9 tips voor zuiniger en goedkoper autorijden

Ga je op vakantie met de auto? Of huur je op vakantie een auto om de regio te ontdekken? Je maakt dan waarschijnlijk heel wat kilometers. Met de brandstofprijzen van dit moment kan dat veel geld kosten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In dit artikel lees je negen tips om goedkoper en zuiniger te rijden. Zo houd je meer geld over om leuke dingen te doen.

Tip 1: Zuiniger autorijden begint met onderhoud

Ontdek welk onderhoud je nog meer zelf kunt doen

Tip 2: Ruim je auto op

Ligt er veel rommel in je auto? Het is om meerdere redenen slim om dat op te ruimen:

  • Je auto rijdt zuiniger, omdat je minder rommel aan boord hebt. Dat scheelt gewicht.
  • Het is prettiger en meer ontspannen rijden in een opgeruimde auto.

Ook op vakantie kun je je auto opruimen. Heb je bijvoorbeeld je kampeerspullen in de achterbak? Ruim ze op. Ook een ongebruikte fietsendrager of dakkoffer is overbodig gewicht. Bovendien zorgen die voor extra luchtweerstand. Waardoor je auto minder zuinig rijdt.

Voor kleine stukken is de fiets een goede keuze. Moet je meerdere korte ritten maken? Probeer ze dan te combineren. Dat houdt de motor warm en je verbruik laag.

Tip 3: Zo min mogelijk korte autoritten

Je auto slurpt de meeste brandstof met korte ritten. Een koude motor heeft meer brandstof nodig om op temperatuur te komen. Pas na een kilometer op vijf komt de motor op de juiste temperatuur. Tot die tijd is je verbruik een stuk hoger.

Voor kleine stukken is de fiets een goed alternatief. Moet je meerdere korte ritten maken? Probeer ze dan te combineren. Dat houdt de motor warm en je verbruik laag.

Snel optrekken kost 16% meer brandstof

Tip 4: Trek rustig op om zuinig te rijden

Voor het stoplicht uit de startblokken schieten? Dat kost 16% meer brandstof dan rustig optrekken. En vaak ben je niet veel sneller dan de auto achter je. Doe het daarom rustig aan om minder brandstof te verbruiken.

Tip 5: Schakel sneller naar een hogere versnelling

Bij een hogere versnelling werkt de motor minder hard. Je maakt minder toeren en daardoor kun je zuiniger autorijden. Je hoort het al aan de motor die minder geluid maakt bij een hogere versnelling. Bij een dieselmotor schakel je op wanneer deze zich tussen de 1.500 en 2.000 toeren bevindt. Bij een benzinemotor ligt dit tussen de 2.000 en 2.500 toeren. Bij een automaat blijven de toeren standaard laag, waardoor je zuiniger rijdt.

Tip 6: Zet de motor uit wanneer je wacht

Een moderne auto heeft vaak een slim start-stopsysteem. Daarmee wordt de motor uitgezet wanneer je stilstaat. Dat kun je zelf ook doen als je dat systeem niet hebt. Zeker wanneer je meer dan een halve minuut stilstaat, is het handig om de motor uit te zetten. Dus sta je stil voor een tolpoort, een file waar geen beweging in zit, of een brug die open staat? Zet je motor volledig uit en bespaar brandstof.

Goedkoop tanken bespaart op een dag rijden tientallen euro’s

Tip 7: Let op stroomverbruikers

Tijdens je autovakantie naar het zonnige zuiden houdt de airco je lekker koel. Maar dit is wel een energieslurper. Met de airco verbruik je zo’n 30% meer energie. Ga je naar een koud oord? Ook de achterruit- en stoelverwarming hebben veel energie nodig. Dat verhoogt het brandstofverbruik. Met een open raam als het warm is of een kleedje wanneer het fris is, rijd je zuiniger.

Tip 8: Overstappen op een hybride of elektrische auto

Ben je klaar met brandstofkosten die soms door het dak gaan? Denk dan na over een hybride of elektrische auto. Een hybride auto is ideaal voor vakanties. Want naast je brandstofmotor heb je een elektromotor. Deze kun je bij een plug-in hybride extern opladen. Maar tijdens het rijden laadt de batterij ook op door de energie die vrijkomt. Die activeert de elektromotor en zo rijd je zuiniger.

Met een elektrische auto heb je geen benzine of diesel nodig. Opladen doe je bij een oplaadpaal. In Europa zijn die steeds beter verspreid. Daardoor pak je ook op vakantie met een gerust hart de elektrische auto.

Tip 9: Vind het goedkoopste tankstation in de buurt

Tot slot helpt het om na te denken waar je tankt. Over het algemeen zijn de tankstations in een dorp of stad goedkoper dan langs de snelweg. Ook zijn de prijzen op maandag vaak hoger dan op zaterdag. En een onbemand tankstation is goedkoper dan een station met veel toeters en bellen.

Handige apps om goedkoop te tanken in de buurt

Er bestaan apps die een overzicht geven van tankstations in jouw buurt, mét de brandstofprijzen. Zoek in je appwinkel op tanken en je vindt een aantal handige apps.

Handige sites met brandstofprijzen in Europa

Voor veel andere vakantiebestemmingen zijn er websites waar je de brandstofprijzen kunt checken. Zet bijvoorbeeld in een zoekmachine goedkoop tanken in buitenland. Dit kun je ook onderweg op je telefoon doen. Handig als de tank steeds leger wordt. Het loont zeker om dan een stukje om te rijden om goedkoop te tanken. Op een volle dag rijden bespaar je al snel enkele euro’s.

Je auto verzekeren

Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd op weg.

  • Tot 80% no-claimkorting
  • 24/7 hulp bij schade
  • Naar wens uit te breiden met modules

Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Autoverzekering. Je sluit deze verzekering makkelijk online af via ons. Lees meer over de bemiddeling.

Meer artikelen