Ga direct naar inhoud

Uit elkaar en een hypotheek

Uit elkaar en samen een hypotheek? Dan heeft u meerdere opties: het uitkopen van uw partner door de hypotheek over te nemen, uw partner koopt u uit of u verkoopt samen het huis.

Huis verkopen

Overwaarde en restschuld

U gaat uit elkaar en u kiest ervoor om uw woning te verkopen. Dan lost u de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop. Als dit meer oplevert dan u aan hypotheekschuld heeft, dan is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde verdeelt u zoals u dat samen heeft afgesproken. Door de overheid wordt u gestimuleerd om de overwaarde te investeren in een nieuwe woning. Doet u dat niet, dan mag u over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken. De aftrek van de hypotheekrente is in dat geval dus beperkt. Dit heet de bijleenregeling en u leest er meer over op de website van de Belastingdienst.

Als uw woning minder opbrengt dan uw hypotheekschuld is, dan kunt u te maken krijgen met een restschuld. Een restschuld kan de financiële afwikkeling van de scheiding bemoeilijken. In dat geval is het belangrijk dat u zich tijdig laat informeren over de mogelijkheden in uw situatie.

Lees meer over restschuld

Ik wil advies

Heeft u betalingsproblemen omdat u uit elkaar gaat?

Veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen ervoor zorgen dat uw hypotheek ineens een zware last wordt. Wat als u de lasten van uw hypotheek (tijdelijk) niet meer kunt dragen? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen of te beperken.

Lees meer over mogelijke betalingsproblemen

Hypotheek overnemen

U of uw partner wil in het huis blijven wonen. Uw adviseur kijkt graag samen met u naar de mogelijkheden.

Stap 1: neem contact op met uw adviseur

Samen met uw adviseur berekent u of u de hypotheek alleen kunt betalen. Zeker als u samen met uw ex-partner de hypotheek had afgesloten, is het belangrijk om dit goed uit te laten zoeken. Bij de berekening die u met uw adviseur maakt, wordt rekening gehouden met:

  • De fiscale gevolgen
  • De nieuwe hypotheekvormen die gelden vanaf 2013
  • Eventuele partneralimentatie

Heeft u geen adviseur? Zoek dan een adviseur bij u in de buurt.

Zoek een onafhankelijk adviseur

Stap 2: uw adviseur stuurt ons een verzoek inclusief aanvullende documentatie

Als uit de berekening van u en uw adviseur blijkt dat u de hypotheek alleen kunt betalen, dan stuurt uw adviseur ons een verzoek om uw hypotheek aan te passen. Om dit verzoek in behandeling te nemen, hebben we ook aanvullende documentatie van u nodig. De volgende documenten moet u aanleveren bij uw adviseur:

U bent in loondienst U bent zelfstandig ondernemer
1. Een loonstrook van de afgelopen twee maanden 1. Prognose en orderportefeuille van het lopende jaar
2. Een werkgeversverklaring (maximaal twee maanden oud) 2. Aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie kalenderjaren
3. Een opgave van de overeengekomen waarde van de woning 3. Inkomensverklaring over de afgelopen drie jaar
4. Mijn Pensioen Overzicht (MPO) als u binnen 10 jaar van de voor u geldende AOW-leeftijd zit. Dit is een actueel overzicht van uw huidige pensioenopbouw en AOW. Mijn Pensioen Overzicht kunt u downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl. 4. Uw actuele vermogenspositie in privé
5. Een door uw adviseur gemaakt verzoek met de nieuwe hypotheekconstructie 5. Het KVK-uittreksel van de onderneming. Heeft uw onderneming een holding of beheermaatschappij? Dan moet u alle achterliggende KVK-uittreksels indienen.
6. Een opgave van de overeengekomen waarde van de woning
7. Mijn Pensioen Overzicht (MPO) als u binnen 10 jaar van de voor u geldende AOW-leeftijd zit. Dit is een actueel overzicht van uw huidige pensioenopbouw en AOW. Mijn Pensioen Overzicht kunt u downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl.
8. Een door uw adviseur gemaakt verzoek met de nieuwe hypotheekconstructie
Stap 3: We nemen het voorstel in behandeling

Als we het verzoek van uw adviseur hebben ontvangen, gaan we deze beoordelen. Is alles in orde? Dan ontvangt uw adviseur van ons een akkoord. Hierbij geven we aan welke documenten we nog meer nodig hebben om de hypotheek in orde te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een akte van verdeling en een echtscheidingsconvenant. U levert de documenten weer aan bij uw adviseur die het ons vervolgens stuurt als alles compleet is. Daarna zorgen we voor ontslag van uw ex-partner uit het hoofdelijke schuldenaarschap. Dit betekent dat uw ex-partner niet langer medeverantwoordelijk is voor de hypotheek.

Gaan wij niet akkoord met het voorstel van uw adviseur? Dan nemen wij contact op met uw adviseur.


Hoe lang duurt het omzetten van de hypotheek?

Het omzetten van de hypotheek kost tijd. Dit kan variëren van drie weken tot enkele maanden vanaf het moment dat wij het verzoek van uw adviseur hebben ontvangen. Hierbij zijn we namelijk ook afhankelijk van de tijd die u nodig heeft om alle documentatie te verzamelen die nodig is om de hypotheek in orde te maken.

Handige links

  • Heeft u de hypotheek afgesloten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kunnen afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Lees meer op de website Nationale Hypotheek Garantie.
  • Een scheiding heeft verschillende fiscale gevolgen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.
Nieuwe hypotheek

U gaat uit elkaar en u bent op zoek naar een nieuwe woning. Als u een huis wilt kopen, dan kan uw adviseur u hierbij begeleiden. We hebben alvast informatie voor u op een rij gezet om u verder te helpen als een nieuw huis wilt kopen:

Veelgestelde vragen
_1520056_

Uit elkaar gaan

Als u uit elkaar gaat, moet u veel zaken regelen. Heeft u nog andere producten bij Nationale-Nederlanden?

Scheiden en een levensverzekering

Scheiden en een schadeverzekering

Scheiden en een naderend pensioen

Interessante blogs