1. Begin bij het bouwjaar en de kilometerstand
Hoe oud is de tweedehands elektrische auto? En hoeveel kilometer staat er op de teller? Dat zijn de eerste vragen die je jezelf – of de verkoper – moet stellen. Elektrische auto’s gaan langer mee dan veel mensen denken. Volgens internationaal onderzoek is de gemiddelde levensduur van een elektrische auto zo’n 18,5 jaar, of 200.000 kilometer.
Goed om te weten: het aantal gereden kilometers zegt minder dan bij een ‘normale’ auto. Een belangrijke reden daarvoor? Bij een brandstofauto zorgen meer kilometers voor meer slijtage aan de verbrandingsmotor. Bij een elektrische auto slijt de elektromotor amper. Wat meer zegt is de staat van de accu. Dat is het belangrijkste – en duurste – onderdeel van een elektrische auto (zie stap 5).
2. Check de laadopties
Let vervolgens op de laadmogelijkheden. Sommige elektrische occasions hebben verouderde laadaansluitingen. En je wilt natuurlijk voorkomen dat je straks bij weinig laadpalen stroom kunt krijgen. In Nederland en Europa is de meest gebruikte stekker voor openbare laadpalen en thuisladers de Type 2-stekker (AC). Voor snel opladen is de CCS-stekker de standaard in Nederland en Europa. Ook de CHAdeMO-stekker komt in Nederland nog vaak voor. De verkoper kan je hier meer over vertellen.
3. Vraag naar het onderhoudsboekje
Over het algemeen heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig. Een elektromotor heeft namelijk minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor. Dus kan er ook minder slijten of stukgaan.
Andere onderdelen van een elektrische auto vragen wel extra aandacht. Zoals de accu, het belangrijkste onderdeel (zie stap 5). En de accukoeling, software en remmen. Vraag de verkoper dus naar het onderhoudsboekje. Daarin staan eerdere onderhoudsbeurten en eventuele reparaties.
Vraag ook of er een rapport is van de laatste APK-keuring. En loop samen met de verkoper de buitenkant en de binnenkant even langs. Zie je deuken of krassen? Is er sprake van slijtage aan de banden of velgen? En oogt het vanbinnen allemaal netjes?
Een tweedehands elektrische auto kopen? Dat zit zo
Er zijn steeds meer gebruikte elektrische auto’s te koop. Wij zetten de voor- en nadelen van een tweedehands elektrische auto voor je op een rij. En vertellen aan welke kosten je ongeveer kunt denken.
4. Informeer naar de gebruiksgeschiedenis
Nu is het tijd om je te verdiepen in het rijbereik. Dat kun je op het dashboard aflezen. Maar dit getal zegt niet alles. Het is een schatting, gebaseerd op de laatste ritten van de vorige eigenaar. En op bijvoorbeeld het gebruik van de airco of verwarming. Reed de vorige eigenaar zuinig? Dan is het rijbereik hoger.
Ook het laadgedrag van de vorige eigenaar heeft invloed op de kwaliteit van de accu. Snelladen langs de snelweg zorgt voor meer slijtage van de accu. Langzamer laden, bijvoorbeeld thuis, is beter. En heeft de auto vaak met volle accu lange tijd stilgestaan? Ook dat is niet goed voor de levensduur van de accu. Bespreek met de verkoper of er meer bekend is over de gewoontes van de vorige eigenaar.
5. Check de leeftijd en staat van de accu
De accu bepaalt hoeveel kilometers je kunt rijden. Op een gegeven moment slaat de accu steeds minder energie op. Vaak kan de verkoper een rapport geven waarin de kwaliteit en gezondheid van de accu (zie stap 6) is beschreven. Ook belangrijk is de vraag of het de originele accu is. Of is hij al eens vervangen? In dit interview vertelt risicodeskundige Bart Van de Broek van Nationale-Nederlanden meer over de levensduur van accu’s.
6. Vraag naar een State of Health-bewijs
Steeds meer verkopers van elektrische occasions bieden een ‘State of Health’-rapport aan. De naam zegt het al: een State of Health (SoH) zegt iets over de gezondheid van je accu. Je kunt het zien als een conditiecheck. De actuele capaciteit wordt dan vergeleken met de oorspronkelijke capaciteit. Daar komt een getal uit, plus eventuele foutcodes. Hieruit blijkt of er intern iets kapot is. Handig, want bij een elektrische auto kun je niet zelf onder de motorkap kijken. Zo heb je toch een goed en betrouwbaar beeld. Een onafhankelijke partij maakt zo’n State of Health-rapport.
7. Laat de accu testen
Is er geen State of Health-bewijs beschikbaar? Dan kun je de accu ook laten testen. Veel merkdealers en autohandelaren hebben speciale apparaten om de accucapaciteit te meten.
Maar je kunt ook een onafhankelijke partij vragen om de accucapaciteit te controleren. Die herkent ook signalen van slijtage. Zoals een opvallend laag rijbereik of vreemd laadgedrag. Die dingen merk je zelf niet zo snel. Maar het zegt veel over de levensduur van de accu. Een accucheck is geen vast onderdeel van een APK-keuring of onderhoudsbeurt. Je moet het zelf regelen.
Wat is een normale capaciteit van een accu?
De State of Health geeft aan hoeveel capaciteit de accu nog heeft vergeleken met de originele capaciteit van de accu. Een nieuwe accu heeft een capaciteit van 100%. Door gebruik neemt dit af. En zelfs bij weinig gebruik slaat de accu steeds minder elektriciteit op. Dat heet degradatie. Meestal gaat de accu zo’n 2,3% per jaar achteruit. Al verschilt dat per accu en auto.
Een capaciteit van 90 tot 95% is normaal bij een oudere – of tweedehands – elektrische auto. Is de capaciteit lager dan 80%? Dan is er sprake van een flinke daling in je rijbereik. Bepaal voor jezelf of dat een probleem is. Als je alleen korte ritten maakt, is het meestal niet zo’n probleem om vaker op te laden. Voor langere ritten en vakanties wel.
8. Controleer de fabrieksgarantie van de accu
Bij elektrische auto’s krijg je fabrieksgarantie op de auto zelf én op het accupakket. Want een accu is het duurste onderdeel van een elektrische auto. De kosten van het repareren of vervangen van een accu zijn hoog, tot wel tienduizenden euro’s.
De fabrieksgarantie op een accupakket is vaak acht jaar of maximaal 160.000 kilometer. Binnen die periode wordt de accu gratis vervangen als die kapotgaat. Ook als jij de auto tweedehands hebt gekocht.
Let op: bij sommige merken moet je de tweedehands auto eerst overzetten in het merkenportaal (dealernetwerk). Daarna kun je de fabrieksgarantie pas gebruiken. De fabrikant registreert jou dan als nieuwe eigenaar voor de garantie. Goed om dat even te checken vooraf.
9. Denk na over accugarantie voor extra zekerheid
Heb je geen fabrieksgarantie op je accupakket meer? En wil je toch de zekerheid dat je geen hoge kosten hebt als die kapotgaat? Of als er een onderdeel vervangen moet worden? Geen zorgen, EV Accu Zekerheid van Nationale-Nederlanden kan uitkomst bieden.
10. Tot slot: vergeet de proefrit niet
Met een proefrit weet je pas echt hoe de auto rijdt. Is dit je eerste elektrische auto? Dan valt je waarschijnlijk op hoe stil en soepel het allemaal voelt. Al moet het voor jou natuurlijk ook prettig rijden.
Het kopen van een tweedehands elektrische auto vraagt een andere focus dan bij een benzineauto. Of een nieuwe elektrische auto. Met deze checklist weet je waar je op moet letten. Dat voorkomt later gedoe. Zo kun je straks met een gerust gevoel op pad. Veel veilige kilometers gewenst!
Zekerheid over je accu
Elektrisch rijden: veel mensen vinden het spannend. Hoge aanschafkosten. Onzekerheid over het rijbereik en de levensduur van de accu. En de kans dat de dure accu kapotgaat. Maar wat als we die spanning voor je kunnen wegnemen? Het risico op hoge reparatiekosten voor je dekken? Dan kun jij makkelijk overstappen naar elektrisch rijden en zonder zorgen op pad.
Lees meer over onze nieuwe module Accu Zekerheid
Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van deze Autoverzekering.