Ga direct naar inhoud

Beleggen voor de studie van je kind: start vroeg

De start van een nieuw schooljaar is een hectische periode voor zowel kinderen als ouders. Zeker als je kinderen voor het eerst naar de middelbare school gaan of starten met een vervolgstudie. Studeren is tenslotte duur, onder andere door het afschaffen van de basisbeurs voor HBO en WO. Zonder hulp van de overheid of ouders is lenen voor studenten de enige optie. Wil je de toekomst van je kind financieel goed voorbereiden? Denk er dan eens over na om te beleggen voor de studie van je kind.

Studiekosten kind

Gaat je kind studeren? Collegegeld, studieboeken, op kamers, levensonderhoud en het gezellige studentenleven. Wat kost studeren zoal? De (studie)kosten kunnen al snel hoog oplopen. Het Nibud stelt dat de gemiddelde maandelijkse uitgaven van uitwonende studenten € 1.120,- is. Bij een studie van vier jaar kunnen de kosten dus al oplopen tot € 58.128,-. Door afschaffing van het oude studiefinancieringsstelsel in 2015 moet dit bedrag steeds vaker volledig geleend worden.

Je kind schuldenvrij houden

Je kind volledig schuldenvrij houden, lukt waarschijnlijk niet. Wel kun je helpen de studieschulden te beperken. Je kind stimuleren om een bijbaantje te nemen naast de studie is een goede manier om de last van een studieschuld iets te beperken. Maar je kunt als ouder ook financieel bijdragen.

Ouderbijdrage voor de studie

Jongeren zijn steeds meer afhankelijk van lenen voor een vervolgopleiding. De overheid gaat er ook van uit dat ouders, en de student zelf, bijdragen aan de studiekosten. Veel ouders dragen daarom graag bij aan kosten van de studie. Maar hoeveel is gebruikelijk? Uit het eerder genoemde onderzoek van het Nibud blijkt dat ouders gemiddeld € 197,- in de maand bijdragen. Daarnaast betalen veel ouders het collegegeld en de zorgverzekeringen van hun kinderen. Maar hoe financier je deze extra kosten?

Sparen of beleggen voor de studie van je kind?

Om je kind te helpen bij het financieren van de studie, heb je van de geboorte tot de start van de studie de tijd om het benodigde vermogen op te bouwen. Maar wat is slimmer, sparen of beleggen? Veel ouders openen bij de geboorte van hun kind een spaarrekening. Maar wist je dat beleggen veel meer op kan leveren?

Rekenvoorbeeld:

Stel, je wordt moeder of vader en je wilt vanaf de geboorte al geld voor je kind opzij zetten. Dan kun je natuurlijk gaan sparen. Als je € 135,- per maand spaart, bij een spaarrente van 1%, dan is dat na 18 jaar € 31.948,-. Let op: De huidige rente is vaak minder dan 1%. Sparen is gemakkelijk en relatief veilig, maar kan op lange termijn minder opleveren dan beleggen. Want zou je het gelijke bedrag gaan beleggen binnen het lifecycle principe van Beheerd Beleggen (op basis van een neutraal risicoprofiel), dan is het verwachte resultaat na 18 jaar € 40.774,-. Een verschil van € 8.826,- (27,3%). Let op: De waarde van je beleggingen kunnen fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Beheerd Beleggen voor de studie van je kind

Nationale-Nederlanden biedt Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee je het beleggen van je vermogen uitbesteedt. Je hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want je besteedt je beleggingen uit aan de experts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij je past.

Gratis informatiepakket over Beheerd Beleggen

Wil je meer informatie over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vraag dan gratis en vrijblijvend het informatiepakket Beheerd Beleggen aan.

Vraag je informatiepakket aan

Stel een doel

Je weet niet wat het volgen van een opleiding over een aantal jaren precies kost. Toch is het goed om, voordat je begint met beleggen, uit te gaan van een bedrag dat je wilt bijdragen aan de studie. Bepaal daarnaast ook de datum waarop je over het geld wilt beschikken. Je kunt dan inschatten hoeveel je per maand moet inleggen om je doel te behalen. De lifecycle-methode van Nationale-Nederlanden draagt er bovendien aan bij dat je een grotere kans hebt om je doel te bereiken; naarmate de einddatum van je doel dichterbij komt, wordt het beleggingsrisico beperkt. Hierdoor heb je een grotere kans om je doelvermogen te behalen.

Vroeg beginnen

Een lange beleggingshorizon (de tijd die je gebruikt om vermogen op te bouwen) geeft meer kans op het behalen van je beleggingsdoel. Duurt het nog lang voor je kind aan zijn of haar studie begint? Dan kun je nu al kijken naar de mogelijkheden. Met een korte beleggingshorizon moet je namelijk meer inleggen en loop je een hoger risico door de effecten van veranderingen in de markt. Met een lange beleggingshorizon is er meer tijd om een eventuele tegenvaller goed te maken.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?