Energiezuinig wonen: 8 bespaartips die (bijna) niets kosten

Deze informatie hoort bij Duurzamer wonen

De energieprijzen zijn afgelopen jaren flink veranderd. Het gevolg: energiezuinig wonen is relevanter dan ooit. Vaak zijn onze eerste associaties met energiezuinig wonen grote aanpassingen in onze woning, zoals zonnepanelen plaatsen, betere isolatie of het installeren van een warmtepomp. Maar wist je dat je ook met kleinere veranderingen je huis energiezuiniger kunt maken? Daar supporten we je graag bij. Daarom maakten we een lijst met snelle én makkelijke mogelijkheden om (bijna) gratis energie te besparen.

Slimme energiebesparende maatregelen

Energietip 1: Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel komt

Ga zorgvuldig om met de warmtevoorziening in huis. Zorg ervoor dat zo min mogelijk warmte verloren gaat door deuren te sluiten en de verwarming dicht te draaien in kamers waar je niet bent. Ook in de slaapkamers. Zet je de verwarming op de slaapverdieping uit, dan kun je zo’n 60 m3 gas per jaar besparen, aldus Milieu Centraal.

Energietip 2: Draai je thermostaat 's nachts terug naar 15 graden

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je flink op je energierekening. Maar je kunt óók behoorlijk besparen door zelf geen warmte te verspillen. Ga je voor langere tijd (meer dan vier uur) de deur uit of kruip je onder de wol? Zet de thermostaat dan terug op 15 graden. Zo kun je al zo’n 120 m3 gas per jaar besparen. Doe je dit al een uur voordat je gaat slapen, dan bespaar je nog eens 25 m3 extra, berekent Milieu Centraal.

Mensen met vloerverwarming kunnen de thermostaat trouwens beter terugdraaien naar 17 graden, dan duurt het opwarmen in de ochtend minder lang.

Energiezuinig wonen levert veel voordeel op, zowel voor het milieu als voor je portemonnee
lay802fc89816184aaaadfd7da0f0a96758

Energietip 3: Zet de thermostaat als je thuis bent 1 graad lager dan normaal

Het scheelt maar minimaal in warmte, terwijl je wél bijdraagt aan het milieu. Wist je dat je met 1 graad lager al 45 m3 gas bespaart? Dat is ook het idee achter de Warmetruiendag: warm jezelf op (in plaats van de wereld) door je lekker warm aan te kleden en de verwarming nét wat lager te zetten.

Energietip 4: Ga niet te vaak in bad, neem liever een (korte) douche. Bij voorkeur met een waterbesparende douchekop

Een bad vol laten lopen kost gemiddeld ruim 3 keer zoveel water en energie als een douche van vijf minuten nemen. Zorg er ook voor dat je niet te lang doucht, zet bijvoorbeeld een wekkertje na 5 minuten. Hiermee bespaar je per persoon gemiddeld jaarlijks al snel 5.500 liter water en 19 m3 gas!

Schaf je ook nog een waterbesparende douchekop aan, dan scheelt dat je jaarlijks nog eens 1000 liter water en bijna 6 m3 gas per persoon, aldus Milieu Centraal. Zoek in de winkel naar een douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. Dit wordt op de verpakking vermeld.

Energietip 5: Installeer een thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan wordt je douchewater sneller warm en blijft het op temperatuur. Dit is handig en aangenaam. Ook in de keuken kun je besparen. Verwarm bijvoorbeeld niet meer water dan je nodig hebt. En wist je dat een kokendwaterkraan 90 tot 280 kWh per jaar kost, óók als je de kraan niet gebruikt? Die moet namelijk continu op temperatuur gehouden worden, waardoor hij aldoor energie verbruikt.

Wist je dat: een gemiddeld huishouden ruim 1 jaar lang kan koken op het gas dat ze jaarlijks bespaart door maximaal 5 minuten per keer te douchen?

Energietip 6: Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is en was op lage temperaturen

Met een volle trommel bespaar je 35 kWh. Was je op lage temperaturen (30 of 40 graden) dan bespaar je ook 35 kWh. Zit er een ecostand op je machine? Gebruik deze. De wasbeurt duurt misschien iets langer, maar kost minder stroom. Ook met het beperken van het gebruik van de droger bespaar je energie. Hang met goed weer de was aan de waslijn en je bespaart zo’n 190 kWh per jaar.

lay6ba697a955ff4b9c8cb8adba0058682f

Energietip 7: Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen

Ledlampen zetten meer energie om in licht, waardoor er minder stroom nodig is voor dezelfde hoeveelheid licht. Ledlampen zijn de meest energiezuinige oplossing om energieverbruik te verminderen. Hiermee bespaar je 90% elektriciteit ten opzichte van de gloeilamp. Bovendien hebben ze een lange levensduur: zo’n 15.000 branduren (een gloeilamp heeft er 1.000).

Vervang je in je woonkamer en keuken 1 gloeilamp en 10 halogeenlampen door ledlampen? Volgens Milieu Centraal bespaar je dan zo’n 130 kWh per jaar. Je verdient je investering dus snel terug.

Energietip 8: Zorg voor een energiezuinige cv-ketel

Naast gas verbruikt je verwarmingsketel ook stroom. Voor de regulatie van de temperatuur, de circulatiepomp en de ventilatie. Laat het energieverbruik van je cv-ketel daarom eens controleren en eventueel bijstellen door een erkende installateur. Wil en kun je investeren, kies dan voor een (wat prijzigere) energiezuinige ketel waarmee je stroom bespaart. Je vindt het stroomverbruik van je cv-ketel meestal terug in de handleiding.

Energiezuinige verbouwing

Wil je een grotere aanpassing doen aan je huis om energiezuiniger te wonen of je woning zelfs energieneutraal te maken? Ontdek de financiële mogelijkheden voor de energiezuinige verbouwing die je op het oog hebt. Hier lees je ook meer over de verschillende subsidies, leningen en andere regelingen die de overheid hiervoor beschikbaar stelt.

Geld dat je bespaart apart zetten?

Open nu gratis een internetspaarrekening zodat je het geld dat je bespaart op je energie, opzij kunt zetten voor andere zaken.

Open een gratis internetspaarrekening

Je huis energiezuinig verbouwen

Wil jij je huis nog energiezuiniger maken? Investeer in duurzame oplossingen om je huis te verbouwen.

Bekijk de financiële mogelijkheden


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning