Ga direct naar: inhoud

Dieetpreparaten

Een dieetpreparaat is dieetvoeding die anders is gemaakt en een andere vorm heeft dan gewone voeding. U gebruikt een dieetpreparaat als u geen normale voeding kunt eten of als u niet genoeg voedsel binnenkrijgt.

Wat krijgt u vergoed in 2019?

Dieetpreparaten (polymere, oligomere, monomere en modulaire) worden vergoed uit de basisverzekering als u geen gebruik kunt maken van aangepaste voeding of andere bijzondere voeding, en als u:

 • lijdt aan een stofwisselingsstoornis,
 • lijdt aan een voedselallergie,
 • lijdt aan een resorptiestoornis,
 • lijdt aan een ziektegerelateerde ondervoeding of een risico daarop, of daarop bent aangewezen volgens de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard.
Verzekering Vergoeding
Basisverzekering - 100% wij vergoeden de rekening van leveranciers volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.
Alle aanvullende verzekeringen Geen vergoeding

Eigen bijdrage

U hoeft geen wettelijke eigen bijdrage te betalen.

Eigen risico

De vergoeding vanuit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Het eigen risico geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. In 2019 is het verplicht eigen risico € 385,- per jaar. De kosten van uw zorg of van uw hulpmiddel betaalt u eerst zelf via uw verplicht eigen risico. Heeft u in een jaar het totale eigen risico betaald? Dan hoeft u het in hetzelfde jaar niet nog een keer te betalen. Uw basisverzekering vergoedt dan de zorg of het hulpmiddel.

Heeft u gekozen voor een vrijwillig eigen risico? 
Voor het vrijwillig eigen risico gelden dezelfde regels als voor het verplichte eigen risico. U betaalt dan per maand minder premie. Let op: het is mogelijk dat u bij een grote ingreep veel kosten maakt.

Hoe weet u hoeveel er nog over is van uw eigen risico? 
In Mijn NN Zorgverzekering regelt u online al uw verzekeringszaken. Daar ziet u ook de stand van uw eigen risico.

Waar kunt u terecht?

U kiest zelf uw leverancier. Vind een leverancier bij u in de buurt. U kunt uw selectie verfijnen op: hulpmiddel, dieetpreparaten.

Nationale-Nederlanden maakt afspraken met zorgverleners en leveranciers over de kwaliteit van de zorg en over de tarieven. Kiest u voor zo’n gecontracteerde partij, dan vergoedt Nationale-Nederlanden de geleverde zorg voor 100%. Kiest u voor een leverancier waarmee Nationale-Nederlanden geen afspraken heeft gemaakt (een niet-gecontracteerde leverancier), dan heeft dit geen gevolgen voor wat u vergoed krijgt. Wij vergoeden de rekening volledig. Een enkele keer krijgen wij een rekening van een leverancier die onredelijk hoog is. De wet bepaalt dat wij deze rekening niet mogen vergoeden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor.

Als u naar een leverancier gaat waarmee wij afspraken hebben gemaakt dan beoordeelt de leverancier of u de dieetpreparaten vergoed krijgt. Zij voldoen beiden aan de eisen die Nationale-Nederlanden stelt aan de kwaliteit van de hulpmiddelen en de service. Onze gecontracteerde leveranciers bezorgen door heel Nederland aan huis.

Nationale-Nederlanden heeft twee leveranciers geselecteerd die voor alle nieuwe gebruikers drinkvoeding leveren:

Medizorg B.V.
Telefoon: 0800 022 66 78 
E-mail: voeding@medizorg.nl

Sorgente
Telefoon: 030 850 20 65 
E-mail: teamdrinkvoeding@sorgente.nl

Wat u verder moet weten

 • De dieetpreparaten moeten voorgeschreven zijn door een arts verstandelijk gehandicapten, specialist ouderengeneeskunde, medisch specialist of een diëtist.
 • Uw zorgverlener moet voor de leverancier het ‘landelijke formulier verklaring dieetpreparaten’ invullen.
 • Als u naar een leverancier gaat waar Nationale-Nederlanden afspraken mee heeft gemaakt, dan beoordeelt de leverancier of u de dieetpreparaten krijgt vergoed.
 • Gaat u naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan moet u altijd vooraf toestemming (een akkoordverklaring) vragen aan Nationale-Nederlanden. U doet dit door de medische diagnose van uw zorgverlener samen met een offerte van de leverancier in te sturen naar: 

  Nationale-Nederlanden 
  t.a.v. Medische Beoordelingen & Zorgservice 
  Postbus 4016 
  5000 JA Tilburg

Geeft u hierbij ook aan bij welke leverancier u de dieetpreparaten wilt bestellen? U ontvangt van ons binnen 5 tot 10 werkdagen een bericht terug.

Heeft u vooraf geen akkoordverklaring aangevraagd maar wel recht op vergoeding? Stuur dan de ingevulde ‘landelijke artsenverklaring dieetpreparaten’ mee met uw rekeningen. Wij beoordelen dan alsnog of de rekeningen vergoed kunnen worden.

Inkoopafspraken

Nationale-Nederlanden heeft een contract met twee zorgaanbieders voor dieetpreparaten afgesloten (waaronder drinkvoeding): Medizorg B.V. en Sorgente B.V. Door met twee partijen een contract te sluiten, kunnen de kosten van dieetpreparaten aanzienlijk omlaag. De kwaliteit van dienstverlening en het assortiment blijven hetzelfde. U blijft bij deze zorgaanbieders de best mogelijke service ontvangen.

Terug naar het overzicht van vergoedingen


Kunnen wij u helpen?