Ga direct naar: inhoud

Tips voor gezellige feestdagen met een klein budget

  De decembermaand staat voor velen voor feest, dinertjes, cadeautjes en gezelligheid. Dat maakt december ook de duurste maand van het jaar. Toch zijn er manieren om goedkoop de komende feestdagen te vieren, zonder in te leveren op de sfeer! Bekijk onze budgettips voor de feestdagen zodat je kunt genieten zonder je zorgen te maken over geld.

  Budgettip 1: Goedkoop op vakantie met de feestdagen

  Dit klinkt onwaarschijnlijk, maar je kunt goedkoper op vakantie met de feestdagen. Hoe? Door op een feestdag zelf te vliegen. Vliegmaatschappijen rekenen erop dat mensen tijdens de feestdagen het liefst op hun bestemming zijn, maar als het voor jou geen probleem is om op Eerste of Tweede Kerstdag te vliegen en bijvoorbeeld op Nieuwjaarsdag terug te gaan, dan kun je flink besparen op je vliegticket.

  Budgettip 2: Maak je eigen versiering voor de feestdagen

  Blijf jij thuis, dan wil je je huis ook vast in de kerstsfeer brengen voor de feestdagen. Online zijn genoeg leuke ideeën te vinden, bijvoorbeeld op Pinterest, om zelf je huis aan te kleden. Zo kun je de kosten van je budget drukken, door zelfs een kerststukje, kerstkrans, kerstslinger of kerstbal te maken. Heb je kinderen? Duik eens in hun knutselspullen voor wat tafeldecoratie. Let natuurlijk wel op brandveiligheid tijdens de feestdagen.

  Budgettip 3: Kies voor tweedehands of ruil cadeautjes

  Shoppen met een budget kan een uitdaging zijn, maar er zijn veel kringloopwinkels, vintage zaken of kerstmarktjes waar je voor een lager bedrag tweedehands goedkope cadeautjes kunt vinden voor de feestdagen. Ook leuk: ruil eens cadeautjes met elkaar. Zo kun je spullen die je niet meer gebruikt een nieuw leven geven en elkaar een plezier doen, terwijl je je budget laag houdt en kosten bespaart. Of als je een talent hebt, maak zelf een cadeautje! Zo heb je zelf je kosten in de hand.

  Budgettip 4: Ga het hele jaar door op koopjesjacht voor de feestdagen

  Rond de feestdagen zijn er veel uitverkopen en voordeelacties, maar het gehele jaar kun je hier al gebruik van maken. Zo kun je je uitgaven spreiden en van voordelen gebruik maken om te besparen. Ook slim: koop vlak na de kerst je decoratie voor volgend jaar, na de feestdagen gaat alles in de uitverkoop en kun je goedkoop je slag slaan.

  Budgettip 5: Geef alleen geld uit dat je kunt missen tijdens de feestdagen

  Hartstikke leuk om je familie flink te trakteren met de feestdagen, maar niet als je daardoor in het rood het nieuwe jaar in gaat. Het nieuwe jaar beginnen met schulden, is voor niemand leuk. Zet daarom geld apart dat je kunt uitgeven aan cadeautjes, boodschappen en eventuele feestkleding. Bepaal vooraf een budget voor jezelf, voor alle dagen dat je kosten verwacht en maak een lijstje van je te verwachten uitgaven. Wil je dit geld vast sparen? Zet dit dan op je gratis spaarrekening. Je kunt dit geld opnemen wanneer jij het echt nodig hebt.

  Budgettip 6: Verzorg samen het kerstdiner

  Niet alleen is het leuk om samen te koken, het is ook goedkoper! Door de gangen van je diner te verdelen over de gasten, kun je kosten voor de boodschappen drukken. Dit scheelt als je een grote groep mensen verwacht tijdens de feestdagen. Stel ook voor de boodschappen vooraf een budget per dag op en probeer je hieraan te houden.

  Budgettip 7: Goede sfeer hoeft niks te kosten!

  Uiteindelijk gaat het er tijdens de feestdagen om dat je het fijn hebt met de mensen om je heen! Geniet van en met elkaar, wees lief voor elkaar, verras eens een oude vriendin, help iemand uit de brand of bezoek een eenzame oudere die wel wat warmte kan gebruiken met de feestdagen. Dat geeft je vanzelf een goed gevoel! Gratis en voor niets.

  Meer besparen in december?

  Kijk eens of je zorgverzekeringen goedkoper geregeld kan worden. Dit is het moment om je verzekering te wisselen.

  Zorg goed voor jezelf

  Spaar voor de feestdagen

  Met Internetsparen kun je gratis je buffer voor de feestdagen apart zetten en je geld opnemen wanneer jij het nodig hebt.

  Open gratis je spaarrekening