Ga direct naar inhoud

Uit elkaar en een hypotheek

Ga je uit elkaar en heb je samen een hypotheek? Dan heb je meerdere opties: je kunt je partner uitkopen door de hypotheek over te nemen, je partner koopt jou uit of je verkoopt samen het huis en lost de hypotheek af.

Huis verkopen

Overwaarde en restschuld

Jullie gaan uit elkaar en je kiest ervoor om de woning te verkopen. Dan los je de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop. Als dit meer oplevert dan je aan hypotheekschuld hebt, dan is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde verdeel je zoals je dat samen hebt afgesproken. Door de overheid word je gestimuleerd om de overwaarde te investeren in een nieuwe woning. Doe je dat niet, dan mag je over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken. De aftrek van de hypotheekrente is in dat geval dus beperkt. Dit heet de bijleenregeling. Je leest er meer over op de website van de Belastingdienst.

Als je woning minder opbrengt dan je aan hypotheekschuld hebt, dan kun je te maken krijgen met een restschuld. Een restschuld kan de financiële afwikkeling van de scheiding bemoeilijken. In dat geval is het belangrijk dat je je tijdig laat informeren over de mogelijkheden in jou situatie.

Lees meer over restschuld

Ik wil advies

Heb je betalingsproblemen omdat je uit elkaar gaat?

Veranderingen in je persoonlijke situatie kunnen ervoor zorgen dat je hypotheek ineens een zware last wordt. Wat als je de lasten van je hypotheek (tijdelijk) niet meer kunt dragen? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Samen bekijken we welke mogelijkheden er zijn om het probleem op te lossen of te beperken.

Lees meer over mogelijke betalingsproblemen

Hypotheek overnemen

Jij of je partner wil in het huis blijven wonen. Je adviseur kijkt graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Stap 1: neem contact op met je adviseur

Samen met je adviseur bereken je of je de hypotheek alleen kunt betalen. Als je samen met je ex-partner de hypotheek had afgesloten, is het belangrijk om dit goed uit te laten zoeken. Bij de berekening die je met je adviseur maakt, wordt rekening gehouden met:

  • De fiscale gevolgen
  • De nieuwe hypotheekvormen die gelden vanaf 2013
  • Eventuele partneralimentatie

Heb je geen adviseur? Zoek dan een adviseur bij jou in de buurt.

Zoek een onafhankelijk adviseur

Stap 2: je adviseur stuurt ons een verzoek inclusief aanvullende documentatie

Als uit de berekening van jou en je adviseur blijkt dat je de hypotheek alleen kunt betalen, dan stuurt je adviseur ons een verzoek om je hypotheek aan te passen. Om dit verzoek in behandeling te nemen, hebben we ook aanvullende documentatie nodig. De volgende documenten moet je aanleveren bij je adviseur:

Je bent in loondienst Je bent zelfstandig ondernemer
1. Een loonstrook van de afgelopen twee maanden 1. Prognose en orderportefeuille van het lopende jaar
2. Een werkgeversverklaring (maximaal twee maanden oud) 2. Aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie kalenderjaren
3. Een opgave van de overeengekomen waarde van de woning 3. Inkomensverklaring over de afgelopen drie jaar
4. Mijn Pensioen Overzicht (MPO) als je binnen 10 jaar van de voor jou geldende AOW-leeftijd zit. Dit is een actueel overzicht van je huidige pensioenopbouw en AOW. Mijn Pensioen Overzicht kun je downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl. 4. Je actuele vermogenspositie in privé
5. Een door je adviseur gemaakt verzoek met de nieuwe hypotheekconstructie 5. Het KVK-uittreksel van de onderneming. Heeft je onderneming een holding of beheermaatschappij? Dan moet je alle achterliggende KVK-uittreksels indienen.
6. Een opgave van de overeengekomen waarde van de woning
7. Mijn Pensioen Overzicht (MPO) als je binnen 10 jaar van de voor jou geldende AOW-leeftijd zit. Dit is een actueel overzicht van je huidige pensioenopbouw en AOW. Mijn Pensioen Overzicht kun je downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl.
8. Een door je adviseur gemaakt verzoek met de nieuwe hypotheekconstructie
Stap 3: We nemen het voorstel in behandeling

Als we het verzoek van je adviseur hebben ontvangen, gaan we deze beoordelen. Is alles in orde? Dan ontvangt je adviseur van ons een akkoord. Hierbij geven we aan welke documenten we nog meer nodig hebben om de hypotheek in orde te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een akte van verdeling en een echtscheidingsconvenant. Je levert de documenten weer aan bij je adviseur die het ons vervolgens stuurt als alles compleet is. Daarna zorgen we voor ontslag van je ex-partner uit het hoofdelijke schuldenaarschap. Dit betekent dat je ex-partner niet langer medeverantwoordelijk is voor de hypotheek.

Gaan wij niet akkoord met het voorstel van je adviseur? Dan nemen wij contact op met je adviseur.


Hoe lang duurt het omzetten van de hypotheek?

Het omzetten van de hypotheek kost tijd. Dit kan variëren van drie weken tot enkele maanden vanaf het moment dat wij het verzoek van je adviseur hebben ontvangen. Hierbij zijn we namelijk ook afhankelijk van de tijd die je nodig hebt om alle documentatie te verzamelen die nodig is om de hypotheek in orde te maken.

Handige links

  • Heb je je hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kunnen afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Lees meer op de website Nationale Hypotheek Garantie.
  • Een scheiding heeft verschillende fiscale gevolgen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.
Nieuwe hypotheek

Je gaat uit elkaar en je bent op zoek naar een nieuwe woning. Als je een huis wil kopen, dan kan je adviseur je hierbij begeleiden. We hebben alvast informatie voor je op een rij gezet om je verder te helpen als je een nieuw huis wil kopen:

_1520056_