Ga direct naar inhoud

Welk geldtype ben jij? Ontdek hoe jij keuzes maakt

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Je houding tegenover geld en hoe je ermee omgaat hangt voor een groot deel samen met hoe je in het leven staat. Maak jij je financiële keuzes bewust of op gevoel?

Doe de test en ontdek welk geldtype jij bent.

Vraag 1.

Je bent lekker op vakantie met je gezin. Als jullie in een leuk stadje rondlopen valt jouw oog op een bord: rondvlucht met een helikopter, een kwartier voor slechts 120 euro! Wat doe je?

A. Supergaaf! Ik heb betaalkaarten genoeg dus geld is geen probleem.

B. Leuk, moeten we doen! Ik bespreek eerst even of we dit bedrag nu kunnen missen.

C. Ik vind het wel een leuk idee maar het past niet in het vakantiebudget. Jammer.

D. Ik loop door. Wat een belachelijk bedrag voor slechts vijftien minuten!

Vraag 2.

In december krijg je van je werk een mail: het was een goed jaar en er zit een leuke bonus aan te komen! Jij:

A. Gaat direct kijken naar de nieuwste smartphone; want die je nu hebt is al een half jaar oud.

B. Kunt het geld goed gebruiken om het tekort aan te vullen van het dagje shoppen laatst.

C. Bedenkt tevreden dat je nu sneller dan gepland die nieuwe keuken kan uitzoeken.

D. Besteedt er verder geen aandacht aan, je zet het toch vast voor later.

Vraag 3.

Je gaat op stap met een goede vriend of vriendin die je al heel lang kent maar een tijd niet hebt gezien. Jullie hebben heel wat bij te praten. Als blijkt dat er zware financiële problemen spelen, dan is jouw reactie:

A. Herkenning en begrip. Helaas ben ik zelf ook vaak blut, dus echt helpen kan ik niet. Maar een luisterend oor, dat kan altijd!

B. Ik bied spontaan aan te helpen met een bedrag en vertrouw erop dat het terugbetaald wordt zodra het weer kan.

C. Ik heb genoeg geld achter de hand, dus ik bied een lening aan. Maar ik ben wel duidelijk over de voorwaarden en zet ze ook op papier.

D. Ik hoor welwillend maar enigszins verwonderd het verhaal aan. Zoiets zou mij nooit gebeuren - ik zorg voor een goede buffer.

Vraag 4.

Je ontvangt een aanmaning. In klare taal staat er dat je per direct het openstaande bedrag moet betalen. Jouw reactie:

A. Je scant de boodschap en legt het weg. Later; nu zit je midden in iets anders.

B. Het zweet breekt je uit. Deze rekening ben je inderdaad helemaal vergeten. Maar waar haal je dit bedrag vandaan?

C. Je loopt verwonderd je bankafschriften na. Dit kan niet kloppen, alles gaat toch automatisch?

D. Je weet uit je hoofd wanneer dit bedrag is afgeschreven. Een beetje geïrriteerd pak je de telefoon om ze te vertellen hoe het zit.

Vraag 5.

Je zag het al aankomen, maar nu is het dan toch ineens gebeurd: de wasmachine stopt ermee. Jij:

A. Vindt het onhandig maar geen ramp. Wasmachines kun je overal op afbetaling kopen. Komt goed!

B. Haalt zuchtend de natte was uit de machine en belt je moeder. Misschien kun je iets lenen om meteen een nieuwe te kopen.

C. Vindt het vervelend, maar bestelt meteen een nieuwe. De meest energiezuinige, uiteraard.

D. Hebt na 15 jaar alles eruit gehaald wat erin zat. Gelukkig wordt je bod op een goede tweedehands snel geaccepteerd.

Heb je bij 3 van de 5 vragen antwoord A:

Type 'Over de balk'

Wie dan leeft, wie dan zorgt, dat lijkt jouw levensmotto. Je bent op de hoogte van de laatste trends en topics en probeert graag als eerste iets uit. Vakanties zijn bij voorkeur bijzonder en ver. Spullen zijn bij jou snel aan vervanging toe en als je een nieuwe tas of smartphone koopt is design bijna belangrijker dan gebruiksgemak. Daarbij mag het best wat kosten, je verdient er toch ook naar? Sparen, dat is iets voor anderen. En, op is op. Daar zit je niet mee; als je echt klem komt te zitten heb je altijd wel een creatieve oplossing.

Heb je bij 3 van de 5 vragen antwoord B:

Type 'Pluk de dag'

Alles uit het leven halen, dat is wat jou drijft. Een fijne tijd hebben met familie en vrienden vind je belangrijk. Je leeft in het hier en nu en denkt niet veel aan later. Je zou wel graag een buffertje bij elkaar willen sparen, maar je vindt het moeilijk dat vol te houden. Je koopt graag leuke dingen voor anderen en bent een dankbare klant voor goede doelen. Tenminste, als je niet weer rood staat, want waar je je geld aan uitgeeft, daar heb je vaak geen idee van.

Heb je bij 3 van de 5 vragen antwoord C:

Type 'Goede tijden, slechte tijden'

Jij leeft voor je gezin en voelt je daarvoor ook zeer verantwoordelijk. Genieten van het leven is fijn, maar het moet wel passen binnen het budget. Als dit jaar er geen geld is voor een vakantie naar het buitenland is dat jammer maar helaas – de stationwagen is aan vervanging toe. Het bezit van luxe zaken doet je niet zoveel, als ze maar werken. Je bent milieubewust en hebt in je keuzes ook wel iets daarvoor over. Alle lampen in huis vervangen kost even wat, maar dat betaalt zich vanzelf terug. Jij weet heel goed wat de inkomsten en uitgaven zijn en bent niet gevoelig voor last-minute aanbiedingen. Voor mindere tijden hou jij graag wat achter de hand.

Heb je bij 3 van de 5 vragen antwoord D:

Type 'Appeltje voor de dorst'

Je voelt je pas prettig met een goed gevulde bankrekening; het geeft zekerheid voor nu, en later. Je weet precies wat erin komt en eruit gaat en hebt je financiën voor later helemaal op orde. Materieel gezien ben je niet zo veeleisend. Je hoeft niet zo nodig het nieuwste van het nieuwste, en merkkleding of een glimmende bolide doen jou weinig of niets. Spullen moet vooral functioneel zijn. Als je iets nieuws wilt hebben begint jouw zoektocht eigenlijk altijd online naar iets tweedehands of met een flinke korting. Dankzij de JA-JA sticker op de brievenbus ben je altijd op de hoogte van de aanbiedingen.


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld