Ga direct naar inhoud

Tips om inbraak tijdens vakantie of dagje weg te voorkomen

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Sta je op het punt te genieten van een welverdiende vakantie of dagje weg? Terwijl jij je tas of koffer inpakt om eropuit te gaan, is het ook voor inbrekers een goede tijd om op pad te gaan. Het aantal inbraken stijgt in de vakantieperiodes. Met de Inboedel- of Opstalverzekering ben je goed verzekerd voor inbraak. Maar.. zoals het oude gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. Inbraakpreventie is meer dan alleen een alarmsysteem of goede sloten. Voordat je de deur achter je dicht trekt, geven we je daarom graag een paar handige tips om een inbraak te voorkomen.

Wacht met posten op sociale media

Het is verleidelijk om je voorpret of aantrekkelijke foto’s tijdens je uitstapje te delen op sociale media. Hoe leuk het ook is om het te delen, ook inbrekers zitten op sociale media. Ze houden in de gaten of je weg bent, zodat ze hun slag kunnen slaan. Wil je toch dat leuke kiekje van je vakantie of dagje weg delen? Het is beter om dit te doen als je terug bent. Dan zien je vrienden wat voor leuks je hebt gedaan en kun jij genieten van de napret. Win-win!

Vertel je buren dat je weggaat

Door samen op te letten, houden jullie de buurt samen veilig. Zorg ervoor dat iemand tijdens je vakantie geregeld even een oogje in het zeil houdt. Een Buurt WhatsApp met je buren werkt ook goed tegen inbraken. Als je buren iets verdachts in de buurt zien, kunnen ze dit meteen melden via de WhatsApp-groep. Veel wijken in Nederland hebben al een Buurt WhatsApp-groep. Vraag in de wijk of er al een Buurt WhatsApp bestaat, of bekijk de website van WhatsApp BuurtPreventie (wabp.nl) of jouw wijk al een WhatsApp-groep heeft.

Installeer een slimme deurbel

Een slimme deurbel wordt in Nederland steeds populairder. Het is een handig apparaat, want er zit een bewegingsdetector in. Zodra er iemand bij jou voor de deur staat, krijg je automatisch een melding op je telefoon. Afhankelijk van het type deurbel, kun je vaak nog tegen diegene praten ook. Handig wanneer de pakketbezorger voor je deur staat en je bent niet thuis. Maar dus ook om de inbreker in beeld te krijgen. Als een inbreker voor je deur staat om te checken of je thuis bent, krijg jij een melding op je telefoon. Ook als je op vakantie of een dagje weg bent. Check dus direct de beelden zodra je een melding van je slimme deurbel krijgt.

Met onze Doorlopende Reisverzekering kun jij zorgeloos genieten van je vakantie of weekendje weg.

Laat inbrekers denken dat je thuis bent

Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet. Plaats bijvoorbeeld tijdschakelaars, zodat je lichten op een bepaalde tijd aan en uit gaan. Of leg een open krant of tijdschrift op tafel, samen met wat borden en glazen op het aanrecht. Haal je waardevolle spullen wel uit het zicht. Leg dus geen laptop op tafel als je weggaat. Ook is een stapel post vaak een seintje voor de inbreker dat jij niet thuis bent. Vraag daarom aan iemand in je omgeving om de post bij de deur weg te halen. Kan diegene gelijk de planten even water geven.

Bekijk je woning door de ogen van een inbreker

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers, die hun slag slaan zodra ze een kans zien. Een inbreker gaat af op wat hij ziet. Dus loop eens naar buiten en bekijk je huis vanaf de straat of achter uit de tuin. Hoe makkelijk kan de inbreker in je huis komen? Heb je een beveiligingssysteem? Plak dan een sticker op je raam. De inbreker weet dan direct dat het bij jou niet zal lukken om in te breken. Loop ook eens een rondje rondom je woning. Zijn er bijvoorbeeld slingerende ladders of afvalcontainers? Zelfs tuinmeubelen kunnen gebruikt worden om binnen te komen. Ruim het op en zet het in de schuur of in je huis. Als je alles binnen of in de schuur opbergt en afsluit, heb je al minder kans op een inbraak.

Inbrekers zijn niet alleen uit op dure spullen

Misschien denk je wel dat een inbraak jou niet overkomt, omdat je geen dure spullen hebt. Bedenk dan goed dat een inbreker niet alleen uit is op dure spullen. Als ze eenmaal binnen zijn, pakken inbrekers wat ze kunnen pakken. Alles wat waarde heeft, zullen ze meenemen. Bijvoorbeeld handtassen of gereedschap. Bewaar je waardevolle spullen ook niet allemaal bij elkaar, maar verspreid ze door de woning. Of bewaar ze op onverwachte plekken, bijvoorbeeld in een doos met foto's. Als er dan inbrekers binnenkomen, is het moeilijker voor ze om met een grote buit er vandoor te gaan.

Schade door inbraak verzekerd

Ook al volg je alle tips die we hebben gegeven, het kan gebeuren dat er toch bij je wordt ingebroken. Om de financiële schade na een inbraak zo veel mogelijk te beperken, is het verstandig om je spullen en je huis te verzekeren. Met onze Inboedelverzekering zijn je spullen in huis goed verzekerd. Heb je schade aan je huis, bijvoorbeeld aan je deur die is opengebroken door een inbreker? Met onze Opstalverzekering ben je hiervoor verzekerd.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie