Ga direct naar inhoud

Besparen door energiezuinig te wonen, doe jij dat al?

Deze informatie hoort bij Duurzamer wonen

Een energiezuinig en duurzaam huis heeft voordelen voor zowel je portemonnee als het milieu. Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Kijk dan ook naar de energiezuinigheid van het huis of appartement, deze heeft invloed op jouw hypotheek.

Wat zijn de voordelen van energiezuinig wonen?

Een energiezuinige woning is goed voor je portemonnee en het milieu. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Je energierekening gaat flink omlaag: in een energiezuinige woning hoef je minder te stoken. Je vaste lasten gaan dan flink omlaag, zodat je maandelijks geld bespaart.
  • Het woont een stuk comfortabeler: een goed geïsoleerd huis zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Behaaglijk warm in de winter, prettig koel in de zomer. En je hebt geen last van tocht, vochtproblemen of ongedierte.
  • Extra hypotheekmogelijkheden: door energiebesparende maatregelen toe te passen of een energiezuinige woning te kopen, kun je een hogere financiering krijgen.
  • Minder CO2-uitstoot: door energiezuinig te wonen, draag je bij aan een beter milieu.
  • Waardestijging woning: door een beter energielabel kan de waarde van jouw huis stijgen.

Hoe kan ik duurzame maatregelen betalen?

Subsidies, leningen en regelingen van de overheid

De overheid stelt verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar voor het energiezuiniger maken van uw woning.

Op energiesubsidiewijzer.nl vind je de subsidies en gunstige leningen in jouw gemeente of provincie. Hier kun je onder andere bekijken of jouw gemeente een Duurzaamheidslening aan biedt. Hiermee kun je, bij jouw gemeente, tegen een gunstig tarief geld lenen om je woning energiezuinig te maken.

Op energiebespaarlening.nl lees je alles over de Energiebespaarlening, die onder gunstige voorwaarden wordt verstrekt uit het Nationaal Energie Bespaarfonds.

Spaargeld

Heb je spaargeld? De spaarrente is op dit moment laag. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om je spaargeld niet op de rekening te laten staan maar te gebruiken voor de verbouwing.

Een (extra) hypotheek

Jouw situatie: je koopt een energiezuinige woning 

Hoeveel je kunt lenen voor een koopwoning is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen en van de waarde van de woning. Ook het energielabel heeft invloed op je maximale hypotheek. Voor een woning met een goed energielabel kun je namelijk meer lenen dan voor een woning met een laag energielabel. Want een energiezuinige woning zorgt voor een lagere energierekening en daardoor houd je meer geld over om de hypotheek van te betalen.
Bij Nationale-Nederlanden kan je voor een huis met energielabel C of D € 5.000,- extra lenen. Dit kan oplopen tot € 40.000,- extra hypotheek voor een woning zonder energiekosten (A++++). Deze extra hypotheek is onafhankelijk van je inkomen en van de waarde van de woning die je wilt kopen.

Wil je weten wat jij kunt lenen voor het kopen van een woning? Of heb je een huis op het oog en ben je benieuwd of het binnen jouw budget past? Bereken dan hoeveel je maximaal kunt lenen voor de aankoop. Je ziet dan ook direct wat de rente wordt en wat je per maand gaat betalen. En hoeveel eigen geld je nodig hebt om de woning te kunnen kopen.

Jouw situatie: je gaat je woning energiebesparend verbouwen

Ga je je bestaande woning energiezuinig verbouwen? Of koop of herfinancier je een woning die je energiezuinig gaat maken? Ook dan zijn er financiële mogelijkheden. Je kunt namelijk extra hypotheek krijgen voor het energiezuinig maken van je woning. Hierbij geldt: hoe lager het energielabel, hoe hoger het extra hypotheekbedrag dat mogelijk is. Want voor een woning met een laag label zijn nu eenmaal meer verduurzamingsmaatregelen nodig dan voor een woning met een beter label. Zo kun je bij een E, F of G label maximaal € 20.000,- extra lenen, bij een C of D label € 15.000,- en € 10.000,- bij labels B tot en met A+++. Voor woningen met een energielabel A++++ of hoger is geen extra hypotheek voor verduurzaming mogelijk.

We leggen het graag aan je uit met enkele rekenvoorbeelden:

Rekenvoorbeeld 1:

Je koopt een woning met een bestaand label B en op basis van jouw inkomen kun je een hypotheek van € 350.000,- krijgen. Vanwege het energielabel van de woning (B) kun je nog € 10.000,- extra lenen. De maximale hypotheek voor deze woning met dit label wordt dan € 360.000,-. .

Rekenvoorbeeld 2:

Je koopt een woning met een bestaand label E en op basis van jouw inkomen kun je een hypotheek van € 300.000,- krijgen. Voor deze woning kun je niet extra lenen op basis van het energielabel; daar is het label te laag voor. Maar als je energiebesparende voorzieningen voor deze woning gaat treffen, kun je tot maximaal € 20.000,- extra lenen. In totaal kan de hypotheek voor deze woning met E-label dus maximaal € 320.000,- worden.*

Rekenvoorbeeld 3:

Je koopt een woning met een bestaand label D en op basis van jouw inkomen kun je een hypotheek van € 400.000,- krijgen. Vanwege het energielabel van de woning (D) kun je nog € 5.000,- extra lenen. De maximale hypotheek voor deze woning met dit label wordt dan € 405.000,-. Als je energiebesparende voorzieningen voor deze woning treft dan kun je daarvoor nog tot maximaal € 15.000,- bijlenen. In totaal is de maximale hypotheek voor deze woning met D-label dus maximaal € 420.000,-.*

*Het bedrag dat je extra leent voor energiebesparende voorzieningen wordt in een apart depot geplaatst. Uit dat ‘potje’ kun je de energiebesparende verbouwing betalen. De hypotheekverstrekker controleert alle rekeningen die je hiervoor indient. Zo is het zeker dat de extra lening die je hebt gekregen voor energiebesparende maatregelen daar ook echt aan wordt uitgegeven.

Hoeveel je precies extra kan lenen bij je hypotheek hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Bespreek de mogelijkheden met je financieel adviseur

Een financiering

Met een persoonlijke lening leen je geld voor een eenmalige uitgave en heb je zekerheid over wat je maandelijks betaalt. Bovendien weet je vooraf binnen welke periode je het geld moet terugbetalen. Gebruik je het bedrag volledig en aantoonbaar (met rekeningen) voor de verbouwing van je woning? Dan is de rente ook nog eens aftrekbaar.


Wil je meer weten?

Verduurzamen woning

Goed voor het milieu, je wooncomfort en je energieverbruik. In en om je huis verduurzamen heeft veel voordelen.

Meer weten over verduurzamen van je woning