Ga direct naar inhoud

Uit elkaar en een hypotheek

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan staat je wereld op z’n kop. Er komt een hoop op je af. Emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Jullie woning en de gezamenlijke hypotheek bijvoorbeeld, hoe zit het daar eigenlijk mee? Kan een van jullie in het huis blijven wonen of ga je het verkopen? En waar moet je dan rekening mee houden? We helpen je graag op weg.

Huis verkopen

Overwaarde en restschuld

Jullie gaan uit elkaar en je kiest ervoor om de woning te verkopen. Je lost de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop.

Levert het meer op dan je aan hypotheekschuld hebt, dan is er sprake van een overwaarde. Deze overwaarde verdeel je zoals je dat samen hebt afgesproken.

De overheid stimuleert om de overwaarde te investeren in een nieuwe woning. Doe je dat niet, dan mag je over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken. Dit heet de bijleenregeling. Je leest er meer over op de website van de Belastingdienst.

Als je woning minder opbrengt dan je aan hypotheekschuld hebt, dan kun je te maken krijgen met een restschuld. Een restschuld kan de financiële afwikkeling van de scheiding bemoeilijken. Het is belangrijk dat je je tijdig laat informeren over de mogelijkheden.

Lees meer over restschuld

Hypotheekadvies

In het huis blijven wonen

Je wilt in het huis blijven wonen. Je adviseur kijkt graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Stap 1: neem contact op met je adviseur

Samen met je adviseur bereken je of je de hypotheek alleen kunt betalen. Bij de berekening die je met je adviseur maakt, wordt rekening gehouden met:

  • De fiscale gevolgen
  • De nieuwe hypotheekvormen die gelden vanaf 2013
  • Eventuele partneralimentatie

Heb je geen adviseur? Zoek dan een adviseur bij jou in de buurt.

Zoek een onafhankelijk adviseur

Stap 2: je adviseur stuurt ons een verzoek inclusief aanvullende documentatie

Als uit de berekening van jou en je adviseur blijkt dat je de hypotheek alleen kunt betalen, dan stuurt je adviseur ons een verzoek om je hypotheek aan te passen. Om dit verzoek in behandeling te nemen, hebben we aanvullende documenten nodig:

Je bent in loondienst Je bent zelfstandig ondernemer
1. Een loonstrook van de afgelopen drie maanden 1. Prognose en orderportefeuille van het lopende jaar
2. Een werkgeversverklaring (maximaal drie maanden oud) 2. Aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie kalenderjaren
3. Een opgave van de overeengekomen waarde van de woning 3. Inkomensverklaring over de afgelopen drie jaar
4. Mijn Pensioen Overzicht (MPO) als je binnen 10 jaar van de voor jou geldende AOW-leeftijd zit. Dit is een actueel overzicht van je huidige pensioenopbouw en AOW. Mijn Pensioen Overzicht kun je downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl. 4. Je actuele vermogenspositie in privé
5. Een door je adviseur gemaakt verzoek met de nieuwe hypotheekconstructie 5. Het KVK-uittreksel van de onderneming. Heeft je onderneming een holding of beheermaatschappij? Dan moet je alle achterliggende KVK-uittreksels indienen.
6. Een opgave van de overeengekomen waarde van de woning
7. Mijn Pensioen Overzicht (MPO) als je binnen 10 jaar van de voor jou geldende AOW-leeftijd zit. Dit is een actueel overzicht van je huidige pensioenopbouw en AOW. Mijn Pensioen Overzicht kun je downloaden op mijnpensioenoverzicht.nl.
8. Een door je adviseur gemaakt verzoek met de nieuwe hypotheekconstructie
Stap 3: We nemen het voorstel in behandeling

Nadat we het verzoek van je adviseur hebben ontvangen, gaan we deze beoordelen. Is alles in orde? Dan ontvangt je adviseur van ons een akkoord. Hierbij geven we aan of we nog aanvullende documenten nodig hebben om de hypotheek in orde te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een akte van verdeling en een echtscheidingsconvenant. Daarna zorgen we voor ontslag van je ex-partner uit het hoofdelijke schuldenaarschap. Dit betekent dat je ex-partner niet langer medeverantwoordelijk is voor de hypotheek.

Gaan wij niet akkoord met het voorstel van je adviseur? Dan nemen wij contact op met je adviseur.


Hoe lang duurt het omzetten van de hypotheek?

Het omzetten van de hypotheek kost tijd. Dit kan variëren van drie weken tot enkele maanden vanaf het moment dat wij het verzoek van je adviseur hebben ontvangen. De doorlooptijd hangt ook af van de tijd die je nodig hebt om alle documenten te verzamelen.

Handige links

  • Heb je je hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kunnen afwijkende voorwaarden van toepassing zijn. Lees meer op de website Nationale Hypotheek Garantie.
  • Een scheiding heeft verschillende fiscale gevolgen. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Een nieuwe woning

Je gaat uit elkaar en je bent op zoek naar een nieuwe woning. Als je een huis wil kopen, dan kan je adviseur je hierbij begeleiden. We hebben alvast informatie voor je op een rij gezet om je verder te helpen als je een nieuw huis wil kopen:

Hypotheekadvies

Uit elkaar gaan

Als je uit elkaar gaat, moet je veel zaken regelen. Heb je nog andere producten bij Nationale-Nederlanden?

Uit elkaar, wat nu?

Heb je betalingsproblemen omdat je uit elkaar gaat?

Het kan voorkomen dat je de termijn van je hypotheek (tijdelijk) niet meer kunt betalen. Het is dan belangrijk dat je snel contact met ons opneemt. Samen bekijken we hoe we het probleem kunnen oplossen of beperken.

Hulp bij betalingsproblemen

Uit elkaar: wat doe je met jullie huis en de hypotheek?

We helpen je graag op weg met een paar tips.

Uit elkaar: wat doe je met jullie huis en de hypotheek?

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur