Ga direct naar inhoud

Jong geleerd, oud gedaan: drie generaties over duurzaam leven

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

65% procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om klimaatverandering, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Maar ‘aan hun eigen (niet zo duurzame) gedrag lijken ze – ondanks goede intenties – weinig te willen of kunnen veranderen’, concluderen de onderzoekers. Nederlanders zouden door duurzamer te wonen een verschil kunnen maken. Een kwart van de CO2-uitstoot komt volgens het onderzoek namelijk voor rekening van wonen en energie. Hoe kijken Nederlanders hier zelf naar? Willen ze niet duurzamer wonen of kunnen ze dat niet? En zijn daarin verschillen tussen jongeren en ouderen?

Wij legden het voor aan drie generaties: Ilse Tjong Ayong (77), Sandra Deira (55) en Vaughane Deira (25).

Vaughane Deira (25), Ilse Tjong Ayong (77) en Sandra Deira (55) zitten naast elkaar en vertellen hoe zij met duurzaamheid omgaan.

Begin dit jaar protesteerden 15.000 scholieren in Den Haag om aandacht te vragen voor het klimaat. De zogeheten klimaatspijbelaars eisen dat de politiek in beweging komt tegen klimaatverandering. Hoewel deze jongeren begaan zijn met het klimaat, kunnen ze volgens I&O Research hun eigen gedrag nog flink verduurzamen. Ze eten gemiddeld veel vlees, vliegen vaak en ver en staan te boek als langdouchers. Waarom ze zo lang onder de warme kraan staan? Ze wassen niet alleen hun lichaam of haren, maar zingen en dagdromen ook. Daarnaast poetsen ze hun tanden onder de douche en scheren ze hun gezicht, oksels of benen, concluderen de onderzoekers van I&O.

We mochten vroeger nooit te lang douchen en als we het koud hadden, ging de verwarming niet hoger hoor. Dan trek je maar een extra trui aan, werd dan gezegd -Vaughane

“Ik douche toch wel gauw tien à vijftien minuten”, bevestigt Vaughane (25) schuldbewust. Haar oma Ilse (77) moet erom lachen: “Je doet toch geen vuil werk waardoor je enorm moet schrobben? Kijk, ik douche wel altijd warm, maar ik heb niet meer dan vijf minuten nodig.” Moeder Sandra (55) pleit ook voor kortere douchesessies.

Spaarrekening openen

Open nu snel en eenvoudig een gratis spaarrekening en profiteer van de aantrekkelijke rente.

Spaarrekening openen

Ecologische voetafdruk

We bezoeken de drie generaties in het huis van moeder Sandra op IJburg in Amsterdam. We vragen ze in hoeverre duurzaamheid een rol speelt in hun dagelijkse leven. Wat doen zij thuis zoal om hun ecologische voetafdruk te verkleinen? Sandra: “Ik vind duurzaamheid wel belangrijk. Toen wij hier elf jaar geleden met de kinderen kwamen wonen, verwachtten we dat dit een duurzame buurt zou worden. Kinderen zijn immers de toekomst, dus je zou denken dat je die op alle mogelijke manieren wil stimuleren om milieubewust te leven. In sommige opzichten wordt dat door de buurt ook wel mogelijk gemaakt. Zo zijn we aangesloten op stadsverwarming en er zit er geen gasaansluiting in ons huis. Maar de opties voor het scheiden van afval zijn dan weer beperkt. Je kunt hier bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk je gft-afval kwijt.”

Geen bak voor gft

Oma Ilse, die in Amsterdam-West woont, herkent dit probleem. “Ik heb speciaal een afvalbak met verschillende vakken gekocht zodat ik mijn afval kan scheiden, maar nergens in de buurt kan ik – zoals voorheen wel het geval was – mijn gft-afval kwijt. Dat vind ik jammer. Naar mijn mening wordt er veel gesproken over duurzaamheid en weinig gedaan. Als je het belangrijk vindt, moet je in actie komen.”

Vaughane heeft wat dat betreft geluk. Bij haar staan de afvalcontainers recht voor de deur. Samen met drie huisgenoten woont zij in Amsterdam Nieuw-West, waar gekookt wordt op een inductieplaat en de wasmachine niet elke dag draait. Dat klinkt heel milieubewust, maar dat is niet haar grootste drijfveer. “Ik doe het vooral om kosten te besparen, maar het pakt ook gunstig uit voor het milieu. De vaatwasser staat bij ons meestal om de dag aan in plaats van elke dag. Daar heb ik vooral op aangedrongen, omdat ik weet dat het in- en uitruimen er vaak bij inschiet. Daarom wassen we de pannen met de hand en zetten we de vaatwasser pas aan als ‘ie echt vol is.”

De opties voor het scheiden van afval zijn beperkt in onze buurt. Je kunt hier bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk je gft-afval kwijt – Sandra

Spaarzaamheid

Alle drie de vrouwen hebben het sparen en zuinig zijn van huis uit meegekregen. Oma Ilse: “Toen ik naar de lagere school ging, kreeg ik elke dag elf cent voor de lunch mee van mijn moeder. Een broodje kostte toen vijf cent, boter één cent en ander broodbeleg vijf cent. En wat deed ik? Ik kocht elke dag brood en boter en stopte die overige vijf cent in mijn spaarpot.”

Sandra is blij dat haar moeder die spaarzaamheid heeft meegegeven in de opvoeding. Zo heeft zij als toekomstwens om – net als de buurman – zonnepanelen op het dak te plaatsen. Een behoorlijke investering, maar omdat ze goed kan sparen, ziet ze dat in de nabije toekomst wel gebeuren. “We hebben een plat dak, dus ons huis is daar heel geschikt voor. Verder wil ik nog wel kijken naar sedum, een groene dakbedekking die goed is voor het waterbeheer en functioneert als extra isolatie.” Maar, die ‘groene keuze’ moet nog wel even wachten. Eerst een nieuwe voordeur, want die is door weersinvloeden behoorlijk beschadigd.

Wil je ook energiezuiniger wonen? Ontdek de voordelen voor het milieu en je portemonnee. Wij zetten alle duurzame oplossingen op een rijtje en vertellen je wat het je zoal kost en oplevert. Veel maatregelen vragen een investering. Begin daarom nu alvast met sparen bij Nationale-Nederlanden.

Start met sparen

Profiteren van een aantrekkelijke rente? Onze Internetspaarrekening is gratis en gemakkelijk aan te vragen.

Internetsparen aanvragen


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld