Ga direct naar: inhoud

Geld over aan het einde van de maand?

Je maand begint goed, maar dan toch iedere keer loop je achter de feiten aan en kom je erachter dat je uitgaven toch groter waren dan je inkomsten. Want ja, je wilde naar de kapper, maar toen viel er ook een blauwe envelop op de deurmat waar je niet op had gerekend. Of toen ging ineens je koelkast kapot in de maand dat je net je vakantie had gepland. Veel van ons zullen zich hier waarschijnlijk in herkennen. Hoe houd ik wat over aan het einde van de maand? Wij hebben een aantal tips!

1. Inzicht en overzicht

Een huishoudboekje bijhouden. Het klinkt ouderwets, maar het werkt wel. Of je dit nu in een schriftje bijhoudt, in Excel of in een app, het kan je veel overzicht geven. Een huishoudboekje is snel gemaakt en helemaal niet ingewikkeld. Op deze eenvoudige manier vergroot je de grip op je financiële situatie. Wijzer in Geldzaken heeft een aantal handige huishoudboekjes voor je op rij gezet.

2. Besparen op je vaste lasten

Wanneer je op grote uitgaven, zoals vaste lasten bespaart, voel je dit snel terug in je portemonnee. Als je van een telefoonabonnement van 40 euro naar 20 euro gaat, bespaar je toch maar even 240 euro per jaar. Dit kan toch net weer je vliegticket voor een vakantie zijn! Check ook je verzekeringen, welke heb je nodig en ben je niet dubbel verzekerd? Op deze terugkerende maandelijkse kosten kun je flink besparen.

3. Let op de kleintjes

Je geeft je geld vaak ongemerkt uit aan kleine dingen. Naast de maandelijkse grote kosten kun je natuurlijk ook je kleine uitgaven onder de loep nemen. Onbewust geef je stiekem op jaarbasis meer uit aan de kleine uitgaven dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een krantje of tijdschriftje voor in de trein of die lunch die je iedere dag bestelt op kantoor. Dit lijken kleine uitgaven, maar wanneer je dit keer 5 dagen en keer 45 werkweken doet valt dit vies tegen.

4. Eenvoudig budgetteren

Het maken van een goed budget kan een flinke uitdaging zijn, zeker met zoveel verschillende behoeftes en wensen. Je huur betalen, studieschuld afbetalen en tegelijkertijd sparen voor een droomreis. En wanneer weet je nu of het budget realistisch en haalbaar is? Elizabeth Warren schrijfster van het boek “All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan”, heeft een eenvoudige formule ontwikkeld, namelijk de 50-30-20 budget. De methode werkt zo: verdeel je inkomen in drie groepen. 50% van je inkomsten gaat naar de essentiële uitgaven, zoals je hypotheek, aflossing van je leningen, maar ook je boodschappen. 30 % van je inkomsten is geld om van te genieten, zoals etentjes buiten de deur, je vakanties, etc. 20 % houd je over om van te sparen voor de toekomst. Spaar of beleg dit deel van je geld en zorg dat hier een groei inzit. Uiteindelijk kun je kijken of er ruimte is om je percentage dat naar je essentiële uitgaven gaat te verlagen, zodat er meer over is om van te sparen.

5. Maak er een spelletje van

Heb je geen idee waar je geld blijft, pin dan iedere week een vast bedrag om van te leven. Maak er dan bijvoorbeeld elke week weer een sport van om iets te besparen. Houd je aan het eind van de week geld over, dan kan je dit opzij zetten om weer iets leuks van te doen.