Verzekeringen bij een huurhuis

Woon je in een huurhuis? Het hebben van verzekeringen voor je woning is dan niet wettelijk verplicht. Maar sommige verzekeringen zijn wel handig om te hebben. Want stel je voor…

Door een lekkage raken spullen in je woning beschadigd. En door de waterschade ook de woning van de (onder)buren. Of je krijgt een conflict met de verhuurder. Dit zijn voorbeelden van voorvallen waarbij de kosten hoog kunnen oplopen. Een verzekering kan dit soort kosten dekken.

Woon je samen? Sta dan ook stil bij de vraag of de ander de huur nog steeds kan betalen als een van jullie overlijdt. Misschien moeten jullie hier financieel nog iets voor regelen. Ontdek welke verzekeringen nuttig kunnen zijn als je huurt.

Zijn er verplichte verzekeringen voor een huurhuis?

Er zijn geen verplichte verzekeringen die je als huurder moet hebben. Maar hoe zit het dan bij eventuele schade aan het huurhuis? Wie moet dat betalen en hoe is dat geregeld. De verhuurder is verantwoordelijk voor schade aan het huis. De verhuurder kan zich hiervoor verzekeren met een opstalverzekering. De verhuurder verzekert zich met deze verzekering tegen schade aan het huis door bijvoorbeeld brand, water en stormen vanaf windkracht 7. Met een opstalverzekering verzekert de verhuurder ook de spullen die vastzitten aan het huis. Bijvoorbeeld een bad of een keuken.

Dit zijn handige verzekeringen bij een huurhuis

Als huurder ben je dus niet verplicht om verzekeringen af te sluiten. Maar er zijn wel verzekeringen die handig zijn om te hebben, denk aan:

  • Inboedelverzekering
  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Overlijdensrisicoverzekering

Een inboedelverzekering bij een huurhuis

De spullen in je huis kun je zelf verzekeren. Met een inboedelverzekering verzeker je je spullen tegen brandschade of diefstal. Maar bijvoorbeeld ook tegen schade door storm of water. Dat geldt ook voor sommige schade aan de spullen in je tuin. Bekijk bij het kiezen van een inboedelverzekering goed welke schade is gedekt.

Huurdersbelang

Bij een huurwoning kan de verhuurder een opstalverzekering voor de woning afsluiten. Hij verzekert zich daarmee tegen schade aan het huis. Maar verbeter je zelf de woning, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken, badkamer of vloer. Dan valt schade aan die verbeteringen niet onder de opstalverzekering van de verhuurder. Deze schade valt dan onder het ‘huurdersbelang’.

Het huurdersbelang zit bij de inboedelverzekering die jij afsluit. Vaak geldt voor het huurdersbelang een maximaal verzekerd bedrag. Controleer bij je inboedelverzekering of huurdersbelang standaard is verzekerd en of dit bedrag hoog genoeg is voor jouw situatie. Onder het huurdersbelang vallen ook de verbeteringen die je van de vorige huurder overneemt.

Aansprakelijkheidsverzekering huurwoning

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor het geval je onbedoeld schade veroorzaakt bij een ander. Bijvoorbeeld als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Of als je schade veroorzaakt aan spullen van een ander. Met de aansprakelijkheidsverzekering kun je naast jezelf ook andere gezinsleden verzekeren.

Rechtsbijstandverzekering bij een huurhuis

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandverzekering is daarom het overwegen waard als je woont in een huurhuis.

De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning. Maar wat als de verhuurder een lekkage niet wil repareren? Of de cv-ketel niet wil vervangen? Met een rechtsbijstandverzekering sta je juridisch sterker. Ook bij een conflict met de buren waar je samen niet uitkomt (als het conflict valt binnen het burenrecht).

Let er wel op dat je bij deze verzekering kiest voor de module wonen. Dan ben je verzekerd bij conflicten die hiermee te maken hebben.

De huur nog steeds kunnen betalen na een overlijden?

Denk goed na over de impact op jullie geldzaken als er een inkomen wegvalt door een overlijden. Kan de ander de huur nog steeds betalen? Met een overlijdensrisicoverzekering kan je ervoor kiezen om (een deel van) het inkomen dat wegvalt te verzekeren. Op die manier zijn er in geval van overlijden niet direct financiële zorgen en laat je je partner of gezin financieel verzorgd achter.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie