Ga direct naar inhoud

4 redenen waarom je eigen geld nodig hebt voor je eerste koophuis

Ben jij net begonnen met werken? En droom je van je eerste koophuis? De huidige woningmarkt maakt het jou als starter niet altijd makkelijk. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Waarom eigen geld zo belangrijk is? We zetten vier redenen op een rij.

Met eigen geld koop je als starter je eerste koophuis

De huizenprijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen. In oktober 2020 betaalde je gemiddeld € 350.244,- voor een huis, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Ter vergelijking: in oktober 2015 kostte een huis gemiddeld € 237.796,-. Een stijging van ruim een ton in slechts vijf jaar tijd.

Hoe hoger de huizenprijzen, hoe moeilijker het voor jou als starter wordt om een huis te kopen. Dat je eigen geld meebrengt, is noodzakelijk. En wel om deze vier redenen:

1. Je krijgt de financiering van je huis makkelijker rond

Welk huis je kunt kopen, hangt af van hoeveel eigen geld je hebt. En van de hypotheek die je kunt krijgen. Het bedrag dat je maximaal kunt lenen, is onder andere afhankelijk van deze vier factoren:

Heb je bijvoorbeeld een studieschuld? Of rijd je in een private-leaseauto? Dan heeft dat invloed op de maximale hypotheek die je kunt krijgen.

Stel dat je met je salaris en financiële verplichtingen niet de hypotheek kunt krijgen die je zou willen. Dan kun je je eigen geld gebruiken als aanvulling op je hypotheek. En daarmee een deel van het huis financieren. Of je gebruikt je eigen geld om je studieschuld (deels) af te betalen. Zo kom je mogelijk in aanmerking voor een hogere hypotheek.

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Droom jij van je eigen koophuis? Begin dan op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden.

Bekijk de spaarmogelijkheden

2. Je hebt ruimte om boven de vraagprijs te bieden

Heb je je droomhuis gevonden? Dan is een bod uitbrengen de volgende stap. Een huis kopen voor minder dan de vraagprijs is tegenwoordig eerder een uitzondering dan de regel. Vaak is ‘overbieden’ aan de orde van de dag. En dan komt eigen geld goed van pas.

Met eigen geld kun je de verplichte notariskosten en een aankoopmakelaar betalen.

Een bod uitbrengen boven de vraagprijs is niet zonder risico’s. Laat je daarom goed adviseren voordat je een bod doet. De risico’s hebben te maken met de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Je kunt een bedrag lenen dat maximaal even hoog is als de marktwaarde van het huis dat je koopt. Hoe hoog de marktwaarde precies is, bepaalt een taxateur. Ga je verbouwen? Dan schat de taxateur de waarde van het huis na de verbouwing in.

Is de marktwaarde van het huis lager dan jouw geaccepteerde bod? Dan betaal je het verschil met eigen geld.

Een rekenvoorbeeld:

Stel, jij biedt € 298.000,- voor een woning.
De marktwaarde van de woning is € 295.000,-.
Jij krijgt een hypotheek van maximaal € 295.000,-.
Dan moet je de overige € 3.000,- betalen met eigen geld.

3. Je kunt de eenmalige aankoopkosten betalen

Als je een huis koopt, krijg je te maken met eenmalige aankoopkosten. Die kosten betaal je zelf. Koop je een bestaande woning, dus geen nieuwbouwwoning? Dan moet je volgens het Nibud al snel rekenen op 5% tot 10% van de aankoopsom. Met eigen geld kun je deze kosten betalen.

De eenmalige aankoopkosten kun je onderverdelen in verplichte en niet verplichte kosten. Bij verplichte kosten moet je denken aan notariskosten, overdrachtsbelasting en taxatiekosten. Kies je ervoor de woning bouwkundig te laten keuren? Of schakel je een aankoopmakelaar in? Dan komen er nog extra eenmalige kosten bij. Deze kosten zijn niet verplicht.

Goed om te weten: als het aan het kabinet ligt, betalen kopers van 18 tot 35 jaar vanaf 2021 onder bepaalde voorwaarden geen overdrachtsbelasting. Deze maatregel scheelt jou als starter 2% van het bedrag waarvoor je het huis koopt.

Of je hierdoor straks minder eigen geld nodig hebt, is nog de vraag. Critici zijn bang dat de huizenprijzen door de maatregel verder zullen stijgen. De vraag naar starterswoningen zal naar verwachting toenemen. Ook kunnen starters het ‘bespaarde’ geld gebruiken om te concurreren met andere kopers.

4. Je kunt je huis inrichten zoals jij dat wil

Is de verkoop rond en zijn de sleutels binnen? Dan is het tijd om te verhuizen. Ook daarvoor heb je eigen geld nodig. Hoeveel precies, hangt af van de keuzes die je maakt.

Verhuizers inhuren kost je bijvoorbeeld meer geld dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Volgens de Consumentenbond variëren de prijzen voor een erkende verhuizer van € 1.088,- tot € 2.313,-.

Als je een huis koopt, is dit niet altijd meteen naar jouw smaak. Misschien wil je de muren een andere kleur geven. Of heb je nieuwe meubels nodig. Ook dit kost geld. Hoeveel eigen geld je hiervoor moet inleggen, bepaal je helemaal zelf.

Wil jij je eerste huis kopen? Begin dan op tijd met sparen bij Nationale-Nederlanden. Zo zorg je ervoor dat je een buffer met eigen geld opbouwt. Duurt het nog zeker vier jaar voordat je je eerste huis gaat kopen? Dan kun je ook overwegen je geld te beleggen. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.


Wil je meer weten?