Ga direct naar: inhoud

Appartement kopen? Check verzekeringen van de VvE!

18 juli 2016

Koop je een appartement? Dan ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Heb je een actieve VvE dan betaal je een VvE-bijdrage. Hiervan worden de gemeenschappelijke uitgaven gedaan van het pand waarin je woont. Denk bijvoorbeeld aan de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering, het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimtes of het vervangen van het dak. Verdiep je voor de koop van een appartement dan ook in de financiële middelen, onderhoudsplannen en verzekeringen van de VvE.

De aansprakelijkheidsverzekering voor de VvE

De VvE aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die het appartementencomplex veroorzaakt aan (eigendommen van) derden. Denk bijvoorbeeld aan een dakpan die van het dak waait en op een geparkeerde auto terechtkomt. De VvE is een rechtspersoon en kan daarom aansprakelijk worden gesteld voor deze schade. De schade wordt niet gedekt in de aansprakelijkheidsverzekering die je als bewoner particulier afsluit.

Wat is verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering voor de VvE?

Voorbeelden van schades die zijn gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering van de VVE zijn:

 • Waterschade aan de inboedel van bewoners, door een gebroken hoofdwaterleiding, als gevolg van onvoldoende onderhoud door de VvE;
 • Schade die een bezoeker oploopt door een ondeugdelijke trap of andere onveilige situatie in het gebouw, denk aan gladde vloeren;
 • Schade bij onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld wanneer een bewoner met zijn jas tegen net geschilderde muren, in de gezamenlijke ruimte loopt omdat er geen bordje ‘nat’ is opgehangen.

Als er waterschade ontstaat omdat een andere bewoner zijn bad laat overstromen, moet dit worden verhaald op de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van de bewoner die de schade heeft veroorzaakt.

De opstalverzekering voor de VvE

De opstalverzekering dekt schade aan het appartementencomplex bij onder andere brand, lekkage, storm, inbraak of zelfs een ontploffing. Controleer of er een glasverzekering is opgenomen in de opstalverzekering. Is dit niet het geval? Overweeg dan om zelf een glasverzekering af te sluiten.

Herbouwwaarde van appartementencomplex bepalen

Wat de opstalverzekering kost hangt onder andere af van de herbouwwaarde. Dit zijn de kosten voor het opnieuw bouwen van het complex. De herbouwwaarde is niet hetzelfde als de som van wat de appartementen samen waard zijn (op de markt). Om onderverzekering te voorkomen kan een taxateur de herbouwwaarde vaststellen. De verzekeraar of VvE schakelt hiervoor een herbouwwaarde-taxateur in.

Appartementenclausule opgenomen in de verzekering

Een verschil met de opstalverzekering voor bijvoorbeeld een eengezinswoning is de toevoeging van de appartementenclausule. Heeft een van de bewoners van het appartementencomplex met opzet of door grove schuld schade veroorzaakt? Denk aan een brand. Dan biedt de appartementsclausule uitkomst en ben jij hiervoor verzekerd. De verzekeraar zal jouw schade vergoeden. De schade van de diegene die dit heeft veroorzaakt niet. Sterker nog, de verzekeraar zal de schade waarschijnlijk op je buurman of buurvrouw proberen te verhalen.

Bij het veroorzaken van ‘schade met opzet’, heeft iedereen wel een beeld. Wat betekent ‘grove schuld’? Dit betekent dat je de regels bewust niet naleeft, waardoor de schadelijke gevolgen bijna onvermijdbaar waren.

Verbeteringen aan het appartement zelf verzekeren

Controleer of de opstalverzekering voldoende is voor jouw situatie. Heb je een appartement dat veel beter is afgewerkt dan die van de andere bewoners? Of een nieuwe badkamer of keuken geplaatst? Dan kan de waarde van jouw koopappartement hoger zijn dan wat de VvE heeft verzekerd. Het is dan ook belangrijk om in dit geval zelf het eigenarenbelang te verzekeren. Dit kan bij sommige verzekeraars door dit mee te verzekeren op de inboedelverzekering. Ook is een losse verzekering waarmee je alleen eigenarenbelang verzekert mogelijk.

Extra verzekeringen voor de VvE afsluiten

Ben je voorzitter, penningmeester of secretaris van de VvE? Dan is een Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Je neemt namelijk beslissingen voor de VvE. Gaat het mis en stelt iemand jou aansprakelijk voor schade? Dan sluit je met deze verzekering jouw persoonlijke aansprakelijkheid uit. Bekijk verder de mogelijkheden voor een rechtsbijstandverzekering voor de VvE. Deze ondersteunt bij juridische conflicten met de overheid, leveranciers en leden.

Inboedelverzekering

 • Tien jaar de nieuwwaarde vergoed
 • Tot € 100.000,- verzekerd
 • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Opstalverzekering

 • Uw huis verzekerd tot € 600.000,-
 • Geen eigen risico
 • Direct persoonlijke hulp bij schade

Bereken uw premie

Meer informatie

Verzekeringspakket

 • Profiteer van pakketkorting
 • Zelf uw verzekeringen kiezen
 • Eén overzichtelijk pakket

Bereken uw premie

Meer informatie