Ga direct naar inhoud

5 tips voor de RI&E van een expert

Slechts de helft van de Nederlandse werkgevers heeft de risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) op orde. Zonde, want het kan jou en je werknemers veel opleveren! Start daarom vandaag nog met je RI&E en doe je voordeel met deze vijf tips van expert Ronald Hoevers, arbeidshygiënist bij onze partner HCS.


1. Zorg dat je RI&E actueel is

“Heb je in 2018 voor het laatst een RI&E uitgevoerd? Dan is hij waarschijnlijk niet meer up-to-date. Bijvoorbeeld omdat je een nieuw werkproces hebt of meer mensen hebt aangenomen. Maak van je RI&E dus een terugkerende taak. Check ook altijd de laatste inzichten wat betreft gevaarlijke stoffen of machines die je gebruikt.”

2. Betrek verschillende mensen uit je bedrijf bij je RI&E

“Een RI&E is niet alleen iets voor een preventiemedewerker of directeur. Het gaat over de héle organisatie, dus betrek er dan ook meerdere mensen bij. Zo weet je zeker dat het een objectief, betrouwbaar beeld geeft van de arbeidsrisico’s in je bedrijf.”

3. Maak gebruik van andere organisaties

“Werk je in een pand waar meerdere bedrijven zitten? Dan kun je misschien meeliften op hun bedrijfshulpverleningsorganisatie. Veel bedrijven denken dat ze per se zelf een bhv’er moeten hebben. Maar als het bedrijf naast je een bhv’er heeft, en je onderling goede afspraken maakt, mag je dat ook in je RI&E zetten.”

5 redenen om vandaag te beginnen aan je RI&E

Veel werkgevers zien de RI&E over het hoofd. Een gemiste kans, want het kan je veel opleveren als bedrijf!

Waarom je vandaag nog moet starten met je RI&E.

4. Schakel de hulp van een buitenstaander in

“Als arbeidshygiënist kijk ik heel anders naar een werkplek dan een werkgever. Dat is ook niet zo gek. Als je jarenlang elke dag in dezelfde ruimte bent, vallen bepaalde zaken niet meer op. Zo zie ik vaak dat alle bureaus op dezelfde hoogte staan. Dat kan helemaal niet. Niet iedereen is even lang. Zo’n blik van buitenaf voorkomt dat je belangrijke arbeidsrisico’s vergeet.”

5. Begin!

“Het allerbelangrijkst is om gewoon te beginnen met je RI&E. Het is echt niet meer zoveel werk als veel bedrijven denken. De afgelopen jaren zijn de vragenlijsten enorm teruggebracht in omvang, waardoor ze veel gebruiksvriendelijker zijn geworden. Bovendien hoef je niet alles meteen op orde te hebben, het gaat erom dat je de bedrijfsrisico’s kent. En vergeet de website www.rie.nl niet dus. Heb je weinig tijd om het zelf te doen? Schakel dan een arbodienst in.”

Tips en oplossingen

Benieuwd waar andere werkgevers tegenaan lopen bij het maken van een RI&E? Lees hier het interview met expert Ronald Hoevers van HCS over hoe je aan de slag kunt gaan met de RI&E.