Ga direct naar inhoud

Nederlanders vergissen zich in financiële gevolgen scheiding

Scheidingen zijn helaas eerder regel dan uitzondering. Zonder samenlevingscontracten mee te tellen, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek dat alleen al het echtscheidingspercentage de afgelopen twintig jaar van 30 naar 40 procent is gestegen.

En dat terwijl we niet alleen emotioneel maar ook financieel met scheidingen worstelen, zo blijkt uit onderzoek van hettestpanel.nl.

Bijna zeshonderd Nederlanders gaven in een online enquête aan of ze een scheiding hebben meegemaakt in hun leven en hoe ze daar mee omgingen. Veel mensen blijken te kampen met de financiële gevolgen van een scheiding.

Scheidingsproblemen

Wat zijn dan de zaken die zij lastig vinden? Bijna één op de drie Nederlanders heeft onder meer moeite een leuk nieuw onderkomen te vinden. Ook vormt voor bijna een op de drie Nederlanders de betaling van de alimentatie een probleem. Verder blijkt de verkoop van het gezamenlijk huis een hoofdpijndossier.

Deze zaken zijn niet alleen een worsteling maar kosten, naast het regelen van co-ouderschap, ook de meeste tijd. "Opvang van de kinderen regelen en een baan voor 32 uur per week na zes jaar niet werken", was een van de veelzeggende antwoorden op de vraag wat dan zoveel tijd kost.

Hulp

Hoe kunnen we daar beter mee omgaan? Een gezegde vertelt ons dat een goed begin het halve werk is. Echter, één op de twee Nederlanders weet niet precies hoe ze een scheiding moeten aanpakken. Nog opvallender: toch probeert 63 procent van de respondenten zelf zijn financiële zaken af te handelen.

Hier valt veel te winnen. Want van de groep die geen financieel specialist heeft ingeschakeld, heeft 80 procent daar spijt van. Andersom vindt 90 procent van de groep die wel de hulp van een specialist heeft ingeroepen, dat altijd bij een scheiding aan te raden.

Scheidingsplanner

Nationale-Nederlanden herkent en onderkent de uitdagingen na een scheiding. Daarom werken ze samen met een landelijke groep van samenwerkende scheidingsspecialisten, De Scheidingsplanner genoemd. Zij begeleiden je bij het hele scheidingsproces en bieden professionele hulp bij alle financiële zaken die bij scheiden komen kijken.

Meer informatie over Het Scheidingspakket van Nationale-Nederlanden

Bron: NU.nl

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Je situatie wijzigt

Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

Bekijk je mogelijkheden