Ga direct naar inhoud

Denk jij al na over geld voor later?

Dit artikel gaat over vermogen opbouwen binnen Financiën

Overwinteren in Zuid-Afrika, eerder stoppen met werken of na je pensioen rondreizen met de camper. Wil je deze toekomstdromen waarmaken? Dan is het verstandig al vroeg na te denken over geld voor later. Uit onderzoek van budgetvoorlichtingsorganisatie Nibud blijkt dat 90% van de Nederlanders (25-65 jaar) financiële doelen voor later heeft. Van deze mensen is 63% actief bezig deze doelen te realiseren. Wij gingen de straat op in Eindhoven en vroegen mensen naar hun toekomstwensen. Hoe gaan ze ervoor zorgen dat dit financieel mogelijk is? In hoeverre zijn ze überhaupt al bezig met geld voor later?

Zorynda Janssen, zzp'er, wordt geinterviewd op straat over hoe zij haar pensioen regelt.

Zorynda Janssen (33), zzp’er in de onderwijs- en cultuursector

“In 2013 ben ik voor mezelf begonnen. Toen ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel, dacht ik al: ik moet geld opzijzetten voor mijn pensioen. Ik opende al snel een bankspaarrekening, maar het duurde nog even voordat ik daadwerkelijk geld op deze rekening stortte. Een jaar geleden ben ik dat gaan doen. Maandelijkse zet ik een redelijk bedrag apart. Met de toekomst ben ik dus heel bewust bezig. Al komt dat ook door mijn vriend. Hij werkt in de financiële wereld en herinnerde me aan het belang van geld voor later. Samen sparen we vooral voor de lange termijn. Zodat we niet in één keer heel veel opzij hoeven te zetten en leuke dingen kunnen blijven doen. Mijn grootste wens is dat mijn twee kinderen het goed hebben. Dat ze kunnen studeren en een fijne uitgangspositie hebben. Ze zijn nu 0 en 2, dus we hebben gelukkig nog flink wat jaren om voor hen te sparen.”

Levi Schoeman, Dylan Sadal en Paul van den Berge

Levi Schoeman (20), consultant bij een recruitmentbureau
Dylan Sadal (21), teamleader bij een recruitmentbureau
Paul van den Berge (23), consultant bij een recruitmentbureau


Dylan (midden op de foto): “Ik hoop eerder te kunnen stoppen met werken. Dat is mijn ambitie. Die probeer ik waar te maken door veel te werken. En door maandelijks geld apart te zetten op een spaarrekening. Maar ik doe ook gewoon de dingen ik nu wil doen. Het lijkt me niks om zo’n veertig jaar te moeten wachten totdat je kunt stoppen met werken. Nee, ik wil nu lekker verdienen en later van mijn tijd genieten.”

Levi (links op de foto): “Ik zet iedere maand geld opzij op een spaarrekening. Daarnaast werk ik veel. Zo bouw ik vermogen op voor later. Daarnaast heb ik wat geld gestopt in cryptovaluta (digitale munteenheid, red.). Wat ik later graag zou willen doen, is reizen. Ik wil veel van de wereld zien. Maar wel pas als ik wat ouder ben, en financieel onafhankelijk.”

Paul (rechts op de foto): “Ik ben wat materialistischer ingesteld, denk ik. Ik ben helemaal nog niet bezig met geld voor later, of met mijn pensioen. Dat is nog zo ver weg. Ik steek mijn verdiende geld nu liever in een huisje of in een nieuwe auto.”

Ik ben helemaal nog niet bezig met geld voor later – Paul van den Berge (23)

Gratis internetspaarrekening

Profiteren van een aantrekkelijke rente? Onze spaarrekening is gratis en gemakkelijk aan te vragen.

Spaarrekening openen

Jan Roelofs (66), gepensioneerd, voorheen basisschooldocent

“Ik ben altijd heel bewust bezig geweest met geld voor later. Al toen mijn vrouw en ik rond de 40 waren, gingen onze kinderen het huis uit. Op dat moment begonnen we na te denken over geld voor later. Hoe konden we ervoor zorgen dat we eerder konden stoppen met werken? Of op een gegeven moment minder dagen per week hoefden te werken? We hebben toen een goed advies van een financieel adviseur gekregen: in kleine stapjes sparen via een aanvullende pensioenrekening. We hebben precies uitgerekend hoeveel geld we achter zouden moeten houden om ons inkomen aan te vullen, op het moment dat we minder zouden gaan werken. Uiteindelijk ben ik op mijn zestigste twee dagen minder gaan werken. Dat kon, omdat we dus altijd veel gespaard hebben. Ik ben enorm blij dat we op tijd begonnen zijn met aanvullend sparen. Als je op je 55e ineens denkt, laat ik maar wat opzijzetten voor mijn pensioen, dan ben je te laat.

Jan Roelofs doet mee aan straatinterview en vertelt dat hij altijd bewust met geld voor later bezig is.
Het is ons niet komen aanwaaien – Jan Roelofs (66)

Nu is de tijd van profiteren aangebroken! We gaan veel op reis, vooral naar Zuidoost-Azië. Geweldig. Ook bezoeken we allerlei steden in Nederland. Vandaag is dat Eindhoven. Dan gaan we lekker met de trein, daar hebben we nu de tijd voor. Daarnaast bezoeken we veel muziekfestivals en concerten. Allemaal activiteiten waar we hard voor gewerkt hebben toen we jong waren. Het is ons niet komen aanwaaien. En we hebben altijd spaarzaam geleefd, moet ik erbij zeggen. Uit eten doen we niet zo vaak en als we op pad gaan, nemen we bijvoorbeeld onze eigen lunch mee. Maar dat vinden we geen enkel probleem.”

Rian Vogels (36), docent op het mbo

“Ik denk eigenlijk weinig na over mijn financiële toekomst op de lange termijn. Mijn dromen liggen dichterbij het heden. Zo denk ik erover binnen nu en vijf jaar een dag minder te gaan werken. Nu studeer ik nog één dag per week, binnenkort ben ik daarmee klaar. Dan zou ik een dag per week minder kunnen werken. Financieel gaat dat lukken, want ik ga er qua salaris niet op achteruit. Op de lange termijn oriënteren mijn vriend en ik ons op een ander huis, met een aparte slaapkamer. We sparen allebei apart, maar ook samen. Meestal ligt dat rond de € 500,- per maand. En we storten iedere week een klein bedrag op een aparte rekening, zo’n € 10,-. Dat is bedoeld voor carnaval. Een dure grap! Zelf spaar ik geen vast bedrag. Ik kijk wat ik per maand kan missen. Dat spaargeld is vooral bedoeld als buffer, voor het geval dat er iets onverwachts gebeurt. Maar nee, voor mijn pensioen zet ik, behalve via mijn werkgever, zelf geen extra geld opzij.”

Door op tijd te beginnen met vermogensopbouw, kun je later de dingen (blijven) doen die je wilt. Neem Chris. Hij begon op tijd met aanvullend pensioensparen en plukt daar nu de vruchten van. Wil je ook beginnen met het opbouwen van vermogen voor later? Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Bekijk onze spaarproducten of begin met beleggen. Onthoud wel dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt. Meer informatie over pensioenopbouw bij NN? Ga naar de pensioenpagina.

Wil je ook beginnen met het opbouwen van vermogen voor later? Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Bekijk onze spaarproducten of begin met beleggen. Onthoud wel dat beleggen risico’s en kosten met zich meebrengt. Meer informatie over pensioenopbouw bij NN? Ga naar de pensioenpagina.

Extra pensioen opbouwen

Sparen met belastingvoordeel. Voor extra pensioen straks.

Aanvullend PensioenSparen


Wil je meer weten?

Meer over pensioen opbouwen

Zelf pensioen opbouwen? Er zijn zoveel mogelijkheden. Wij bieden je een overzicht met waardevolle informatie.

Ontdek meer over je pensioen