Ga direct naar inhoud

Contactloos betalen: wat is het en is het wel veilig?

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Steeds meer mensen maken gebruik van contactloos betalen. Je houdt gewoon even je pinpas, mobiele telefoon of smartwatch, tegen de betaalautomaat aan en je hebt betaald! Je pincode hoef je niet meer in te voeren. Supermakkelijk en handig.
Maar is deze manier van betalen eigenlijk wel veilig? Hoe werkt het precies? En wat zijn de voor- en nadelen? In deze blog lees je er meer over!

Contactloos betalen met je mobiele telefoon

Contactloos betalen, zo werkt het

Snel kleine bedragen afrekenen zonder pincode? Dat kan!

Contactloos betalen werkt heel simpel. In je bankpasje zit een kleine chip, ook wel een NFC-chip genoemd. NFC staat voor Near Field Communication, een contactloze communicatiemethode.

In de betaalautomaat zit zo’n zelfde chip. Om te betalen hoef je nu alleen nog maar je bankpasje een paar seconden tegen het apparaat aan te houden. De betaling wordt direct verwerkt en je hoeft geen pincode in te toetsen. Je hebt dus geen contant geld meer nodig.

Naast je bankpasje, kun je ook contactloos betalen met een mobiele telefoon (als die beschikt over een NFC-chip). Tegenwoordig kun je ook contactloze betalingen doen met sommige wearables, zoals een ring, smartwatch, sleutelhanger of armband.

Bedrag lager dan 25 euro

Een bedrag tot 25 euro kun je contactloos betalen. Je houdt je bankpas, smartphone of wearable tegen de betaalautomaat aan en je hoeft geen pincode in te toetsen.

Bedrag hoger dan 25 euro

Is het bedrag hoger dan 25 euro? Dan wordt er door de betaalautomaat om je pincode gevraagd. Je kan namelijk maximaal 25 euro per keer contactloos betalen.

Limiet van 50 euro

Voor de veiligheid is er ook nog een limiet. Je kunt tot maximaal 50 euro achter elkaar contactloos betalen.

Als je de 50 euro bereikt, vraagt de betaalautomaat om je pincode. Na het invoeren van je pincode begin je weer op 0. Je kunt dan weer contactloos betalen zonder pincode, tot je de volgende 50 euro bereikt.

Let op dat het hier gaat om betalingen van 50 euro achter elkaar zonder pincode. Voer je tussendoor een keer je pincode in, bijvoorbeeld om geld op te nemen, dan begint de teller ook weer op 0.

Heeft mijn betaalpas ook een NFC-chip?

Bijna elke betaalpas heeft tegenwoordig wel een NFC-chip.

Staat het symbool niet op je pas? Dan kun je een nieuwe pas aanvragen bij je bank.

Je kunt een betaalpas met NFC-chip herkennen aan dit symbool.

NFC-chip symbool

Contactloos pinnen met je smartphone

Geen bankpasje of contant geld op zak? Geen probleem! Je kunt tegenwoordig ook contactloos betalen via je mobiele telefoon. Check dan wel eerst of je mobiele telefoon geschikt is. De meeste nieuwere smartphones beschikken over een NFC-chip.

Om mobiel te kunnen betalen, heb je de mobiel bankieren app van je bank nodig. Op de website van je bank kun je hier meer over lezen. Heb je alles goed ingesteld? Dan kun je contactloos betalen met je mobiel. Dit werkt hetzelfde als met je pinpas. Je houdt gewoon je telefoon tegen de betaalautomaat aan en de betaling is direct verwerkt.

Ook hier gelden weer dezelfde maximumbedragen. Boven de 25 euro moet je je pincode intoetsen. Voor de veiligheid geldt er een limiet van 50 euro voor contactloze betalingen die je achter elkaar verricht. Ook dan moet je weer een pincode intoetsen.

Waar kun je contactloos betalen?

Je kunt op steeds meer plekken contactloos betalen. Een betaalautomaat die geschikt is voor contactloos betalen kun je herkennen aan het volgende symbool:

contactloos_betalen_symbool

Hoe veilig is contactloos betalen?

Betalen zonder je pincode is superhandig. Maar is het wel een veilige manier van betalen?


 • Is je bankpas gestolen of ben je hem kwijtgeraakt, dan loop je weinig risico. Dankzij de gestelde limieten kan iemand anders met jouw pas in totaal maximaal € 50 betalen zonder pincode.

 • Bij verlies of diefstal vergoedt je bank het bedrag dat iemand anders van je rekening heeft gehaald. Je krijgt alleen geen vergoeding als er vanuit jouw kant sprake was van opzet of nalatigheid.

Tips voor veilig betalen

Maak je je toch zorgen over de veiligheid? Volg dan deze tips:


 • Met een speciaal hoesje of portemonnee kun je je pinpas beschermen. Zo voorkom je dat criminelen de NFC-chip van je pasje kunnen uitlezen.

 • Schakel contactloos betalen uit als je er geen gebruik van wilt maken. Dit kun je doen via internetbankieren of via de mobiele app van je bank.

 • Bij sommige banken kun je ook de limiet voor contactloos betalen naar beneden aanpassen.

De voor- en nadelen van contactloos betalen

Contactloos betalen heeft voordelen, maar ook nadelen.

Het zal voor de een ook handiger zijn dan voor de ander. Ga je maar een keer per week naar de supermarkt en koop je dan voor het gehele gezin boodschappen? Dan is het natuurlijk lang niet zo handig als voor iemand die voor zijn of haar werk veel buiten de deur komt en vaak kleine bedragen afrekent voor bijvoorbeeld een kopje koffie.

Laten we eerst maar eens de voordelen op een rijtje zetten:


 • Contactloos betalen is snel. Het scheelt al gauw een paar seconden per bezoeker (als iedereen in de rij contactloos betaalt, gaat het toch een fractie sneller).

 • Je rekent vaker af zonder je pincode in te toetsen. Criminelen kunnen dus minder snel je pincode afkijken.

 • Het is geen ramp als je je pasje een keer vergeet. Dan betaal je gewoon via je mobiel.


Klinkt best goed toch? Maar er zijn ook wat nadelen aan verbonden:

 • Als je je pasje verliest, kan iemand tot max 50 euro van je rekening afhalen (de bank vergoedt deze schade overigens wel als er geen opzet of nalatigheid van jouw kant is).

 • In principe zou een crimineel je pasje uit kunnen lezen door vlak langs je te lopen met een draagbaar pinapparaatje. Je kunt dit voorkomen door gebruik te maken van een speciale portemonnee of pasjeshouder.

 • Je hebt wat minder zicht op je uitgaven. Het is gemakkelijker om snel even een klein bedrag af te rekenen, waardoor je eerder de controle verliest over wat je uitgeeft.


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld