Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie is een eenvoudige manier om je online accounts beter te beveiligen. Je gebruikt dan een extra code om in te loggen, die je bijvoorbeeld via een app op je telefoon ontvangt. Tweestapsverificatie is een extra beveiliging. Je stelt het in om de online toegang tot gevoelige zaken beter te beschermen.

Andere namen voor tweefactorauthenticatie (2FA) zijn: tweestapsverificatie, tweetraps-authenticatie, multifactorauthenticatie (MFA) of ‘veiliger inloggen’.

Hoe werkt tweestapsverificatie?

Je logt veiliger in op webapplicaties (interactieve websites zoals online bankieren of social media platforms) als je op meerdere manieren je identiteit bevestigt. Met andere woorden: dat je laat zien dat jij het écht bent. Dit kun je op drie manieren doen: 

1. Wat iemand weet

Bijvoorbeeld een gebruikersnaam met wachtwoord of PIN-code.

2. Wat iemand heeft

Bijvoorbeeld een telefoon. Waar een sms-code naartoe wordt gestuurd of via een app je identiteit kan worden bevestigd.

3. Wat iemand is

Bijvoorbeeld een vingerafdruk of een gezicht.

Combineer twee van deze dingen en dan heb je een tweestapsverificatie. Dit werkt zo: je vult bijvoorbeeld eerst je gebruikersnaam en wachtwoord in (1). Daarna krijg je een sms op je smartphone (2). Na het invullen van de sms-code krijg je toegang. Ander voorbeeld: je logt in op de NN App met je vingerafdruk (3). Dan scan je met de NN App de QR-code op de inlogpagina van mijn.nn. Daarna heb je toegang tot mijn.nn.

Je maakt het hackers moeilijker om toegang krijgen tot je accounts of gegevens.

Inloggen met tweestapsverificatie zonder extra moeite

Inloggen met tweestapsverificatie is een stuk veiliger. Je maakt het hackers moeilijker om toegang krijgen tot je accounts of gegevens.

Meestal kun je tweestapsverificatie gebruiken zonder dat het meer moeite kost. Soms is het zelfs makkelijker. Je gebruikt twee verschillende middelen (factoren) om in te loggen. Iets dat je weet (je wachtwoord) en iets dat je bezit of iets dat je bent. Als je tweestapsverificatie gebruikt bij een website of app, kun je vaak kiezen om het apparaat waarmee je inlogt te vertrouwen. Dan heb je het tweede inlogmiddel alleen nodig als je inlogt:

  • Vanaf een ander apparaat.
  • Vanaf een andere locatie dan thuis.
  • Na een ingestelde periode (vaak 1 of 2 maanden).

Je accounts beveiligen met tweestapsverificatie

Inloggegevens kunnen altijd in verkeerde handen vallen. Vaak gebeurt dit zonder dat je het weet. Wachtwoorden belanden soms ‘op straat’ door hacks en datalekken. Gelukkig zijn wachtwoorden vaak onleesbaar gemaakt, bijvoorbeeld door versleuteling, maar niet altijd. Soms is die versleuteling verouderd en wordt de database (deels) gekraakt.

Een crimineel die bijvoorbeeld jouw wachtwoord via een datalek heeft bemachtigd, kan proberen in te loggen vanaf een ander apparaat. Maar bij tweestapsverificatie is dan ook het tweede middel nodig. Zo maak je het de crimineel heel erg lastig om bij je in te breken.

Veilig inloggen op mijn.nn

Ook bij Nationale-Nederlanden kun je gebruik maken van tweestapsverificatie. Wel zo veilig! Gebruik je de NN App? Dan maak je automatisch gebruik van twee stappen:
1. Je logt in op je mobiel of tablet.
En 2. Je logt in op de NN App met een code of vingerafdruk.

Log je in op mijn.nn? Gebruik ook dan tweestapsverificatie. Open (of download eerst) de NN App. Scan met de NN App de QR-code op de inlogpagina en je hebt toegang tot jouw mijn.nn.

Sterke unieke wachtwoorden

De kans op kraken verklein je door sterke unieke wachtwoorden te gebruiken. Dat gaat makkelijk met een goede wachtwoordmanager. Als je daarbij ook nog tweefactorauthenticatie inschakelt, zijn je gegevens écht goed beveiligd.

Veilig bankieren

Natuurlijk doen wij er alles aan om je geld zo veilig mogelijk te houden. Ook zelf kun je gelukkig veel doen. Zoals veilig omgaan met je apparaten, inloggegevens én alert te blijven.

Bij sommige vormen van cybercrime, zoals nepsites van banken (phishing), kijken criminelen live mee en kunnen ze je wachtwoord en de extra code zien. Die vullen ze dan op de achtergrond in op de officiële website. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Geef nooit tweestapsverificatie-codes door aan anderen.

Er zijn nog veel meer manieren waarop criminelen online je gegevens proberen te stelen. Of ervoor zorgen dat jij ze zelf deelt. Bijvoorbeeld door phishing en 'social engineering' zoals malafide telefoontjes, babbeltrucs en andere 'behulpzame personen'. Blijf ook hier alert op. De meest voorkomende vormen van fraude en phishing lees je op de veilig bankieren pagina.

Tweestapsverificatie met de NN App

Inloggen in twee stappen, wel zo makkelijk en veilig! Aanzetten is eenvoudig:

Lees meer over het activeren van de NN App en inloggen in twee stappen.

Meer binnen thema

Meer artikelen