Ga direct naar inhoud

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

  • Meestal in combinatie met annuïteitenhypotheek.
  • De hoogte van het verzekerde bedrag neemt procentueel af.
  • Je kiest zelf de hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd.
  • De maandelijkse premie blijft gelijk.

Berekenen en aanvragen

Wat is een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering?

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering wordt vrijwel altijd afgesloten bij een annuïteitenhypotheek. De daling van het verzekerde kapitaal verloopt op dezelfde manier als de aflossing op een annuïteitenhypotheek, namelijk met een bepaald percentage. Het annuïteitspercentage, het percentage waarmee het verzekerde bedrag van de ORV daalt, is over het algemeen gelijk aan het rentepercentage van de hypotheek. Op die manier neemt de dekking van de overlijdensrisicoverzekering op dezelfde manier af als de hypotheekschuld. De hoogte van de premie blijft gedurende de looptijd gelijk.

Bereken je premie

Wanneer kies ik voor een annuïtair dalende ORV?

Deze vorm van overlijdensrisicoverzekering is een logische keuze als je een annuïteitenhypotheek hebt. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je over de hele looptijd een vast maandelijks bedrag. Een deel daarvan is rente, een deel is aflossing. Het rentedeel is in het begin relatief groot. Dit komt doordat je dan nog over het hoge bedrag rente betaalt. Naarmate de tijd verstrijkt los je meer af en daalt de hypotheekschuld. De hoeveelheid rente die je moet betalen, neemt daardoor ook af. Hierdoor gaat een steeds groter deel van je maandelijkse hypotheeklasten naar de aflossing van de hypotheekschuld. Kort gezegd daalt de hypotheekschuld dus in het begin langzaam en aan het eind snel.

Hetzelfde geldt voor het verzekerde kapitaal van de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. In het begin daalt de dekking relatief weinig. Hoe dichter je bij de einddatum komt, hoe sneller de hoogte van het verzekerde bedrag afloopt.

Rekenvoorbeeld

Jan heeft bij zijn annuïteitenhypotheek een annuïtair dalende ORV afgesloten. De dekking van zijn ORV is gelijk aan de hoogte van zijn hypotheek, namelijk € 300.000,-, met een looptijd van 30 jaar. Het annuïteitenpercentage is net als zijn hypotheekrente 2,79 %.

Jan wil graag weten hoe hoog de dekking van zijn ORV is als hij op de helft van de looptijd, na 15 jaar, zou komen te overlijden. Doordat de dekking procentueel afneemt, is dit niet simpelweg de helft. Op zijn polisblad staat vermeld hoeveel het verzekerde bedrag is naarmate de looptijd verstrijkt. Na 15 jaar is dit € 180.525,-.

Verkorte premieduur

Bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering betaal je slechts een deel van de looptijd premie. Kies je voor een looptijd tot en met 12 jaar, dan betaal je de laatste 4 jaar van de looptijd geen premie meer, maar ben je wel nog verzekerd. Kies je voor een looptijd van 13 jaar of langer? Dan betaal je de laatste 5 jaar geen premie meer.

Looptijd van de verzekering Aantal jaar waarmee de premieduur verkort wordt
t/m 12 jaar 4 jaar
13 jaar of langer 5 jaar

Rekenvoorbeeld:

Jan kiest voor een annuïtair dalende ORV met een looptijd van 20 jaar. Door de verkorte premieduur die we hanteren, hoeft hij alleen over de eerste 15 jaar van zijn verzekering premie te betalen. De laatste 5 jaar van de looptijd is Jan nog wel verzekerd, maar betaalt hij geen premie meer.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten in drie stappen

Stap 1: Aanvragen

Je kiest de vorm, het bedrag, de looptijd en wie het bedrag krijgt. Aanvragen doe je via je adviseur of direct online.

Stap 2: Verklaring van gezondheid of medische keuring

We sturen je een e-mail met een link naar een online vragenlijst over je gezondheid. Soms sturen we een uitnodiging voor een medische keuring.

Stap 3: We beoordelen je aanvraag

We beoordelen je aanvraag met de gegevens van je verklaring van gezondheid of de medische keuring. In de meeste gevallen ontvang je daarna direct je polis.

ORV berekenen en aanvragen

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd, neemt jaarlijks met een vast bedrag af bij een lineair dalende ORV.

Naar lineair dalende ORV

Gelijkblijvende ORV

Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering is het verzekerde bedrag bij overlijden over de hele looptijd gelijk

Naar gelijkblijvende ORV

ORV bij je hypotheek

Een ORV is niet het leukste om over na te denken bij het kopen van je droomhuis. Maar het kan je nabestaanden veel financiële zorgen besparen.

ORV bij kopen van een huis