Ga direct naar inhoud

Aftrekbare kosten eigen woning op een rij

Dit artikel gaat over Huis kopen binnen Wonen

Wanneer je een huis koopt, mag je verschillende kosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Als je dat doet, betaal je minder inkomstenbelasting.

Jaarlijkse kosten

Hypotheekrente

Heb je een huis gekocht en daar een hypotheek voor afgesloten? Dan mag je (een deel van) de rente die je over die hypotheek betaalt, onder bepaalde voorwaarden aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Zo moet je de hypotheek in ieder geval gebruiken voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van jouw eigen woning. Ook moet je de hypotheek vaak in maximaal 30 jaar aflossen. Hoe lang de rente van een hypotheek(deel) aftrekbaar is, hangt onder andere af van het moment waarop je de hypotheek hebt afgesloten. Wil je weten wat in jouw situatie geldt? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Voorlopige aanslag

Als je aan de voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek voldoet, hoef je niet te wachten op de jaarlijkse aangifte voor de inkomstenbelasting. Als je een voorlopige aanslag bij de Belastingdienst aanvraagt, ontvang je maandelijks een bedrag terug. Bij de jaarlijkse aangifte wordt het bedrag definitief gemaakt; mocht er een verschil zijn dan wordt dit verrekend.

Houd er rekening mee dat een voorlopige aanslag automatisch doorloopt. Als jouw hypotheek in de loop van de tijd daalt (je schuld wordt kleiner), betaal je elk jaar minder rente. Het bedrag dat je kunt terugvragen, is dan ook lager. Als je dit niet aanpast in je voorlopige aanslag, krijg je te veel geld terug. Dit moet je na de belastingaangifte terugbetalen.

Erfpacht

Als jouw huis op de grond van iemand anders staat dan betaal je daar erfpacht voor. Betaal je deze erfpacht maandelijks of jaarlijks aan de eigenaar van de grond? Dan mag je deze kosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Eenmalige kosten

Naast de hypotheekrente zijn er ook eenmalige kosten die je mag aftrekken van je inkomen als je een nieuw huis koopt. Daarbij gaat het om de kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek. Kosten die je betaalt voor de aankoop van de woning zelf (zoals makelaarsprovisie of overdrachtsbelasting) zijn niet aftrekbaar.

Bereken zelf je kosten koper

En ontdek welke kosten je mag aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Kosten koper berekenen

Advieskosten

Heb je jouw hypotheek afgesloten via een adviseur? De bemiddelingskosten die je hiervoor betaalt, mag je ook aftrekken voor de heffing van de inkomstenbelasting.

Notariskosten

De notaris stelt de hypotheekakte op en registreert deze akte in het Kadaster. De kadastrale kosten en notariskosten die je hiervoor betaalt, mag je aftrekken in je belastingaangifte.

Je betaalt de notaris ook voor het opmaken van de transportakte van jouw nieuwe woning en voor de kadastrale rechten. De kosten die daarbij horen, zijn niet aftrekbaar.

Taxatiekosten

Als je de hypotheek niet meer kunt betalen, is je huis het onderpand. Dat betekent dat de geldverstrekker de woning kan verkopen om het geld van de lening terug te krijgen. Daarom wil de geldverstrekker meestal weten hoeveel een woning écht waard is, voordat hij de lening aanbiedt. Eist jouw geldverstrekker een taxatie van de woning? Dan mag je de kosten van die taxatie aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Nationale Hypotheek Garantie kosten

Onder bepaalde voorwaarden kun je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluiten. Kun je de hypotheek niet meer betalen en wordt je huis gedwongen verkocht? Dan helpt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen met de restschuld. Nationale Hypotheekgarantie kost 0,6% van het hypotheekbedrag. Je mag de kosten aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Rente bij een nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan is de bouwrente die je moet betalen, aftrekbaar vanaf het moment dat je de voorlopige koopovereenkomst hebt getekend. De bouwrente die je betaalt over de periode voordat je die overeenkomst hebt getekend, is niet aftrekbaar. Verder moet je bij een nieuwbouwdepot de ontvangen rente verrekenen met de rente die je betaalt. Het bedrag dat overblijft, is aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.


Wil je meer weten?

Ik wil een huis kopen

Van oriënteren tot aan de verhuizing. Of het nu om bestaande bouw of nieuwbouw gaat. Kom alles te weten over het koopproces en maak gebruik van onze tips.

Goed voorbereid een huis kopen