Voetzorg bij bepaalde aandoeningen

Voetzorg bij bepaalde aandoeningen is zorg die je krijgt op voorschrift van een arts bij:

 • Een medische indicatie van ernstige bloedvatproblemen in de benen bij podotherapeut.
 • Een medische indicatie van reumatoïde artritis bij een podotherapeut, medisch pedicure, paramedisch chiropodist of pedicure met aantekening reumatische voet.

Voor voetverzorging bij diabetespatiënten kun je kijken bij voetbehandeling bij diabetes. Heb je géén reumatoïde artritis of ernstige bloedvatproblemen in je benen? Bekijk dan de vergoeding van algemene voetbehandeling.

2024

Vergoeding voetzorg bij bepaalde aandoeningen in 2024

Bekijk de vergoeding vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering.

Wat vergoedt je basisverzekering?

Je krijgt voetzorg vergoed uit de basisverzekering als je diabetes mellitus hebt of een verhoogd risico hebt op voetulcera (een huidontsteking onder de enkel) door bijvoorbeeld:

 • een kwetsbare huid;
 • verhoogde druk op de huid;
 • verminderde doorbloeding of drukgevoeligheid van je voeten;
 • een amputatie van (een deel van) de voet;
 • nierfalen of nierdialyse in het eindstadium;
 • ernstige bloedvatproblemen reumatoïde artritis;
 • een inactie Charcotvoet.

Er vindt jaarlijks een voetcontrole en voetonderzoek plaats. Daarbij wordt gekeken wat het risico is op voetulcera, een huidontsteking onder de enkel. Het risico op voetulcera wordt aangegeven in een zogenaamd zorgprofiel (voorheen Simm’s classificatie). Jouw zorgprofiel bepaalt de zorg die je vergoed krijgt:

 • Bij zorgprofiel 1 krijg je een jaarlijks voetonderzoek.
 • Bij de zorgprofielen 2, 3 en 4 krijg je de zorg die wordt vastgelegd in het individuele behandelplan. Hierin staat informatie over het aantal behandelingen, controles en diagnostiek.

Wat vergoedt je aanvullende verzekering?

Er is geen vergoeding vanuit de aanvullende verzekeringen van de Zorg Vrij en Zorg Voordelig.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen. Lees meer over de eigen bijdrage.

Heb ik een eigen risico?

Word je door een podotherapeut, huisarts of pedicure behandeld? Dan betaal je geen eigen risico. Ga je naar een medisch specialist? Dan betaal je wel eigen risico. Lees meer over het verplichte en vrijwillige eigen risico.

Waar kun je terecht?

Voor een behandeling op basis van reumatoïde artritis kies je zelf een door Nationale-Nederlanden erkende podotherapeut. Deze doet een voetonderzoek en stelt een risicoprofiel vast en schakelt eventueel een pedicure in voor medebehandeling. Je vindt een podotherapeut in je buurt via de Zorgvergelijker. Je kunt je selectie verfijnen op: podotherapeut.

Voor een behandeling op basis van ernstige bloedvatproblemen kies je zelf een door Nationale-Nederlanden erkende podotherapeut. Je vindt een podotherapeut in je buurt via de Zorgvergelijker. Je kunt je selectie verfijnen op: podotherapeut.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Lees meer over niet-gecontracteerde zorg.

Wat moet je verder weten?

2023

Vergoeding voetzorg bij bepaalde aandoeningen in 2023

Bekijk de vergoeding vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering. 


Wat vergoedt je basisverzekering?

De vergoeding hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met jouw zorgverlener. Bekijk hieronder hoeveel je vergoed krijgt vanuit je basisverzekering:

Vergoeding voetzorg bij bepaalde aandoeningen Zorg Vrij (combinatiepolis) Zorg Voordelig (naturapolis)
Zorgverlener met contract Geen vergoeding Geen vergoeding
Zorgverlener zonder contract Geen vergoeding Geen vergoeding


Wat vergoedt je aanvullende verzekering?

Klik hieronder je basisverzekering aan. Bekijk daarna hoeveel je vergoed krijgt vanuit je aanvullende verzekering:

Zorg Vrij (combinatiepolis)
Aanvullende verzekering Vergoeding
Start Geen vergoeding
Extra € 100,- per jaar
Compleet € 150,- per jaar
Jij & Gemak Geen vergoeding
Jij & Jonge kinderen Geen vergoeding
Jij & Pubers Geen vergoeding
Jij & Vitaal Geen vergoeding
Comfort* € 500,-
Top* 100%

* Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

Zorg Voordelig (naturapolis)
Aanvullende verzekering Vergoeding
Alle aanvullende verzekeringen Geen vergoeding

Eigen bijdrage

Je hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.


Eigen risico

Je hebt geen eigen risico.


Waar kun je terecht?

Voor een behandeling op basis van reumatoïde artritis kies je zelf een door Nationale-Nederlanden erkende podotherapeut, pedicure met specialisatie reumatische voet of medisch pedicure. Je vindt een podotherapeut of pedicure in je buurt via de Zorgvergelijker. Je kunt je selectie verfijnen op: podotherapeut of pedicure.

Voor een behandeling op basis van ernstige bloedvatproblemen kies je zelf een door Nationale-Nederlanden erkende podotherapeut. Je vindt een podotherapeut in je buurt via de Zorgvergelijker. Je kunt je selectie verfijnen op: podotherapeut.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je altijd 100% vergoed. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan hangt de hoogte van de vergoeding af van je basisverzekering. Bekijk hieronder het verschil:

Zorg Vrij (combinatiepolis)

Wij vergoeden de zorg 100%. Het maakt niet uit of deze zorg wordt geleverd door een gecontracteerde of door een niet-gecontracteerde zorgverlener. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een zorgverlener die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Zorg Voordelig (naturapolis)
Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kies je voor een zorgverlener waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde zorgverlener)? Dan vergoedt Nationale-Nederlanden 70% van de rekening, maar niet meer dan het maximumtarief.


Wat je verder moet weten

 • Wil je voor het eerst gebruikmaken van voetbehandeling bij ernstige bloedvatproblemen of reumatoïde artritis? Dan moet je eenmalig toestemming vragen aan Nationale-Nederlanden.
 • De behandeling moet door jouw arts zijn voorgeschreven.
 • De behandelaar moet zijn aangesloten bij een door Nationale-Nederlanden erkende beroepsvereniging voor voetzorg.

lay4d658da2c733438b956bed934824e94d

Terug naar het overzicht van vergoedingen

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact