Ga direct naar inhoud

Meubels kopen: nieuw of tweedehands

Dit artikel gaat over vermogen opbouwen binnen Financiën

Klassiek of modern, licht of donker, hout of kunststof. Wat je smaak ook is, je kunt je meubels nieuw of tweedehands kopen.

Voor beide keuzes valt iets te zeggen. Tweedehands is doorgaans goedkoper, maar gaat mogelijk minder lang mee. En gaat je meubel stuk, dan heb je meestal geen garantie. Met een nieuw meubel haal je iets in huis waar je waarschijnlijk langer van geniet. Gaat het binnen de garantietermijn stuk en is het niet jouw schuld, dan heb je recht op reparatie, een vervangend product of teruggave van het aankoopbedrag (Rijksoverheid).

Naast je smaak zijn ook je budget en principes bepalend in de keuze voor oud of nieuw. Als je het milieu belangrijk vindt, wil je misschien graag een duurzaam geproduceerde stoel of tafel. Kortom, keuzes, keuzes, keuzes. Om je een handje te helpen, zetten we de voor- en nadelen van oude en nieuwe meubels op een rij.

Nieuw: de voordelen

De aanschaf van nieuw meubilair heeft zo z’n voordelen. Zo heb je een ruim aanbod, recht op garantie en kun je het product binnen een bepaalde periode soms nog ruilen of terugbrengen. Een ander voordeel van een nieuw ontwerp is de optie om het meubel op maat te laten maken. Zo kun je onder meer bankstellen naar wens customizen. Soms moet je hierbij wel rekening houden met langere levertijden en een hoger prijskaartje, maar hé, dan heb je wel een redelijk ‘uniek’ meubel in huis.

Heb je een kleiner budget? Bij grote woonwinkels kun je vaak voor een voordelige prijs nieuwe meubels kopen. Elke winkel heeft daarnaast wel een koopjeshoek of speciale acties, waarbij hele productgroepen in de aanbieding gaan. Als je de folders een beetje in de gaten houdt, kun je dus best voordelig je huis inrichten.

Elke winkel heeft wel een koopjeshoek met speciale acties

Goedkoop vaak duurkoop

Als leveranciers op grote schaal produceren, kunnen zij hun meubels voor een lage prijs aanbieden. Maar aan die lage prijzen zit wel een keerzijde: goedkope meubels zijn niet altijd de meest duurzame. Met kleine kinderen in huis koop je wellicht liever een goedkoper bankstel, omdat je zeker weet dat die met een paar jaar afgeleefd is.

Tweedehands: de voordelen

Maar waarom iets nieuws aanschaffen als je voor hetzelfde geld of minder ook tweedehands kunt kopen? Geld en het milieu spelen mogelijk een rol in de keuze voor tweedehands. Er zijn immers genoeg ‘oude’ meubels, die je op een verantwoorde manier weer nieuw leven in kunt blazen. Vlooienmarkten, kringloopwinkels en online verkoopplatforms staan vol tweedehands parels, die bovendien een stuk betaalbaarder zijn dan een doorsnee boekenkast of tv-meubel. Wie een heel beperkt budget heeft, kan zelfs gratis meubels vinden via Facebook-groepen of websites als gratisaftehalen.nl.

Geld en het milieu spelen mogelijk een rol in de keuze voor tweedehands

Oog voor oud spul

De voordelen van tweedehands meubels zijn duidelijk, maar ook hier zitten wat haken en ogen aan. Tweedehands vraagt om geduld, tijd en een beetje geluk. Een specifieke meubelwens maakt je zoektocht langer en lastiger. Voor tweedehands items moet je net even met een ander oog kijken om de parels eruit te vissen. Daarnaast werkt het in je voordeel als je goed kunt onderhandelen over de prijs. Vooral op vlooienmarkten en online kun je vaak nog wel wat aan de prijs doen.

Een aparte sectie in de tweedehands meubelwereld is die van het designmeubilair. Hier worden de klassieke designer-items verhandeld en dat zijn nou niet per se koopjes. Denk aan designmeesters van wie oude ontwerpen in het oog van de kenner vele euro’s waard zijn en in sommige gevallen zelfs opnieuw in productie zijn genomen.

Spaarrekening openen

Open nu snel en eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de variabele rente.

Spaarrekening openen

Nieuw of tweedehands

Wie een duurzame keuze wil maken, neigt misschien naar tweedehands. Maar wist je dat steeds meer meubelfabrikanten werken aan een duurzame collectie? Zij experimenteren bijvoorbeeld met milieuvriendelijkere productiemethodes en duurzaam materiaalgebruik.

De prijs en het gemak waarmee je nieuwe meubels kunt aanschaffen spelen ook een belangrijke rol in de afweging nieuw versus tweedehands. Wie in één keer een compleet nieuw interieur wil aanschaffen, kiest toch snel voor nieuw. Past zo’n eenmalige investering niet binnen jouw budget? Overweeg dan alvast om te gaan sparen bij Nationale-Nederlanden.

Als het gaat om een enkel meubel en er is geen haast bij, dan is tweedehands aantrekkelijk. Wil jij bewustere shopkeuzes maken, maar past tweedehands niet in jouw straatje? Steeds meer ontwerpers brengen duurzame producten op de markt, die misschien iets meer kosten, maar wel een investering voor de toekomst zijn. Door bijvoorbeeld te besparen op je verhuiskosten of nu alvast te sparen kun je straks misschien wél die bewuste aankoopkeuze maken.

Steeds meer meubelfabrikanten werken aan duurzame collecties

Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld