Veilig bankieren

Je wilt natuurlijk graag dat je geld veilig is. Hoe bescherm je jezelf en je bankrekening zo goed mogelijk tegen verschillende risico's? Er zijn veel verschillende vormen van fraude. De meest voorkomende vormen van fraude zetten we hieronder voor je op een rij.

Vermoed je fraude? Meld het ons.

Neem contact op met het Fraude Team. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 9.00 uur tot 17.00 uur via: +3188 663 06 63 of e-mailadres: Fraudedesk.NNBank@nn.nl.


Phishing

Met phishing proberen oplichters je gegevens of geld te stelen. Dit doen ze door je naar een website te lokken waar je toegang geeft tot je (bank)gegevens. Bescherm jezelf en leer phishing herkennen.
Phishing ontvangen? Stuur phishing-berichten altijd door naar Valse-mail@nn.nl en verwijder het bericht dan uit je inbox.

Phishing herkennen én voorkomen

WhatsAppfraude

WhatsAppfraude is een vorm van internetoplichting. Criminelen doen zich vaak via WhatsApp voor als een familielid of bekende die jou om financiële hulp vraagt. Hierbij wordt vaak de smoes gebruikt dat de oude telefoon kapot is en dat er met spoed facturen betaald moeten worden. Soms lukt het criminelen zelfs om het bestaande e-mailadres of mobiele telefoonnummer van een bekende over te nemen (hacken).

Meer over WhatsAppfraude

lay7d80e9067e1140fe97c8cc4fff0554bc

Bankhelpdeskfraude of spoofing

Word je gebeld door een medewerker van Nationale-Nederlanden die zegt dat je geld niet veilig is? En die je wil helpen om je geld veilig te stellen? Of je wil helpen door op afstand je computer te bedienen? Hang direct op! Ook als het telefoonnummer identiek is aan dat van Nationale-Nederlanden. Dit is bankhelpdeskfraude of spoofing.


Goed om te weten:

Meer over bankhelpdeskfraude
lay7d88296e0994475c9257abe1089bb5f8

Malware

Malware staat voor ‘Malicious software’. In het Nederlands hebben we het over ‘kwaadaardige software’. Deze software wordt, vaak ongemerkt, geïnstalleerd op je computer of mobiele telefoon. De malware zit verstopt in een bericht dat afkomstig lijkt te zijn van een bekende of een bedrijf. Na het installeren van de software, waar je niets van merkt, kunnen criminelen je computer of mobiele telefoon op afstand bedienen. Hierdoor kunnen ze je persoonlijke (inlog)gegevens achterhalen.

Meer over Malware
layaa39cf001c1d43aebd9d1658f77450fc

Bank aan huis oplichting

In deze vorm van oplichting komt iemand bij jou thuis je betaalpas of telefoon ophalen, zogenaamd namens de bank. Meestal word je eerst gebeld, bijvoorbeeld namens Nationale Nederlanden, de politie of een andere organisatie. De beller zegt dat je geld in gevaar is en dat er iemand langskomt om je betaalpas, je telefoon of je laptop op te halen. Diegene wil vaak ook een scan of kopie van je identiteitsbewijs. Maar wat de aanleiding ook is: wij sturen nooit iemand naar je toe voor dit soort zaken. Ga er dus niet in mee.

Meer over bank aan huis oplichting
lay2eedf6b7298a4a708574e893a927c4d9

Fraude herkennen

Criminelen bedenken steeds nieuwe manieren om je persoonlijke gegevens te achterhalen om zo bij je geld te komen. Bijvoorbeeld via een valse e-mail, SMS of telefoontje. Wees altijd alert als je gevraagd wordt om je persoonlijke gegevens te delen.

Wij vragen je nóóit om:

Twijfel je? Verwijder de e-mail of SMS, hang de telefoon op of doe de deur dicht! Bel ons via de NN Klantenservice: +3188 663 06 63.

Fraude voorkomen

Het kan iedereen gebeuren: slachtoffer worden van fraude. Natuurlijk wil je dit voorkomen. Hiervoor hebben we enkele tips voor je op een rij gezet.

1. Houd je beveligingscodes geheim

De codes die je gebruikt om (online) te bankieren zijn strikt persoonlijk. Medewerkers van NN Bank zullen nooit naar je beveiligingscodes vragen. Vraagt iemand je telefonisch, per e-mail of persoonlijk naar je inlog- of pincode? Geef deze dan niet af.

Onthoud je codes

Schrijf of sla je codes niet op, maar probeer ze te onthouden. Ben je bang om je codes te vergeten? Bedenk dan een ezelsbruggetje of noteer ze op een manier die voor anderen niet te ontcijferen is. De pincode van de NN Bankieren app kun je zelf aanpassen. Gebruik hiervoor verschillende toegangscodes.

2. Zorg dat niemand anders je betaalpas gebruikt

Ga zorgvuldig om met je betaalpas. Laat je niet afleiden als je de betaalpas gebruikt en controleer of je je eigen betaalpas na gebruik terugkrijgt. Berg je betaalpas altijd op een veilige plaats op en zorg ervoor dat je hem niet gemakkelijk kunt verliezen. Controleer regelmatig of je je betaalpas nog in je bezit hebt.
Leen je betaalrekening en betaalpas nooit uit aan anderen. Criminelen gebruiken je betaalrekening om fraudegeld op te storten en dat vervolgens contant op te nemen voor iemand anders. Met een financiële beloning worden volwassenen, maar ook jongeren hiertoe verleid. Je bent dan de ‘geldezel’ van de crimineel. Doe dit niet, want je bent dan medeplichtig aan witwassen en dus strafbaar.

Contactloos betalen aan- en uitzetten

Heb je een betaalpas met contactloos betalen en maak je daar (tijdelijk) geen gebruik van? Met de NN App kan je deze functie op elk moment aan- en uitzetten.

3. Beveilig de apparatuur die je gebruikt voor bankzaken

Door de apparaten waarmee je online bankiert goed te beveiligen, geef je criminelen geen kans.

Beveilig je computer en laptop

  • Gebruik de legale en meest recente versie van het besturingssysteem en de internetbrowser.
  • Installeer alleen bekende en legale software.
  • Zorg ervoor dat er een firewall en een goed antivirusprogramma op je computer of laptop is geïnstalleerd.
  • Maak gebruik van een beveiligde internetverbinding. Controleer of de verbinding gebruik maakt van https. Dit kun je zien in de adresregel van de browser.

Beveilig je mobiele telefoon en tablet

  • Beveilig je apparaat met een toegangscode.
  • Log uit of sluit de app af als je klaar bent met het regelen van je bankzaken. Zorg dat niemand anders de NN App op je apparaat kan gebruiken. Denk er bijvoorbeeld aan dat niemand anders zijn/haar vingerafdruk of gezicht kan toevoegen.
  • Gebruik de nieuwste versie van de NN App en van het besturingssysteem van je toestel.
  • Gebruik alleen bekende, legale software uit bijvoorbeeld de App Store of Google Play Store. Als je de beveiligingsmaatregelen van het besturingssysteem van je mobiele telefoon of tablet omzeilt, is het toestel slecht beveiligd.
  • Gebruik een firewall en een goed antivirusprogramma op je smartphone of tablet.
  • Blokkeer je digitale betaalpas wanneer je er niet meer mee wilt betalen. Je kan je digitale betaalpas in de NN App zelf blokkeren. Dit doe je door in de NN App naar je digitale betaalpas te gaan en 'Blokkeer tijdelijk je digitale pas' aan te vinken. Geen toegang tot de NN App? De digitale betaalpas kan ook telefonisch worden geblokkeerd de NN Klantenservice via: +3188 663 06 63.
  • Ben je je telefoon of je fysieke betaalpas kwijt? Bel met een andere telefoon de NN Klantenservice om je betaalpas te blokkeren via: +3188 663 06 63.
4. Controleer je betaalrekening

Controleer je rekeningoverzicht regelmatig en minimaal elke twee weken op eventuele transacties waarvoor je geen toestemming hebt gegeven. Bij deze regelmatige controle kunnen de transacties snel worden opgemerkt. En kan je hierop actie ondernemen door een melding te maken bij NN.

Meer over het herkennen en voorkomen van fraude.

5. Meld incidenten direct aan Nationale-Nederlanden

Denk je dat je het slachtoffer bent van fraude, misbruik of oplichting? Laat het direct aan ons weten. Door fraude te melden, kunnen wij je helpen en direct ingrijpen om eventuele verdere schade te voorkomen.

Wil je meer weten over het herkennen en voorkomen van fraude? Bekijk de campagne van de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) eens. Dit is een initiatief van de gezamenlijke banken en heeft als doel het aantal slachtoffers van fraude verder terug te dringen. De Nederlandse Vereniging van Banken werd in 1989 opgericht met als doel de gemeenschappelijke belangen van de Nederlandse banken te vertegenwoordigen.

Veelgestelde vragen

Krijg ik mijn geld terug als ik ben opgelicht?

Dit hangt af van de situatie. Vermoed je fraude? Meld het ons. Neem contact op de NN Klantenservice via: +3188 663 06 63 of mail naar Fraudedesk.NNBank@nn.nl en wij helpen je verder.

Ik ben waarschijnlijk opgelicht. Wat moet ik nu doen?

Heb je geklikt op een link, bijlage en/ of je gegevens ingevuld? Neem contact op de NN Klantenservice via: +3188 663 06 63 of mail naar Fraudedesk.NNBank@nn.nl en wij helpen je verder.

Denk je dat er mogelijk fraude heeft plaatsgevonden met je betaalpas? Je kan je betaalpas in de NN App zelf blokkeren. Dit doe je door in de NN App naar je betaalpas te gaan en 'Blokkeer tijdelijk je pas' aan te vinken. Let op: bestaande abonnementen op deze pas lopen nog steeds door.

Geen toegang tot de NN App? De betaalpas kan ook 24 uur per dag en 7 dagen per week telefonisch worden geblokkeerd via de NN Klantenservice: +3188 663 06 63.

Er worden onbekende bedragen afgeschreven van mijn betaalrekening. Wat moet ik nu doen?

Controleer of je deze betaling toch herkent met de volgende tips:

  • Zoek vergelijkbare transacties
  • Bij een betaalpas betaling bekijk de locatie van de betaling
  • Check je agenda van die dag

Was jij het niet?
Neem contact op de NN Klantenservice via: +3188 663 06 63 of mail naar Fraudedesk.NNBank@nn.nl en wij helpen je verder.

Denk je dat er mogelijk fraude heeft plaatsgevonden met je betaalpas? Je kan je betaalpas in de NN App zelf blokkeren. Dit doe je door in de NN App naar je betaalpas te gaan en 'Blokkeer tijdelijk je pas' aan te vinken. Let op: bestaande abonnementen op deze pas lopen nog steeds door.

Geen toegang tot de NN App? De betaalpas kan ook 24 uur per dag en 7 dagen per week telefonisch worden geblokkeerd via de NN Klantenservice: +3188 663 06 63.

Bekijk de veelgestelde vragen op onze veelgestelde vragen pagina.

Service & Contact

Chatten

Chat met Sanne, de digitale assistent. Komt die er niet uit? Binnen kantooruren neemt een collega het over.

Start de chat

layf7f557f1b42848a6851555dd124efbd1

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

layf4fa943ae173402cb376d83ee567acbb

layae12656e864e492ba6b3afb675c6b92c