Samenwonen kan financieel voordelig zijn. Met z’n tweeën heb je meestal meer geld te besteden dan alleen. Maar je moet ook een hoop regelen. Daar weten Stèphan (33) en Charlene (24) alles van. Zij wonen sinds twee jaar samen in een koophuis in Amersfoort. Welke financiële lessen trekken ze uit het samenwonen? En welke tips hebben ze voor andere stellen?
Ruim vijf jaar geleden ontmoeten Stèphan Bottema (33) en Charlene Huisman (24) elkaar voor het eerst tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. “Ik vond hem een nerd, hij mij een modepopje”, grinnikt Charlene. Pas als ze elkaar later nog eens tegenkomen, slaat de vonk over. Inmiddels zijn ze ruim vier jaar een stel.
In de eerste jaren van hun relatie wonen Stèphan en Charlene allebei bij hun ouders. Stèphan woont in Zaltbommel en werkt als Technisch Support Engineer bij een bedrijf dat zelfscansoftware voor bijvoorbeeld supermarkten ontwerpt. Charlene woont in Amersfoort en volgt een opleiding tot verpleegkundige. “Na twee jaar waren we het heen en weer reizen wel zat”, vertelt Charlene. “Ik was inmiddels klaar met mijn studie en had een baan. Een mooi moment om uit huis te gaan.”
Een huis kopen is makkelijker met z’n tweeën.
Het stel gaat op zoek naar een koophuis in Amersfoort. Huren vinden ze zonde van hun geld. “We zien een huis als een investering voor later”, legt Charlene uit. “Daarvoor hadden we allebei geld gespaard. Ik iets meer dan Stèphan, maar dat vond ik niet erg. We hadden ook allebei een vaste baan en geen schulden.”
In december 2017 kopen ze hun eerste woning. “Met twee salarissen heb je een stuk meer opties”, merkt Stèphan. “Amersfoort is een gewilde locatie, de huizenprijzen zijn er hoog. Alleen was het nooit gelukt hier een huis te kopen.” Na ongeveer een jaar krijgen ze de kans het ouderlijk huis van Charlene in Amersfoort te kopen. Daar wonen ze nu. Ze zijn nog druk met verbouwen. Ook zijn ze verloofd en begonnen met sparen voor hun bruiloft in 2021.
Dat sparen gaat dankzij het samenwonen een stuk sneller, merkt het stel. Er komen twee salarissen binnen. Daarvan houden ze er grofweg één over voor hun spaardoelen en leuke dingen. Een ander voordeel is dat ze sinds het samenwonen geen reiskosten meer hebben om elkaar te zien. Wat ook helpt: de kosten van de hypotheek, water, gas, licht en boodschappen delen ze. Welke lessen trekken ze verder uit het samenwonen?
Als Stèphan en Charlene hun eerste huis kopen, openen ze ook een gezamenlijke betaalrekening. Die is voor hun vaste lasten, zoals de hypotheek, water, gas, licht en verzekeringen. Daarnaast hebben ze allebei nog een eigen rekening. Charlene: “We hadden alleen totaal geen overzicht van wat eruit ging en wie wat betaalde. En of we allebei evenveel geld konden sparen.”
Daarom storten ze nu allebei hun volledige salaris op de gezamenlijke betaalrekening. Daar worden de vaste lasten automatisch van afgeschreven. Charlene: “De rest verdelen we over aparte spaarpotjes die onder die betaalrekening hangen.” Zo is er een apart potje voor de auto, benzine, boodschappen en leuke dingen als etentjes. Maar ook voor de verschillende spaardoelen, zoals de bruiloft, vakanties en een buffer voor onvoorziene kosten.
“Het geld dat overblijft, delen we door de helft en maken we over naar onze eigen betaalrekeningen”, vertelt Stèphan. “Die hebben we nog steeds. Bijvoorbeeld om cadeautjes voor de ander te kopen of iets kleins voor onszelf.”
Voor de rest doen de twee alles samen. “We zijn van plan om samen iets op te bouwen. Voor mijn gevoel heeft het dan weinig zin ons geld te scheiden”, vindt Charlene. “En we verdienen toch ongeveer evenveel.” Ook Stèphan is positief over het potjessysteem. “Ik weet nu precies wat ik nog kan uitgeven. Daardoor ga ik veel bewuster met mijn geld om.”
Ga je samenwonen? Dan wil je misschien samen sparen voor een buffer, een reis, huwelijk of voor later. Met een gezamenlijke rekening werk je samen aan je spaardoelen.
Bij samenwonen komt heel wat kijken, weten Stèphan en Charlene inmiddels. “Om een hypotheek te krijgen, moesten we veel papierwerk regelen”, herinnert Stèphan zich. “Dat was best een stressvolle periode. Het is daarom belangrijk om samen goede afspraken te maken over je financiën en hoe je dat samen wilt regelen. Dat geeft rust.”
Zo moest het stel een samenlevingscontract afsluiten om een hypotheek te krijgen. Daarin staat bijvoorbeeld wie de eigenaar van het huis is en welk geld van wie is. Charlene: “We wilden dit ook vastleggen voor het geval een van ons komt te overlijden. Zodat de ander niet ineens op straat staat.” Als de twee trouwen, vervalt het samenlevingscontract. Dan stellen ze huwelijkse voorwaarden op.
Eén salaris gaat op aan vaste lasten.
Stèphan was voordat hij ging samenwonen niet zoveel bezig met sparen. “Ik gaf veel geld uit aan gadgets, computers of een playstation”, vertelt hij. “Ik spaarde wel, maar het had een stuk meer kunnen zijn.” Charlene: “Ik was wel een echte spaarder. Ik vind het fijn om veel geld op de bank te hebben.”
Inmiddels gaat Stèphan een stuk bewuster met geld om. “Dat heb ik echt geleerd door het samenwonen”, vertelt hij. “Ik merk nu dat het belangrijk is een buffer achter de hand te hebben. Bijvoorbeeld om onverwachte kosten op te vangen. Zoals laatst, toen de koelkast stukging.” Zeker 25% van hun salarissen zetten Stèphan en Charlene opzij om te sparen. “Als je de bruiloft meerekent, is het misschien nog wel iets meer.”
Tot slot merkt het stel nu dat het leven best duur is. Charlene: “Toen ik nog thuis woonde, had ik niet door hoeveel geld je kwijt bent aan boodschappen en verzekeringen. Zeker één van onze salarissen gaat op aan vaste lasten, daar sta ik versteld van.”
De twee hebben alle verwachte kosten van tevoren goed op een rij gezet. Ook hebben ze de bank om advies gevraagd. “We wilden genoeg geld overhouden voor hobby’s en etentjes”, vertelt Charlene. “En met deze hypotheek komen we niet meteen in de problemen als ik bijvoorbeeld minder ga werken als er kinderen komen.”
Tot slot merken ze dat het loont om de kosten van verzekeringen en abonnementen goed te vergelijken. Stèphan: “Vorig jaar zijn we overgestapt van inboedelverzekering. Dat scheelde € 6,50 per maand. Dat klinkt weinig, maar op jaarbasis is het toch € 72,-. Als je al je kosten op deze manier bekijkt, kun je een hoop geld besparen.”
Ga je samenwonen? Dan is het verstandig om samen geld te sparen. Bijvoorbeeld voor een huis, reis, bruiloft of een buffer voor onvoorziene uitgaven. Bij Nationale-Nederlanden open je gratis een gezamenlijke spaarrekening. Hebben jullie het geld pas over vier jaar of meer nodig? Dan is ook beleggen een optie. Verdiep je van tevoren wel goed in de risico’s en de kosten die beleggen met zich meebrengt.