Ga direct naar inhoud

Er is maar één Nederlander… die haar kunst live digitaal exposeert

Interview met Irma de Vries

Er zijn talloze Nederlanders die het beste maken van deze bijzondere tijd. Nederlanders die niet bij de pakken neerzitten, maar hun creativiteit gebruiken om nieuwe oplossingen te bedenken. Zoals kunstenares Irma de Vries (39) uit Amsterdam. Haar oorspronkelijke kunstexpositie kun je binnenkort via je smartphone bewonderen terwijl je over het Museumplein wandelt.

“De lockdown kwam voor mij niet helemaal onverwacht. Vrienden uit Italië hadden me al gewaarschuwd dat ik dit virus niet moest onderschatten. Maar toen de sluiting van musea werd aangekondigd, voelde het toch als een klap in mijn gezicht.

Licht- en kleurexplosie

Begin dit jaar bracht ik mijn grootste tentoonstelling ooit naar het MOCO Museum in Amsterdam. Als bezoeker loop je door verschillende kamers. Overal om je heen zie je een eindeloze explosie van felgekleurde lichten, bewegende animaties, diamanten en bellen. En door de vele spiegels voelt het alsof je zelf onderdeel bent van het kunstwerk.

Deze expositie heeft geen culturele filters: wat je ziet, zegt niets over je geslacht, land van herkomst of cultuur. Ik wilde dat iedereen zich er thuis kon voelen. En hoopte dat mensen met elkaar in gesprek gingen over wat ze zagen en wat kunst voor hen betekent.

De eerste positieve reacties

Dat leek te lukken. De eerste influencers, journalisten en andere bezoekers waren laaiend enthousiast. Ze deelden massaal foto’s op Instagram. Collega’s uit Brazilië wilden de tentoonstelling ook daar openen. Maar door de coronamaatregelen kwam het niet eens tot een officiële opening in Nederland.

Het maakte me verdrietig. Ik zag mijn expositie als een plek waar je samen verhalen uitwisselt, nieuwe herinneringen maakt en ontspant. Dat kon ineens niet meer. Terwijl veel mensen juist tijdens de lockdown behoefte hadden aan iets leuks.

‘Wat als je mijn tentoonstelling live op het Museumplein zou beleven?’

‘Dit is nog maar het begin.’

Over een andere boeg

Ik begon met mijn team en het MOCO Museum te brainstormen. Hoe konden we mensen toch veilig samenbrengen en laten genieten van kunst? We wilden iets doen met smartphones, die bijna iedereen wel heeft. En het moest buiten plaatsvinden, want daar was meer mogelijk.

Hoe gaaf zou het zijn als mensen de tentoonstelling buiten op het Museumplein konden bewonderen, dachten we. Al kwamen er dan misschien te veel mensen naar één locatie. Ineens wisten we het: augmented reality. Een techniek waarbij je op je smartphone ziet waar je bent, met daaraan animaties toegevoegd. Een beetje zoals de bekende game Pokémon GO.

En kijk waar we nu staan. Eind juni lanceren we de app waarmee je mijn tentoonstelling live op het Museumplein beleeft. Op je smartphone zie je waar je loopt. Over dat beeld heen, zie je allerlei animaties uit mijn tentoonstelling. Bubbels, kleuren, diamanten: nog steeds alsof je er live doorheen loopt, maar dan buiten.

Van Groningen tot Japan

De app werkt nu alleen nog op het veld bij het MOCO Museum. Maar augmented reality is overal toepasbaar. We kunnen de tentoonstelling dus ook naar Groningen of Japan brengen. De aanvragen stromen al binnen. Mensen zijn benieuwd wat deze techniek kan betekenen voor hun branche. Ik vind het heel bijzonder wat we teweeg brengen.

Wat de crisis mij geleerd heeft? Dat het altijd anders loopt dan je denkt. Ik ben trots dat ik mijn verdriet heb omgezet in mogelijkheden. En zie alweer nieuwe kansen. Stel je voor dat we in de toekomst niet meer de wereld over hoeven te reizen om een expositie te zien. Dat zou zoveel vliegkosten schelen en beter zijn voor het milieu. Ik kan niet in de toekomst kijken. Maar ik weet wel dat dit pas het begin is van augmented reality in de kunstwereld.”

Er is maar één Nederlander zoals Irma

En er is maar één Nederlander
zoals jij.

In bijzondere tijden ontstaan bijzondere oplossingen.

Wij staan voor je klaar

Dywel studeert af met een livestream

Wat Dywel het mooiste vindt aan muziek maken, is het overbrengen van emoties. Toen hij hoorde dat hij zijn afstudeerconcert niet voor live publiek kan houden, bedacht hij een livestream.

Lees het verhaal van Dywel

Mark maakt meubels in plaats van decors

Zonder evenementen en festivals geen vraag naar decors. Decorbouwer Mark maakt nu meubels voor thuiswerkers.

Lees het verhaal van Mark