Ga direct naar inhoud

Maandlasten verlagen van uw hypotheek

Heeft u een eigen huis? En wilt u uw vaste lasten verlagen? Dat kan op verschillende manieren. Door het aanpassen van uw hypotheek bijvoorbeeld. We zetten deze en alle andere mogelijkheden bij Nationale-Nederlanden voor u op een rij.

Maandlasten verlagen doet u zo

Zorg voor een lagere hypotheekschuld

Extra aflossen
Wilt u uw hypotheeklasten verlagen? Dan kunt u ervoor kiezen om extra af te lossen op uw hypotheek. Door het aflossen op uw hypotheek, verlaagt u uw hypotheekschuld en daarmee uw maandlasten. U lost minder af en het bedrag waarover u rente betaalt wordt lager.

Lagere risico-opslag
Met een lagere hypotheekschuld kunt u ook in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terechtkomen. Hoe werkt zoiets? Nationale-Nederlanden heeft meerdere tariefklassen. Elke tariefklasse heeft een eigen risico-opslag die u bovenop uw hypotheekrente betaalt. In welke tariefklasse uw hypotheek valt, hangt af van de verhouding tussen de actuele hoogte van uw hypotheek en de waarde van uw woning. Gaat u uw hypotheek verlagen door (extra) af te lossen op uw hypotheek? Dan gaat u mogelijk naar een tariefklasse met een lagere risico-opslag, waardoor uw rente daalt. Ook als uw rentevaste periode nog niet is afgelopen.

Profiteer van de waardestijging van uw woning

U kunt ook in een tariefklasse met een lagere risico-opslag terechtkomen als uw woning in waarde is gestegen. Uw maandlasten dalen als door de waardestijging uw risico-opslag daalt. Heeft u een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? In mijn.nn ziet u bij ‘Wijzigen woningwaarde’ of u met uw gestegen woningwaarde in een tariefklasse met een lagere risico-opslag valt en u dus een lagere rente kunt krijgen. Is dat het geval? Dan kunt u in mijn.nn een meest recente WOZ-beschikking of taxatierapport van uw huis sturen om te laten zien dat uw huis is waarde is gestegen en passen wij voor u de hypotheekrente aan.

Lagere rente door hypotheek oversluiten

Is de rente die u nu betaalt voor uw hypotheek (een stuk) hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan kunt u ervoor kiezen om over te stappen op de huidige, lagere hypotheekrente. Dit kunt u regelen door uw hypotheek over te sluiten. U lost dan als het ware uw huidige hypotheek af met uw nieuwe hypotheek. De lagere rente zorgt voor lagere hypotheeklasten, waardoor uw vaste lasten per maand dalen. U betaalt hiervoor wel kosten. Het is dus belangrijk om eerst uit te zoeken of oversluiten wel gunstig voor u is.

Maandlasten verlagen door rentewijziging

U kunt ook op een andere manier uw rente verlagen. Door uw rente te wijzigen vóórdat uw rentevaste periode van uw hypotheek afloopt. U betaalt hiervoor vaak wel een vergoeding voor vervroegde aflossing (boeterente). Dit doet u, omdat de bank rente misloopt.

Tussentijdse rentewijziging met rentemiddeling
U kunt bij een tussentijdse rentewijziging kiezen voor rentemiddeling. Met rentemiddeling spreidt u de vergoeding die u betaalt uit over de nieuwe rentevaste periode, waardoor u een opslag betaalt op uw nieuwe rente. Hierdoor betaalt u nog steeds een lagere rente dan dat u nu betaalt, maar uw nieuwe rente ligt iets hoger dan de actuele rente.

Tussentijdse rentewijziging en vergoeding uit eigen middelen betalen
U kunt ook kiezen voor een tussentijdse rentewijziging waarbij u de vergoeding voor vervroegde aflossing uit eigen middelen betaalt. Hierdoor wordt uw nieuwe hypotheekrente gelijk aan de actuele rente. Kiest u ervoor om deze vergoeding te betalen met een krediet, bijvoorbeeld met een verhoging van uw hypotheek of een persoonlijke lening? Dan is de rente die u over dit krediet betaalt, niet fiscaal aftrekbaar.

Onze andere tips om geld te besparen op uw vaste lasten

Doe een energiezuinige verbouwing
Een energiezuinige woning helpt het milieu, maar ook uw portemonnee. U kunt uw bestaande woning energiezuiniger maken, waardoor uw maandlasten voor energie dalen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende energiebesparende oplossingen:

  • Het plaatsen van energiezuinige kozijnen en deuren.
  • Het isoleren van uw huis, door spouwmuur-, dak- en/of vloerisolatie aan te brengen.
  • Het plaatsen van ‘dubbel glas’ of HR++ beglazing.
  • Het installeren van een energiezuinige HR-ketel.
  • Het plaatsen van zonnepanelen.

Zorg dat u gebruikmaakt van alle belastingvoordelen
Als u een eigen woning heeft, zijn er verschillende zaken die u mag aftrekken voor de heffing van inkomstenbelasting. Zo kunt u veel geld besparen en dalen uw maandlasten. Want als u de aftrekbare kosten in uw belastingaangifte opneemt, betaalt u minder inkomstenbelasting.

Heeft u het afgelopen jaar voor het eerst een woning gekocht en gefinancierd met een lening waarvan de rente aftrekbaar is? Denk er dan aan dat de volgende kosten in aanmerking komen om af te trekken:

  • Advieskosten voor uw hypotheek.
  • De notariskosten voor het laten opstellen van de hypotheekakte en het registreren van deze akte in het Kadaster.
  • De taxatiekosten van uw nieuwe woning en eventuele kosten voor Nationale Hypotheek Garantie.

Heeft u al een koophuis en hypotheek? Dan zijn er ook posten die in aanmerking komen om af te trekken:

  • De periodieke betalingen op grond van de rechten van erfpacht, opstal en beklemming met betrekking tot de eigen woning.
  • De hypotheekrente. U mag de rente over de hypotheek onder bepaalde voorwaarde aftrekken voor de heffing van de inkomstenbelasting. Let op: Kiest u voor een maandelijkse teruggave, zorg er dan voor dat u uw teruggave ieder jaar aanpast naar de rente die u dat jaar betaalt, anders krijgt u mogelijk te veel geld terug en moet u dat weer terugbetalen bij de jaarlijkse aangifte.Advies over uw mogelijkheden?

Wilt u weten wat u in uw situatie het beste kunt doen?
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur.

Maak een afspraak

Uw rente wijzigen?

Heeft u al een hypotheek bij Nationale-Nederlanden? Lees meer over uw rente wijzigen.

Rente aanpassen