Ga direct naar inhoud

Heb jij een pensioentekort? Check nu waar je staat

Droom jij ervan om na je pensionering lekker op reis te gaan? Of andere leuke dingen te doen? Maar misschien heb je wel een pensioentekort. Heb je er al eens over nagedacht hoeveel inkomen je daarvoor nodig hebt? We zijn geneigd om nadenken over geldzaken in de verre toekomst uit te stellen. Dat legt gedragseconoom en hoogleraar Esther-Mirjam Sent uit. Het zou jammer zijn als je pas tijdens je pensioen erachter komt dat je te weinig geld hebt voor al die leuke dingen. Misschien denk je dat jouw pensioen nog heel ver weg is. Toch is het goed om er tijdig over na te denken.

Wat wordt je pensioen? Check het in tien minuten.

Zorg dus dat je overzicht krijgt van je pensioen en een eventueel pensioentekort. Een pensioentekort wordt ook wel pensioengat genoemd. Op Mijn pensioenoverzicht (inloggen met DigiD) zie je in één oogopslag wat je verwachte pensioen is en wanneer jouw AOW ingaat. Een pensioen bestaat altijd uit een AOW-deel, dat is het basispensioen dat je krijgt van de overheid. De leeftijd waarop je recht hebt op AOW gaat steeds een beetje omhoog. Naast de AOW bouwen de meeste mensen die in loondienst zijn pensioen op. De werkgever draagt dit voor je af.

Wel of geen pensioentekort?

Er zijn allerlei oorzaken waardoor je een pensioentekort kunt hebben. Als vuistregel wordt aangehouden dat je bij je pensioen 70% nodig hebt van je (huidige) salaris. Een pensioentekort kan ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Het veranderen van werkgever.
  • Een scheiding, waardoor een deel van je pensioen naar de ex-partner gaat.
  • Je hebt een tijd niet gewerkt. Omdat je werkloos of arbeidsongeschikt was.
  • Je hebt een tijd in het buitenland gewerkt.
  • Je werkt als ondernemer (ook zzp’ers) en hebt geen pensioenaanvulling geregeld.

Maar eigenlijk kun je alleen zelf bepalen of je een pensioentekort hebt. Je hebt een pensioentekort als je tijdens je pensioen niet meer zo kunt leven als je zou willen. Om dat te bepalen moet je weten wat je inkomen dan is, en wat je denkt uit te geven. Sommige uitgaven zijn tegen die tijd misschien kleiner dan nu. Bijvoorbeeld als je veel hebt afgelost op je hypotheek, dan heb je lagere woonlasten. Aan de andere kant heb je meer tijd voor reizen en dagtrips.

Extra pensioen opbouwen

Sparen en/of beleggen met belastingvoordeel. Voor extra pensioen straks.

Aanvullende PensioenOpbouw

Uitgaven na je pensioen

Het is goed ook eens stil te staan bij je uitgaven als je met pensioen bent. Wat zijn je plannen? En wat heb je daar ongeveer voor nodig? Met de Pensioenschijf-van-vijf van het NIBUD krijg je inzicht in geldzaken na je pensioen.

Tips voor aanvullen pensioentekort

Je kunt op meerdere manieren je pensioentekort aanvullen:

Elke manier heeft voor- en nadelen. Een gewone spaarrekening levert tegenwoordig nauwelijks nog spaarrente op. Maar je kunt wel bij je geld in noodgevallen. Bij een pensioenproduct kun je langere tijd niet bij je geld, maar hiermee kun je wel je inleg aftrekken bij je belastingaangifte. Beleggen kan veel opleveren, maar je kunt er ook veel geld mee verliezen en er zijn kosten verbonden aan beleggen. Beleg alleen met geld dat je niet op korte termijn nodig hebt.

Het kan prettig zijn om met een financieel adviseur te praten. Een adviseur kijkt samen met je naar je wensen en mogelijkheden. Je situatie van nu en later wordt besproken. De adviseur geeft je uitleg over de mogelijkheden om je pensioen aan te vullen en kijkt samen met jou naar de oplossing het beste bij je past. Je kunt een afspraak maken met een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?