Ga direct naar inhoud

Mantelzorg

Mantelzorg betekent dat je zorgt voor een familielid of een naaste. Nationale-Nederlanden biedt verschillende vergoedingen en services op het gebied van mantelzorg om je hierbij te ondersteunen.

Wat krijg je vergoed in 2020?

Verzekering Vergoeding
Basisverzekering Geen vergoeding

De aanvullende verzekering bied je een aantal vergoedingen. Daarbij geldt de voorwaarde dat of de ontvanger van mantelzorg of de mantelzorger bij Nationale-Nederlanden is verzekerd.

Je hebt recht op:

  • Een mantelzorgcursus; de vergoeding is maximaal € 150,- en is eenmalig.
  • Krijgt degene die mantelzorg ontvangt een vergoeding voor ergotherapie vanuit de basisverzekering? Dan bieden verschillende aanvullende verzekeringen een vergoeding aan de mantelzorger voor begeleiding bij de ergotherapie. De hulp wordt geboden door een ergotherapeut. Je hebt recht op vergoeding van de instructie door en begeleiding van een ergotherapeut ongeacht of de mantelzorger bij Nationale-Nederlanden is verzekerd.
  • Maximaal 14 dagen per jaar vervangende mantelzorg als je als mantelzorger de behoefte heeft dat iemand jouw zorgtaken overneemt. De Stichting Handen in Huis regelt deze vervangende mantelzorg. Kijk hier voor informatie van de Stichting. Hou er rekening mee dat het tijd vergt om vervangende zorg te regelen die is afgestemd op jouw persoonlijke zorgbehoefte. Maak je voor de eerste keer gebruik van vervangende mantelzorg? Hou dan rekening met een doorlooptijd van 8 tot 10 weken.
  • De diensten van de mantelzorgmakelaar. Hij kan de mantelzorger ondersteunen bij het wegnemen van de regeltaken. Hij helpt met het vaststellen wat nodig is en hoe dat georganiseerd kan worden.
Aanvullende verzekering Mantelzorgcursus Instructie bij ergotherapie Vervangende mantelzorg Mantelzorgmakelaar
Start € 150,- 2 uur per jaar 14 dagen per jaar Gratis diensten
Extra € 150,- 2 uur per jaar 14 dagen per jaar Gratis diensten
Compleet € 150,- 2 uur per jaar 14 dagen per jaar Gratis diensten
Comfort € 150,- 2 uur per jaar 14 dagen per jaar Gratis diensten
Top € 150,- * 2 uur per jaar 14 dagen per jaar Gratis diensten
Combi € 150,- Geen vergoeding 14 dagen per jaar Gratis diensten

* Let op: Deze verzekering kun je niet meer afsluiten. Heb je deze verzekering al, dan geldt bovenstaande vergoeding.

Eigen bijdrage

Er is geen wettelijke eigen bijdrage van toepassing.

Eigen risico

Je hebt geen eigen risico.

Wat je verder moet weten

Om gebruik te maken van de vergoedingen en diensten op het gebied van mantelzorg heb je toestemming van Nationale-Nederlanden nodig. Bel je daarvoor 026 353 53 53; ons zorgteam helpt je verder.

Waar kun je terecht?

Cursus mantelzorg
De cursus mantelzorg wordt gegeven door een thuiszorgorganisatie, een GGD, een patiëntenvereniging of door een organisatie voor mantelzorgondersteuning die is aangesloten bij Mezzo. Op de site van Mezzo vind je een organisatie in jouw buurt.

Instructie ergotherapie
De ergotherapeut die de zorgbehoevende behandelt, verleent de instructie en begeleidt de mantelzorger.

Vervangende mantelzorger
Je kunt voor vervangende mantelzorg terecht bij Stichting Handen in Huis. Zij nemen je aanvraag in behandeling. De Stichting Handen in Huis heeft via haar netwerk een landelijke spreiding. Je aanvraag richt je aan hen, zij bepalen welke aanbieder jou helpt. Als de Stichting Handen in Huis geen capaciteit heeft om de ondersteuning te regelen, kun je tijdelijk ook bij Saar aan Huis terecht. Houd dan wel rekening met een maximum vergoeding van € 140 per dag.

Mantelzorgmakelaar
Je kunt ons bellen op 026 353 53 53; ons zorgteam helpt je verder.

Extra korting

Naast de vergoedingen voor mantelzorg uit de aanvullende verzekering heb je ook recht op een aantal kortingen:

Saar aan Huis
Saar aan Huis biedt aanvullende mantelzorg en ondersteunende zorg. Met je Zorgverzekering ontvangt je 5% korting op het uurtarief van Saar aan Huis én een gratis intakegesprek. Lees meer over Saar aan Huis.

KPN Vitaal Thuis
Als mantelzorger kun je er niet altijd zijn, maar je wilt wel weten of het goed gaat. Met KPN Vitaal Thuis houd je ook op afstand vinger aan de pols. Sensoren houden activiteiten bij en geven een melding als er iets afwijkt. Probeer KPN Vitaal Thuis 3 maanden gratis uit zonder aansluitkosten. Lees meer over KPN Vitaal Thuis.

Gerelateerde vergoedingen

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij je helpen?