Ga direct naar inhoud

Autoverzekering kiezen, welke dekking past bij jou?

Heb je een auto, dan heb je ook een autoverzekering nodig. Benieuwd welke dekking past bij jouw auto? De leeftijd van je auto, het autogebruik en je persoonlijke voorkeuren spelen hierbij een rol. En heb jij enig idee wat het verschil is tussen WA All risk en WA Plus? Ontdek alles wat je moet weten wanneer je een autoverzekering gaat kiezen.


Kies uit 3 soorten dekking

Ga je een Autoverzekering kiezen, dan heb je keuze uit drie soorten dekking: WA, WA Plus en WA All risk. Soms wordt WA Plus ook wel Beperkt Casco genoemd. WA All risk noemen sommige verzekeraars (Volledig) Casco.

Vast staat dat je kunt kiezen tussen drie dekkingen. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze dekking is wettelijk verplicht voor iedere auto die deelneemt aan het verkeer en dekt de schade die je bij een ander veroorzaakt.

Wil je ook gedekt zijn voor schade door bijvoorbeeld diefstal en storm, breid dan uit met WA Plus. Kies voor WA All risk als je ook verzekerd wil zijn tegen schade door vandalisme of schade die je zelf veroorzaakt door bijvoorbeeld een aanrijding.

Dekking WA WA Plus WA All risk
Schade door jouw auto aan anderen en spullen van anderen
24/7 hulp bij ongelukken, ook in het buitenland
Schade door brand, storm, hagel of aanrijding met een dier
Schade door diefstal en joyriding
Sterretjes, barsten of putjes in je autoruit
Schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld aanrijding en vandalisme

Hoe kies je de dekking die bij jou en je auto past?

Welke verzekering je voor je auto afsluit, kies je natuurlijk helemaal zelf. Om je een beetje te helpen, zijn dit de dekkingen die andere autobezitters het meest kiezen:

Leeftijd auto Meest gekozen
0-6 jaar WA All risk
7-11 jaar WA Plus
12+ jaar WA
Welke dekking je kiest is afhankelijk van je auto, je autogebruik en je persoonlijke voorkeuren

Naast de leeftijd van je auto, kun je bij het kiezen van een dekking nog denken aan het volgende:

  • Wat is de dagwaarde van je auto? Je auto gaat al wat jaartjes mee, maar als deze gestolen wordt en je bent alleen WA verzekerd, dan krijg je niets vergoed. Kies je voor WA Plus of WA All risk dan krijg je de dagwaarde vergoed.

  • Wat is je financiële buffer? Stel je hebt al je spaarcenten gestoken in een tweedehands auto om naar je werk te kunnen. Ben je WA verzekerd en raakt je auto onherstelbaar beschadigd omdat je bijvoorbeeld zelf tegen boom rijdt, dan krijg je niets vergoed.

  • Welke schades wil je verzekeren? Bij een minder uitgebreide dekking dan WA All risk moet je bepaalde schades aan je auto zelf betalen. Bij WA Plus en WA ben je niet verzekerd voor schades aan je eigen auto door een aanrijding die je zelf veroorzaakt en door vandalisme.

  • Heb je veel schadevrije jaren en is je auto al iets ouder? Dan kan het premieverschil tussen bijvoorbeeld WA All risk en WA Plus beperkt zijn. Vraag jezelf af of het premieverschil opweegt tegen het extra risico dat je loopt als je kiest voor een minder uitgebreide dekking.


Al deze afwegingen zijn persoonlijk, zorg ervoor dat je bewust een keuze maakt. Lees vooral ook de voorwaarden die gelden voor de verschillende dekkingen.

Wil je aanvullend verzekeren?

Je kunt je autoverzekering uitbreiden met aanvullende modules. Ook dit hangt af van jouw rijgedrag en persoonlijke voorkeuren. Je hebt de keuze uit drie aanvullende modules:

  • SchadeVerzekering Inzittenden
    Neem je vaak mensen mee in je auto, zoals vrienden en collega’s? Dan is de module Schade Inzittenden het overwegen waard. Je bent hiermee verzekerd voor letsel aan bestuurder én inzittenden. En voor schade aan alle spullen in de auto. Er wordt snel uitgekeerd. Ook als jij het ongeluk veroorzaakt hebt en of er discussie is met de tegenpartij over wie schuld heeft.

  • Rechtsbijstandverzekering Motorrijtuigen
    Bij conflicten in het verkeer met je motorvoertuig kun je soms wel wat ondersteuning gebruiken. Met de module Rechtsbijstand krijg je juridische hulp bij conflicten in het verkeer. Bijvoorbeeld als je schade op iemand anders wilt verhalen. Maar ook bij conflicten over koop, onderhoud of reparatie van je auto.

  • Module Pechhulp
    Langs de kant van de weg staan met autopech. Of voor je huis. Dat is heel vervelend. Met de module Pechhulp ben je zo weer veilig op weg. Je kunt rekenen op 24/7 hulp bij je kapotte auto. Je kunt kiezen voor de module Pechhulp Nederland en/of Pechhulp Europa.

Je auto verzekeren

Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd op weg.

  • Tot 80% no-claimkorting
  • 24/7 hulp bij schade
  • Naar wens uit te breiden met modules

Bereken je premie

Waarvoor ben je verzekerd?

Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Autoverzekering. Je sluit deze verzekering makkelijk online af via ons. Lees meer over de bemiddeling.

Ook interessant voor jou:

Apk en onderhoud; alles wat je moet weten

Je wilt dat je auto altijd voor je klaarstaat. Om ervoor te zorgen dat je auto rijdt als een zonnetje, moet je deze goed verzorgen met de verplichte apk-keuring én een onderhoudsbeurt.

Lees verder over het onderhoud

Veilig de weg op met een auto vol passagiers

Een volle auto kan gezellig zijn, maar als je verantwoordelijk bent voor veel inzittenden, wil je zo veilig mogelijk de weg op. En hoe zit het met de inzittendenverzekering?

Bekijk onze tips

Tips bij schade aan je auto

Dit moet je doen