APK-keuring en onderhoud van je auto

Wil je dat je auto rijdt als een zonnetje? Verzorg hem dan goed met een onderhoudsbeurt én de verplichte apk-keuring. Hoe vaak zo’n beurt en keuring nodig zijn, lees je in dit artikel.

Vaste prik: apk-keuring

De Nederlandse wegen deel je met weggebruikers die allemaal in verschillende voertuigen rijden. Grote vrachtwagens, snelle bakken, oldtimers, gezinsauto’s en camperbusjes: er rijdt van alles voorbij. Voor de veiligheid van al die voertuigen is er de Algemene Periodieke keuring (apk). Tijdens zo’n keuring wordt er gecheckt of een auto voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen en of de registratie klopt. Werken bijvoorbeeld je koplampen nog goed? En stoot je auto niet teveel schadelijke stoffen uit? De verplichte apk-keuring is er naast de veiligheid dus ook voor het milieu. Wannéér jouw vierwieler naar de apk moet, hangt hiervan af:

  • Ben je de trotse bezitter van een nieuwe benzine-, hybride- of elektrische auto? Dan moet je deze na vier jaar apk laten keuren, en daarna om de twee jaar.
  • Heb je een nieuwe dieselauto? Laat deze na drie jaar, en vervolgens elk jaar keuren.
  • Wanneer je auto acht jaar of ouder is, is een jaarlijkse apk-keuring verplicht.

Check de apk-vervaldatum van je auto

Je auto moet elke keer voor een vaste datum zijn gekeurd. Ongeveer zes weken voor deze datum krijg je een herinnering van de RDW. De datum waarop je auto apk-gekeurd moet zijn, blijft hetzelfde. Ook als je jouw auto bijvoorbeeld één maand eerder laat keuren. Op de website van de RDW vind je de vervaldatum van de apk van jouw auto.

Vroeg laten keuren

Vind je het fijn om er vroeg bij te zijn met je apk-keuring? Je kunt je apk al twee maanden voor de vervaldatum laten uitvoeren. De goedkeuring van je apk blijft veertien maanden staan, omdat de vervaldatum niet verandert. Word je auto afgekeurd? Dan heb je dus meer tijd om deze te repareren.

Voorbereiden op apk-keuring

Tijd voor de apk-keuring. Hiervoor kun je terecht bij garages en keuringsstations die door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zijn erkend. Check of het bedrijf waar je je auto naartoe brengt in het bezit is van de oranje sticker met de tekst ‘RDW erkend; apk lichte voertuigen’. Om je auto tussen de keuringen door zo goed mogelijk te onderhouden, kun je zelf (of samen met een handige buurman) de volgende punten nalopen.

Vloeistoffen

Kijk of er nog genoeg koel- en ruitenwisservloeistof in de auto zit en controleer het oliepeil.

Verlichting

Het is belangrijk om je verlichting regelmatig te checken. Check je koplampen, richtingaanwijzers, achteruitrijlichten en remlichten. Bij sommige auto’s kun je zelf een lampje verwisselen. Dit scheelt een eventuele afkeuring bij je apk-keuring.

Ruitenwissers

Als je ruitenwissers strepen trekken, is het tijd om de wisserbladen te vervangen. Je kunt zelf nieuwe kopen en vervangen.

Banden

Auto’s worden het vaakst afgekeurd op banden met onvoldoende profiel of te lage bandenspanning. Je kunt tegenwoordig zelf checken of je banden onvoldoende profiel hebben door de slijtage-indicatoren. Dat zijn kleine blokjes in de hoofdgroeven van je band. Als de blokjes niet dieper liggen dan het loopvlak, is het tijd voor nieuwe banden. Daarnaast is regelmatig een ritje langs het pompstation een goed idee. Daar kun je de banden op spanning brengen. Elke band verliest continue lucht. Een te lage of te hoge bandenspanning is gevaarlijk en kan ongelukken veroorzaken. Aan te raden is om sowieso één keer per maand je bandenspanning te checken. In het instructieboekje van je auto of aan de binnenzijde van je portier lees je wat de juiste bandenspanning voor jouw auto is.

Keurig door de keuring?

Het moment van de waarheid: is je auto apk goedgekeurd of afgekeurd? Na de apk krijg je een keuringsrapport met het verlossende antwoord.

Bij goedkeuring vermeldt de garage op het rapport reparaties die je in de toekomst kunt verwachten.

Is je auto afgekeurd? Dat betekent dat er reparaties nodig zijn om weer veilig met je auto te rijden. Deze reparaties moeten binnen twee maanden worden uitgevoerd. Je mag in deze periode alleen nog met je auto de weg op wanneer je onderweg bent naar de garage.

Goed om te weten: als je vergeet je auto op tijd te laten keuren, ben je niet verzekerd. Blijf je rijden zonder geldige apk? Dan ben je zelfs strafbaar.

Oneens met het keuringsrapport?

Ben je het niet eens met de uitslag van het keuringsrapport? Dan kan de RDW je helpen. Het is belangrijk dat je na de apk-keuring een officieel keuringsrapport krijgt. Je kan alleen direct bij de keuring bezwaar maken. Een medewerker van de RDW komt dan checken of de uitslag van de apk-keuring terecht is. Meer informatie vind je op de website van het RDW.

Naar de garage

Naast de verplichte apk-keuring heeft je auto de nodige zorg nodig. Het is aan te raden om in elk geval één keer per jaar naar de garage te rijden voor onderhoud. Dit wordt ook wel een grote of kleine beurt genoemd. Je auto krijgt dan een grondige check en onderhoud als dat nodig is. Door dit jaarlijkse garagebezoek voorkom je (los van onvoorziene reparaties) dat je wordt verrast door kapotte onderdelen. Weet je niet precies wat voor onderhoud jouw auto nodig heeft? Laat je dan adviseren door de garage.

Je auto verzekeren

Met de Autoverzekering van Nationale-Nederlanden ben je goed verzekerd op weg.

  • Tot 80% no-claimkorting
  • 24/7 hulp bij schade
  • Naar wens uit te breiden met modules

Nationale-Nederlanden Bank N.V. is de bemiddelaar van de Autoverzekering. Je sluit deze verzekering makkelijk online af via ons. Lees meer over de bemiddeling.

Meer artikelen