Een gezond binnenklimaat

Deze informatie hoort bij Gezond Wonen

In je huis wil je ontspannen en comfortabel wonen. Een gezond binnenklimaat hoort daar ook bij. Nationale-Nederlanden vroeg aan TNO waar je op moet letten. Bekijk de belangrijkste punten in de infographic.

Binnenshuis hangen allerlei stoffen in de lucht. Die stoffen adem je in. Dat kan invloed hebben op je gezondheid.

Zo komt bij verbranding fijnstof vrij. Het inademen van verbrandingsstoffen is slecht voor je. In uiterste gevallen leidt het tot hart- en vaatziekten, COPD of longkanker. Een andere grote ziektemaker is schimmel. Zeker in de woon- en slaapkamer kan schimmel vervelende gevolgen hebben. Je kunt er bijvoorbeeld allergieën en astma door krijgen.

(Mee)roken is ongezond, dat wist je natuurlijk al. Dat geldt zeker in huis. Tabaksrook inademen is binnenshuis zelfs de belangrijkste ziektemaker, volgens het RIVM.

Bekijk de infographic

De belangrijkste feiten en tips hebben we overzichtelijk voor je in een infographic gezet.

Klik op de afbeelding om de hele infographic te bekijken.

Aerosolen

In de lucht hangen ook bio-aerosolen. Dat zijn micro-organismen uit de buitenlucht zoals bacteriën, schimmels en pollen. Pollen (stuifmeel) veroorzaken bij ongeveer 20% van de Nederlanders hooikoorts.

Aerosolen spelen mogelijk ook een rol bij de verspreiding van het coronavirus. COVID-19 verspreidt zich door uitademing van druppels en druppeltjes met daarin virusdeeltjes. Onder andere de TU Delft onderzoekt welke maatregelen binnenshuis het beste werken.

Fijnstof

Maar een van de grootste risico’s voor je gezondheid is fijnstof. In sommige woningen komt bijna alle fijnstof van buiten het huis in, bijvoorbeeld door ventilatie. Maar fijnstof kan ook ín huis ontstaan. Denk aan bakken en braden en het branden van kaarsen. De grootste boosdoener is koken. Goede kookafzuiging maakt dus veel verschil.

Gemiddeld genomen geldt:

  • Fijnstof uit de buitenlucht, bijvoorbeeld door ventilatie: ongeveer 60%
  • Bronnen in huis zoals koken en kaarsen: ongeveer 40%

CO2

Ventileer je niet genoeg in de slaapkamer? Tijdens je slaap stoot je door te ademen allerlei (geur)stoffen uit, waaronder het makkelijk te meten CO2. Een gebrek aan verse lucht, kan je slaap verstoren. Dat kan je de volgende dag tot wel 3% minder productief maken.


Wil je meer weten?

Meer gezond wonen

Wie gezonder wil leven, eet gezond, beweegt voldoende en haalt regelmatig een frisse neus. Maar wist je dat het klimaat ín je woning ook grote invloed heeft op je gezondheid?

Meer weten over gezond wonen