Dit artikel valt binnen Onderweg
Ga je dit jaar met de auto op vakantie? Met een goede voorbereiding kun je onderweg nog flink wat geld besparen tijdens je autovakantie. Bekijk onze 9 tips voor een zuinigere autorit.
Zoek tijdens het uitstippelen van je route alvast uit waar je het beste kunt tanken. Dat is in ieder geval niet op de snelweg. Over het algemeen tank je het goedkoopst in de buurt van steden en niet op zon- en feestdagen. Zet van te voren een app op je telefoon die je naar het goedkoopste tankstation kan leiden.
Brandstofprijzen verschillen ook per land. Het kan dus voordelig zijn je tank nog even vol te gooien voordat je een grens oversteekt. En wist je dat in sommige landen de tankstations de prijzen wel een paar keer per dag aanpassen? Tanken doe je dan vaak het goedkoopst aan het einde van de middag, zo rond 18.00 uur.
Het gevaar van inpakken voor een autovakantie is dat je onnodig veel inlaadt. Het rijdt immers voor niets mee toch? Dat is niet helemaal waar. Hoe minder gewicht je meeneemt, hoe zuiniger de auto rijdt. Wat kun je dus missen? Is een dagelijks schoon kledingsetje nodig als je halverwege de vakantie een wasje kunt draaien? En wat kun je net zo goed onderweg of op je bestemming kopen? Denk aan eten en drinken en grote pakken luiers en billendoekjes voor de kinderen.
Kijk ook goed naar het weer op je bestemming. Want hoewel we vaak het zekere voor het onzekere nemen: tijdens je strandvakantie zijn meerdere jassen, truien of dichte schoenen echt niet nodig. En laat ook je koffers thuis: je spullen vervoeren in tassen is lichter en handiger inpakken in de auto.
Je gaat flink wat kilometers maken, dus dan wil je wel veilig en zonder ongemakken onderweg zijn. Check van tevoren nog even of je APK niet verloopt als je op vakantie bent en laat eventuele mankementen aan je auto op tijd repareren. Er zijn bepaalde zaken die je ook zelf kunt checken. Controleer bijvoorbeeld:
Tip: Zoek van tevoren uit wat je verplicht in je auto moet hebben volgens de landen waar je doorheen rijdt.
Trek je snel op, rem je veel en druk je vervolgens het gaspedaal weer flink in? Dan kun je flink op je brandstofkosten besparen door je rijstijl aan te passen. Je rijdt het meest zuinig door rustig optrekken, op tijd gas terugnemen, op een constante snelheid rijden en in de hoogste versnelling rijden. Hier vind je 10 tips voor zuiniger en goedkoper autorijden. En voor zuinig rijden hoef je niet op autovakantie te gaan, je kunt er vandaag al mee starten.
Een andere manier om te bezuinigen op je brandstofkosten is door drukte te vermijden. Je moet dan vaak remmen en optrekken waardoor je aanzienlijk meer verbruikt dan wanneer je met een constante snelheid rijdt. Zoek van te voren uit wat drukke verkeersdagen zijn, waar je rijdt rond de spits en of er een alternatieve route is als deze door het centrum loopt. Het kost je wat voorbereidingstijd, maar dat heb je zo weer terugverdiend als je zonder oponthoud naar je bestemming tuft.
Ben je voor de navigatie of vermaak in de auto aangewezen op een spelcomputer, tablet of telefoon? Dan kun je het beste met vol opgeladen apparaten van huis gaan. Zo hoef je deze niet in de auto op te laden wat ook weer brandstof scheelt. Je doet trouwens ook langer met je batterij als je functies uitschakelt die je toch niet gebruikt, zoals bluetooth en wifi. En overweeg anders een powerbank met een zonnepaneel mee te nemen. Geen stress als het laatste streepje van je batterij in zicht is.
Een lange autotrip vraagt om regelmatige pauzes met lekkere hapjes. Maar daarvoor hoef je niet altijd bij de drukke en dure wegrestaurants te stoppen. Als je zelf wat lekkers om te eten en drinken bij je hebt, dan kun je op hele andere plekken pauzeren. Vergeet niet om naast je normale eetmomenten ook wat snacks in te pakken. Want van reizen krijg je goede trek!
Gebruik je een navigatie app om naar je bestemming te komen? Verstandig, want daarmee voorkom je onnodig omrijden. Maar check van te voren of je verbonden moet zijn met het internet om te navigeren. Vaak kun je een kaart ook downloaden en offline gebruiken. Handig als je geen data bundel hebt.
Je auto parkeren in het buitenland kan je een fortuin kosten. Vooral in de grote steden. Maar ook hierop kun je slim bezuinigen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat parkeren in een parkeergarage vaak duurder is dan op straat, vooral als je ergens kort bent. Parkeer net even wat verder weg dan de attractie waar je heen gaat. Of aan de rand van de stad. Een klein blokje om is soms al genoeg om niet te hoeven betalen.
Ook een parkeerapp zoals Parkopedia is handig om goedkope parkeerplekken te vinden. En vraag vooral de lokale bewoners om parkeertips!
Hoe goed jij je ook voorbereidt, autopech of een ongeluk kan iedereen overkomen. Zoek daarom uit wat je Autoverzekering dekt als je schade rijdt in het buitenland. Check ook of je bent verzekerd voor pechhulp en wat je moet doen bij pech. Op je groene kaart lees je in welke landen je Autoverzekering dekking geeft. Neem (een foto van) de kaart altijd mee, want in het buitenland is dit jouw bewijs dat de auto verzekerd is. Meer informatie over de groene kaart vind je op nn.nl/groenekaart.
Heb je een Autoverzekering bij Nationale-Nederlanden? Dan download je de groene kaart makkelijk via mijn.nn.