingen.


Pijler 3: wat u zelf heeft geregeld

Misschien heeft u zelf iets extra’s geregeld voor later, bijvoorbeeld via een lijfrente. Dat bedrag krijgt u niet ineens op uw rekening gestort. Eerst moet u zelf een lijfrente-uitkeringsproduct kopen waarin u in één keer het vrijgekomen lijfrentekapitaal stort. Daaruit ontvangt u vervolgens periodiek een uitkering als aanvulling op uw pensioen. U krijgt dan per maand een bedrag gestort van de uitkerende instantie (verzekeraar of bank) die u zelf heeft uitgekozen. In dat geval bepaalt u ook wanneer de uitkeringen starten en wanneer ze eindigen (binnen de voorwaarden van het lijfrenteproduct).