Ga direct naar inhoud

Digital nomad worden? Denk hieraan

We zijn helemaal gewend geraakt aan flexibel werken. En als we dan toch locatie-onafhankelijk werken, waarom dan niet vanuit het buitenland? Kun je voor je werk uit de voeten met een laptop en internetverbinding? Dan kun je als digital nomad gaan en staan waar je wilt, mét de zekerheid van inkomen. Lees in dit artikel wat erbij komt kijken als je digital nomad wilt worden.

We werken thuis, op kantoor of vanuit de lokale koffiebar. Remote werken noemen we dat. Veel moderne beroepen kun je overal uitvoeren. Werken en reizen zijn dankzij digitale ontwikkelingen prima te combineren. Lijkt het je leuk om voor langere tijd te reizen? Dat kan ook zonder groot budget, zoals je nodig hebt voor een sabbatical. Als digital nomad neem je je salaris of freelance-inkomen namelijk gewoon mee. Laten we eens kijken hoe je dit regelt. En welke financiële aandachtspunten er voor digital nomads bestaan.

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad leeft een rondreizend bestaan en verdient onderweg geld dankzij digitale middelen. Vandaar de term 'digital'. Digital nomads zijn vaak ondernemers en freelancers. Maar ook in loondienst kun je digital nomad worden als je werkgever toestemming geeft. En als je niet gebonden bent aan een vaste werkplek en online je werk kunt doen. Locatie-onafhankelijk dus.

De overstap maken naar een leven als digital nomad klinkt als een aantrekkelijk avontuur. En dat is het ook. Je kunt zo namelijk de lokale cultuur ervaren en rondreizen terwijl je tussendoor werkt. Kies je voor een land waar het lokale leven een stuk goedkoper is? Dan geeft je Nederlandse inkomen je veel vrijheid. Je kunt bijvoorbeeld minder werken en toch een ervaringsrijk leven leiden. Ook is geld sparen eenvoudiger als je uitgaven dáár lager zijn.

Dan zijn er ook nog working global nomads

Naast digital nomads is er ook een niet-digitale variant. Global nomads kiezen er ook voor om werken en reizen te combineren. Alleen werken zij vaak bij een lokale werkgever om te kunnen voorzien in hun levensonderhoud. Het werken is daarmee meer locatiegebonden. Global nomads zijn daardoor voor hun inkomsten vaak langere tijd gebonden aan één plek. Door te sparen kunnen ze weer verder trekken naar een volgende bestemming. Geld verdienen is voor hen een middel om het reizen voor langere tijd te kunnen volhouden.

Hoe word je digital nomad?

Locatie-onafhankelijk werken is het eerste waar je aan denkt bij een leven als digitale nomade. Voorheen was dat bijna alleen mogelijk voor mensen met een eigen bedrijf. Tegenwoordig zijn werkgevers veel flexibeler. We krijgen meer vrijheid om te werken waar we willen. Met een vast inkomen in loondienst kun je dus ook digital nomad worden. Bijvoorbeeld met een remote job of een baan waarbij locatie-onafhankelijk werken mogelijk is. Natuurlijk moet je werkgever ermee akkoord zijn dat je vanuit het buitenland werkt. Binnen de EU mag je werken waar je wilt. Ga je buiten de EU op pad? Dan krijg je te maken met andere regels zoals een werkvergunning en soms uitgebreide veiligheidsonderzoeken. Wees dus voorbereid!

Digital nomad lifestyle

Digital nomad is dus geen beroep maar een manier van leven. En dat bestaat uit meer dan feesten en in een hangmat liggen. In nomad-stijl leven betekent dat je kiest voor vrijheid, creativiteit en productiviteit. Maar ook voor een manier van leven met een betere balans tussen werk en vrije tijd. En daardoor meer voldoening. De digital nomad lifestyle kan mooi werk opleveren waar de energie en inspiratie vanaf straalt.

Bouw een buffer op

Wil je een buffer opbouwen voordat je begint als digital nomad? Open gratis een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden.

Lees meer over Internetsparen

Hoeveel verdient een digital nomad?

Wat een digital nomad verdient is lastig te zeggen. Net zoals je deze vraag ook niet voor een ondernemer kunt beantwoorden. Een beginnend freelance tekstschrijver heeft doorgaans een lager inkomen dan een succesvolle business coach met klanten uit het hogere segment. Toch zijn er bronnen die wel iets zeggen over de inkomsten van een digital nomad.

Onderzoek naar inkomsten van digital nomad

Uit onderzoek van Harvard University uit 2015 blijkt dat digital nomads wereldwijd omgerekend gemiddeld € 11.000,- per jaar verdienden. Geen vetpot dus. Echter, volgens onderzoeksbureau Statista (januari 2023) verdienen de meeste digital nomads jaarlijks omgerekend tussen de € 46.000,- en € 234.000,-. Dat ligt dus nogal uit elkaar. Of zou de digital nomad er in acht jaar zoveel op vooruit zijn gegaan?

Wat je als digital nomad verdient, hangt vooral af van het soort werk dat je doet. Maar ook je ervaring doet ertoe, net als hoeveel uren je werkt. Kies je voor maximale vrijheid, geïnspireerd door het boek The 4-hour work week van Timothy Ferriss? Of komt je inspiratie om te werken als digital nomad juist uit de FIRE-beweging? Geld sparen schiet lekker op met een inkomen uit Nederland, terwijl je profiteert van het goedkopen leven op Bali.

Welke beroepen kun je overal doen?

Voor sommige beroepen heb je geen vaste thuisbasis nodig. Al is een goede werkplek wel zo fijn. De vraag is: kun je jouw werk ook echt overal uitoefenen? Of moet je toch met enige regelmaat ergens je gezicht laten zien? Dat hangt natuurlijk af van de afspraken die je maakt met je werkgever of met de service die je je klanten belooft. Online werken ligt bij sommige beroepen wel meer voor de hand. Ideaal als je digital nomad wilt worden.

10 typische digital nomad-beroepen:

 • Tekstschrijver
 • Grafisch ontwerper
 • Business coach
 • Online marketeer
 • Virtual assistant (VA)
 • Webdesigner
 • Contentmaker
 • Dropshipper
 • Vertaler
 • Recruiter

Waar betaal je belasting als digital nomad?

Wie werkt moet belasting betalen. De vuistregel is dat je belastingplichtig bent in het land waar je woont. Alleen hoe werkt dat als je geen vaste verblijfplaats hebt? In welk land ben je belastingplichtig als je altijd onderweg bent? Ook voor ondernemers is het niet automatisch zo dat je in Nederland belasting betaalt als je voor Nederlandse opdrachtgevers werkt.

Uitschrijven Basisregistratie Personen (BRP)

Verblijf je langer dan acht maanden in het buitenland? Dan moet je je laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Deze acht maanden hoeven niet aaneengesloten zijn. Het geldt ook als je in een jaar bijvoorbeeld twee keer vijf maanden naar het buitenland gaat. Uitschrijven doe je bij de gemeente waar je woont en kan vanaf vijf dagen voor vertrek tot uiterlijk de dag van vertrek. Doe je dat niet, dan levert een eventuele controle je een boete op.

Let op: je uitschrijven bij de BRP is wel iets om goed over na te denken. Dit heeft namelijk gevolgen voor allerlei voorzieningen en je sociale zekerheid. Zo verlies je het recht op een Nederlandse zorgverzekering, zorgtoeslag, kinderbijslag en andere uitkeringen. Ook bouw je tijdens de periode dat je bent uitgeschreven geen AOW op.

Dus waar ben je nou echt belastingplichtig?

Met je uitschrijving BRP ben je volgens de Nederlandse Belastingdienst ‘buitenlands belastingplichtig’. Vaak is het onduidelijk voor digitale nomaden waar ze belasting moeten betalen. Schakel daarom een expert in om erachter te komen waar je nou echt belastingplichtig bent. En kies iemand die de specifieke regels kent waar digital nomads tegenaan lopen.

Win advies in van een expert:

 • met verstand van internationale belastingregels;
 • die weet welke btw-regels er in het buitenland gelden (als je een eigen bedrijf hebt);
 • en die antwoord kan geven op financiële vragen over het digital nomad-leven.

Iets om op te letten voordat je de huur opzegt

Iets om alert op te zijn, is waar je straks je post ontvangt. Post lijkt wel het laatste wat je als digital nomad nodig hebt. Toch is in de digitale wereld je adres vaak een verplicht veld als je iets wilt regelen. Daarnaast is het voor elke inwoner van Nederland simpelweg verplicht om een adres te hebben. Dat staat in de Wet Basisregistratie Personen.

Wil je in complete vrijheid de wereld ontdekken zonder vaste verblijfplaats? Regel dan een briefadres voordat je vertrekt. Dat is een postadres (niet te verwarren met een postbus) in Nederland waar je bereikbaar bent voor de overheid als je geen woonadres hebt. Denk aan het adres van je ouders, een vriend of familielid. Diegene moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat jij je post ontvangt. Het is handig om je bankzaken en verzekeringen eerst te regelen vanaf een vast woonadres in Nederland.

Hoe zit het met verzekeringen als digital nomad?

Stel, je verwondt je been tijdens een hike door de Thaise jungle. Een bezoekje aan de dokter en een antibioticakuur kan best in de papieren lopen. Laat staan als er iets gebeurt waardoor je langere tijd zorg nodig hebt in het buitenland. En wat als je laptop of telefoon wordt gestolen tijdens een duikje in de onderwaterwereld?
Risico's horen nu eenmaal bij een avontuurlijk leven als digital nomad. Dus, wil je digital nomad worden, duik dan ook even in de wereld van verzekeren.

Deze verzekeringen heb je nodig

Als digital nomad heb je twee verzekeringen zeker nodig:

 • Zorgverzekering
 • Reisverzekering

Bij het uitzoeken van geschikte verzekeringen zijn er een aantal punten om op te letten.

Zorgverzekering

Bij het kiezen van een zorgverzekering voor het buitenland is je dekking van belang. Ga je buiten Europa reizen, zorg dan voor een zorgverzekering met werelddekking. Ook zijn er een aantal voorwaarden die bepalen of je wel in Nederland verzekerd mag blijven. Denk aan de duur van je reis, of je in bepaalde landen gaat werken en of je in een Nederlandse gemeente ingeschreven blijft. Check wat je moet regelen in jouw situatie.

Goed om op te letten

 • Kosten per maand
 • Eigen risico
 • Dekking in welke landen

Reisverzekering

Een reisverzekering heb je nodig voor bepaalde medische zorg. Maar ook voor bijvoorbeeld diefstal of verlies van je bagage, laptop of telefoon. Hierbij is ook weer een passende dekking (Europa of wereldwijd) belangrijk.

Ga je voor een lange tijd reizen, let dan op de maximale duur van je reisverzekering. Bij de meeste verzekeraars ben je tot maximaal 3 maanden gedekt. Ook met onze doorlopende reisverzekering kun je maximaal 90 aaneengesloten dagen op reis. Kijk daarom goed welke verzekering past bij jouw wensen. En zorg dat je goed verzekerd bent als er iets gebeurt.

Goed om op te letten

 • Kosten per maand
 • Eigen risico
 • Maximale reisduur
 • Toestemming om te werken
 • Dekking elektronische apparaten

Zoek de digital nomad community op

Een van de mindere kanten van het digital nomad-bestaan is dat het ook eenzaam kan zijn. Gelukkig zijn er meer mensen die werken en reizen combineren. Zoek daarom aansluiting bij een sociaal netwerk van digital nomads om met nieuwe mensen in contact te komen. Dit kan in fysieke vorm op je bestemming. Of via een online community waar je mensen vragen kunt stellen.

Via een digital nomad community kun je van elkaar leren en inspiratie opdoen voor je volgende reisplannen. Daarnaast kun je er iemand ontmoeten waarmee je een tijdje samen kunt reizen. Dus wil je digital nomad worden? Koester bij deze nieuwe stap dan het oude gezegde: alleen ben je sneller, samen kom je verder.


Wil je meer weten?