Ga direct naar inhoud

Er is maar één Nederlander… die als podiumbouwer meubels voor thuiswerkers maakt

Interview met Mark Snoeijen

Er zijn talloze Nederlanders die het beste maken van deze bijzondere tijd. Nederlanders die niet bij de pakken neerzitten, maar hun creativiteit gebruiken om nieuwe oplossingen te bedenken. Zoals podiumbouwer Mark Snoeijen (31) uit Nuenen. Nu hij geen constructies voor evenementen kan bouwen, maakt hij meubels voor mensen die thuiswerken.

“Als de coronacrisis er niet was geweest, stond ik nu op een groot festival. Dan werkte ik samen met mijn team zestig uur per week om het podium en decor op tijd af te hebben voor de eerste festivalgangers arriveren. Hoe anders kan het lopen.

In één klap een lege agenda

Ik ben eigenaar van AXIS, een bedrijf dat constructies ontwerpt en bouwt voor muziek-, sport- en bedrijfsevenementen. In februari hadden we net alle voorbereidingen afgerond voor een klus van de UEFA. We zouden de constructies van de fanzones voor het EK voetbal maken in elf Europese steden.

Ondertussen werden in Brabant de eerste evenementen afgelast. Een collega-ondernemer was bang dat ook de Formule 1, het Songfestival en het EK eraan moesten geloven. Ik nam het virus serieus, maar had goede hoop dat het in juni overgewaaid zou zijn.

Totdat het kabinet de eerste maatregelen aankondigde. Ik zag al mijn werk voor het komende seizoen in rook opgaan. Twee dagen was ik van de leg. Daarna dacht ik: ik moet iets nieuws opzetten om mijn mensen - en mezelf – gemotiveerd te houden. En om geld te verdienen.

Omdenken

Mijn collega en ik staken de koppen bij elkaar. Dat thuiswerken zou nog wel even duren, dachten we. We wilden iets doen met de machines die we anders gebruikten om decors te bouwen. Die stonden nu ongebruikt in de werkplaats. Zo ontstond het idee voor het nieuwe bedrijf Händig, waarmee we thuiswerkmeubels maken.

‘Wat konden we met de machines die ongebruikt in onze loods staan?’

Binnen een week hadden we de eerste tekeningen en bureaus klaar. Onze meubels zijn letterlijk compact ontworpen. Je kunt ze binnen een minuut in elkaar zetten en weer uit elkaar halen. Ideaal voor thuiswerkers die noodgedwongen aan de keukentafel zitten of hun strijkplank als bureau gebruiken. Na een werkdag ruim je je bureau weer op en staat het niet in de weg. En er komt geen schroefje of gereedschap aan te pas.

Onze producten blijken een gat in de markt. Ook ons verhaal spreekt mensen aan: dat we omdenken en niet bij de pakken neerzitten. In het begin hadden we vooral klanten via connecties in de evenementenbranche. Inmiddels reizen we door heel Nederland om meubels bij mensen thuis te bezorgen. Zij kennen ons bijvoorbeeld van advertenties via sociale media. We lopen een miljoen omzet mis, dat halen we niet meer in. Maar het belangrijkste is dat we weer bezig zijn.

‘We maken nog steeds mensen blij met ons werk.’

Blik vooruit

Het meest trots ben ik op de positieve energie die deze situatie met zich meebrengt. Alle medewerkers zetten hun schouders eronder, denken mee en maken er het beste van. Al zijn het geen duizenden festivalgangers tegelijk: we maken nog steeds mensen blij met ons werk.

Er zit toekomst in deze business. Daarom zijn we onze diensten verder aan het professionaliseren. Onze website heb ik in twee avonden in elkaar gezet. Dat kan beter. In de zomer van 2021 hoop ik alsnog die constructies van de fanzones voor het EK te bouwen. En daarnaast dit mooie meubelbedrijf te runnen.”

Er is maar één Nederlander zoals Mark

En er is maar één Nederlander
zoals jij.

In bijzondere tijden ontstaan bijzondere oplossingen.

Wij staan voor je klaar

Irma brengt haar kunst naar buiten

Toen de musea hun deuren moesten sluiten, bracht Irma haar kunst naar buiten. Zo konden mensen toch haar indrukwekkende digitale kunst zien.

Lees het verhaal van Irma

Dywel studeert af met een livestream

Wat Dywel het mooiste vindt aan muziek maken, is het overbrengen van emoties. Toen hij hoorde dat hij zijn afstudeerconcert niet voor live publiek kan houden, bedacht hij een livestream.

Lees het verhaal van Dywel