Ga direct naar inhoud

Duurzaam beleggingsbeleid en de SFDR

Nationale-Nederlanden Levensverzekering Maatschappij N.V. (Nationale-Nederlanden) vindt het rendement van beleggingen belangrijk. Maar ook dat onze activiteiten en beleggingen duurzaam zijn. We betrekken risico’s en kansen voor duurzaamheid in onze beslissingen over beleggingen. We volgen de richtlijnen van de Europese Unie (EU) in de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Hieronder lees je meer.

Wat is de SFDR?

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is een regel (wet) van de Europese Unie. Volgens de SFDR moeten financiële instellingen inzicht geven hoe ze risico's en kansen over duurzaamheid betrekken in hun beleggingsbeslissingen. Onder duurzaamheid verstaan we milieu, maatschappij en governance (bestuur). De afkorting hiervoor is ESG. ESG staat voor Environmental, Social and Governance. De SFDR stelt eisen aan informatie over sommige financiële producten. Die eisen zijn op een bepaalde manier geordend in een classificatiesysteem.

Vanaf wanneer geldt de SFDR?

De SFDR bevat een aantal regels op algemeen niveau en geldt vanaf 10 maart 2021. De uitvoeringswetgeving van de SFDR met meer gedetailleerde regels geldt vanaf 1 januari 2023.

Hoe voldoet Nationale-Nederlanden aan de SFDR?

Nationale-Nederlanden heeft de informatie waar het om gaat op de website en in de fondsinformatie aangepast. Zo kunnen klanten, beleggers en andere betrokken partijen (stakeholders) de ESG-risico's en duurzame beleggingsdoelen van verschillende fondsen vergelijken. Daarmee voldoen we aan de eisen die nu in de wet staan.

Hierna lees je over onze aanpak van de SFDR. En wat we tot nu toe hebben gedaan. Dit is informatie over:

  • ons beleid over duurzaamheidsrisico’s
  • nadelige gevolgen voor duurzaamheid
  • hoe we rekening houden met duurzaamheidsrisico’s in ons beloningsbeleid
  • onze fondsindeling volgens de SFDR

Ons beleid over duurzaamheidsrisico’s

We bepalen zorgvuldig welke fondsen we aanbieden en gebruiken om je geld in te beleggen. De kosten, risico’s en de verwachte opbrengsten moeten in balans zijn. Rendement is van belang, maar we kijken verder dan getallen alleen. We vinden het ook belangrijk dat onze activiteiten en beleggingen duurzaam zijn.

We baseren onze investeringsbeslissingen op de ESG-criteria (Environmental, Social, Governance). Dit betekent dat mens, milieu en maatschappij worden gerespecteerd. We investeren bijvoorbeeld niet in controversiële wapens en tabak.

In onderstaand document lees je hoe we risico’s en kansen op het gebied van duurzaamheid betrekken in onze beleggingsbeslissingen. We houden hierbij rekening met de EU-eisen die zijn opgenomen in de ‘Sustainable Finance Disclosure Regulation’ (SFDR).

Meer informatie over het Beleidskader Verantwoord Beleggen van NN Group

Hoe houden we rekening met ongunstige gevolgen op duurzaamheid?

Volgens de SFDR moeten we informatie geven hoe we rekening houden met ongunstige gevolgen van beleggingsbeslissingen. En op duurzaamheidsfactoren. Deze informatie staat in een aparte verklaring:

Hoe houden we rekening met duurzaamheidsrisico’s in ons beloningsbeleid?

Het Beloningskader verbetert het maken van waarde op lange termijn voor al onze stakeholders. We besturen onze prestaties met een aantal financiële en niet financiële prestatiedoelen. Dat is in lijn met het Beloningskader. De prestatiedoelen zijn gericht op sterke en effectieve risicobeheersing. En op het nemen van evenwichtig verdeelde risico's. Hiermee bedoelen we alle soorten risico, ook ESG-gerelateerde risico’s.

Meer informatie over het Beloningskader van NN Group

Hoe zijn onze fondsen ingedeeld volgens de SFDR?

Wil je weten hoe de beleggingsfondsen die Nationale-Nederlanden aanbiedt zijn geordend? Voor meer informatie verwijzen we je naar de afzonderlijke fondsinformatie van NN Investment Partners. En naar de fondsinformatie van andere fondshuizen, bij wie je fondsen kunt kiezen in onze verzekeringsproducten.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Chatten

Start de chat

Chat met Sanne, onze digitale assistent.

Bellen

088 663 00 00

Bereikbaar maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Houd rekening met een wachttijd.