Ga direct naar inhoud

Uw lijfrente komt vrij

Kies voor uitkeren, uitstellen of afkopen.

Uw lijfrente komt vrij. Wat zijn uw mogelijkheden?

Heeft u kapitaal opgebouwd in een lijfrenteverzekering of -rekening als aanvulling op uw pensioen en komt uw lijfrente vrij? Dan heeft u drie mogelijkheden. U kunt uw lijfrente periodiek laten uitkeren, bijvoorbeeld per maand of per kwartaal. Ook kunt u uw lijfrente-uitkering nog even uitstellen en doorsparen met uw opgebouwde kapitaal. Of u kiest ervoor om het geld in één keer te laten uitkeren. Dit heet afkoop.

Uw lijfrente uitkeren

Uw lijfrente komt vrij en u wilt uw lijfrente laten uitkeren tegen een vaste rente. De eerste uitkering kunt u in laten gaan tot 12 maanden na de storting van uw lijfrente op uw uitkeringsrekening.

Aanvullende PensioenUitkering

Uw lijfrente uitstellen

Uw lijfrente komt vrij en u wilt uw lijfrente uitkering langer dan 12 maanden uitstellen. Dan kunt u uw lijfrente door laten groeien met Aanvullende PensioenOpbouw.

Aanvullende PensioenOpbouw

Uw lijfrente afkopen

Uw lijfrente komt vrij en u wilt het bedrag in één keer laten uitkeren (afkoop). Dan betaalt u misschien veel belasting. De Belastingdienst kan bovendien een boete (revisierente) tot 20% van het uitgekeerde bedrag in rekening brengen.

Lijfrenteverzekering ineens uitkeren

Het is belangrijk om op tijd uw keuze te maken uit deze drie mogelijkheden. Nadat uw lijfrentepolis vrijkomt heeft u hier tot uiterlijk 31 december van het volgende kalenderjaar de tijd voor.

Meer informatie over lijfrente

Wat is een lijfrente?

Met een lijfrente kunt u extra pensioen opbouwen met belastingvoordeel. Er zijn twee soorten lijfrentes: de lijfrenteverzekering en de bancaire lijfrente, die ook wel banksparen wordt genoemd. Een lijfrente kent twee fases: de opbouwfase en de uitkeerfase. Het saldo van uw rekening zit voor de heffing van inkomstenbelasting in box 1. U betaalt over het saldo op uw rekening geen vermogensrendementsheffing in box 3.

Wanneer moet ik mijn lijfrente uiterlijk laten uitkeren?

De opbouwfase eindigt uiterlijk op 31 december, 5 jaar na het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Dit is de einddatum. U moet uw opgebouwde lijfrentekapitaal dan omzetten in een lijfrente-uitkering. Om uw lijfrente te laten uitkeren opent u eerst een uitkeringsproduct: een nieuwe bankspaarrekening of een nieuwe verzekering.
De uitkering van uw lijfrente moet voldoen aan de voorwaarden uit de Wet inkomstenbelasting 2001. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van uw leeftijd op het moment dat u de uitkeringen laat beginnen.

Meer hierover leest u in de fiscale en juridische regels.

Kan ik mijn lijfrenteverzekering omzetten naar banksparen?

Als het kapitaal op uw lijfrentepolis vrijkomt dan kunt u kiezen voor uitkeren of uitstellen van uw lijfrente via banksparen. U vraagt dan een nieuwe bankspaarrekening aan. Daarna moet uw geld vanaf uw lijfrenteverzekering naar de bankspaarrekening worden overgeboekt. Dit heet de kapitaaloverdracht.

Wat betekenen oud regime en nieuw regime?

Niet voor alle vrijkomende lijfrentes gelden dezelfde belastingregels. Op sommige lijfrenteverzekeringen is nog het oude regime van toepassing. Andere lijfrenteverzekeringen of bankspaarrekeningen vallen onder het nieuwe regime. Welke mogelijkheden u heeft als u uw lijfrente laat uitkeren is verschillend voor het oude en het nieuwe regime. Op de pagina Oud regime en nieuw regime leggen we de verschillen verder uit.

Wat gebeurt er met een lijfrenteverzekering bij overlijden?

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Bent u de begunstigde van een lijfrentepolis of een gouden handdrukkapitaal? De verzekeraar vraagt u dan om te kiezen hoe u het kapitaal wilt laten uitkeren. U heeft verschillende mogelijkheden.

Wat gebeurt er met een lijfrente bij echtscheiding?

Als uw lijfrente bij echtscheiding moet worden gedeeld, dan kan dit zonder tussentijdse belastingheffing plaatsvinden. Er moet dan wel verdeeld worden in de verhouding 50/50. Zit u in de opbouwfase? Dan hoeft u geen nieuwe rekening aan te vragen. De ex-partner moet wel een eigen lijfrenterekening openen. Zit u in de uitkeerfase? Dan moet ook u een nieuwe uitkeringsrekening aanvragen. Aan het openen van een nieuwe uitkeringsrekening zijn kosten verbonden.

Wat is een overbruggingslijfrente?

Heeft u vóór 2006 premie(s) betaald voor een lijfrenteverzekering? Dan kunt u daar in de toekomst een overbruggingslijfrente voor aankopen bij een verzekeraar. Met een overbruggingslijfrente overbrugt u de tijd vanaf het moment dat u stopt met werken tot aan de dag dat uw pensioen ingaat. Zo kunt u uw lijfrente dus gebruiken om eerder te stoppen met werken.

Een bank mag de uitkering van de overbruggingslijfrente niet uitvoeren. Het is wel mogelijk om door te sparen door uw lijfrentekapitaal tijdelijk onder te brengen op een bankspaarrekening. Bijvoorbeeld Aanvullende PensioenOpbouw van Nationale-Nederlanden. Zodra u uitkeringen uit uw overbruggingslijfrente wilt ontvangen, kunt u het kapitaal van uw bankspaarrekening overdragen aan een verzekeraar.


Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik een bankspaarrekening bij Nationale-Nederlanden aan?

U kunt een bankspaarrekening online of telefonisch bij ons aanvragen, zonder advies. Voor advies kunt u terecht bij een onafhankelijk adviseur. Lees meer informatie over onze bankspaarrekeningen.

Wanneer kan ik een Aanvullende PensioenUitkering laten starten?

U kunt een Aanvullende PensioenUitkering starten vanaf het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. De looptijd is minimaal vijf jaar en maximaal 20 jaar. Ook kunt u kiezen om uw uitkeringen in te laten gaan tot tien jaar vóór het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. De minimale looptijd is dan 20 jaar plus het aantal jaren dat u jonger bent dan de AOW-leeftijd. Uitgebreide informatie over deze en andere fiscale regels leest u op de pagina Fiscale en juridische aspecten Banksparen.

Kan ik meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen op mijn Aanvullende PensioenUitkering?

Ja, u kunt bij het aanvragen van uw Aanvullende PensioenUitkering meerdere lijfrentekapitalen samenvoegen. Per lijfrentekapitaal geeft u aan wat de verwachte stortingsdatum is. De bedragen moeten dan binnen twaalf maanden na aanvraag op de rekening van uw Aanvullende PensioenUitkering staan.


Bekijk alle vragen

Gerelateerde blogartikelen