Ga direct naar inhoud

Samenwonen en financiën: zo verdelen deze stellen hun geld

Als je gaat samenwonen, is het slim om afspraken over geld te maken. Wie betaalt wat? Is een gemeenschappelijke rekening handig? En sparen jullie samen of allebei apart? Drie stellen vertellen hoe zij hun kosten verdelen en geven tips.

Adrian en Natasja verdelen hun geld over meerdere rekeningen

Adrian Goossen (40) en Natasja Goossen (40) zijn allebei ondernemer. Ze zijn getrouwd en wonen met hun twee zoons van 10 en 15 in een koopwoning in Barendrecht.

Natasja: “In het begin hadden we allebei een eigen rekening. Al snel hebben we ons gezamenlijke privégeld op een hoop gegooid. Dat was net zo overzichtelijk. Inmiddels verdelen we onze salarissen over verschillende spaarrekeningen bij één bank. We hebben rekeningen voor boodschappen, uitjes, cadeautjes en vakanties. Maar ook voor een buffer of het stageld van onze caravan.”

Adrian: “Dit systeem werkt goed. Als je geld op één rekening staat, is het minder duidelijk waar je je geld aan uitgeeft. Nu hebben we voor elk doel een potje. Daardoor voelt het alsof we meer te besteden hebben. De enige eigen rekeningen die we nog hebben, zijn onze zakelijke rekeningen. Daarmee sparen we ook voor ons pensioen en voor een zakelijke buffer.”

Spaar voor een buffer, maar ook voor je dromen.

Natasja: “Voor de kinderen hebben we ook meerdere rekeningen. Eén voor schoolgeld, één voor sportclubs, één voor later. En we hebben een kledingrekening waarop we maandelijks de kinderbijslag storten. We leren de kinderen hun zakgeld zelf ook over verschillende potjes op hun spaarrekening te verdelen. We merken zelf dat dit systeem ons veel rust en overzicht geeft. En we vinden het belangrijk dat ook mee te geven aan onze kinderen. Ik kan het iedereen aanbevelen.”

Adrian: “Een andere tip: zorg altijd dat je samen een buffer hebt voor onverwachte kosten. En kijk niet alleen naar je lasten, maar ook naar je dromen. Wij storten bijvoorbeeld maandelijks € 100,- op onze dromenrekening. Zodat we in de toekomst hopelijk die reis naar Peru kunnen maken.”

Jan-Willem en Sander verdelen alles fifty-fifty

Jan-Willem van Rijn (37, links op de foto) en Sander Hulleman (27) wonen bijna vier jaar samen. Sinds een jaar hebben ze een samenlevingscontract en een koophuis in Arnhem. Jan-Willem werkt als informatiecoördinator bij een gemeente, Sander is docent.

Jan-Willem: “Toen we een huis wilden kopen, hebben we onze financiële zaken goed op een rij gezet. Met welke kosten krijgen we te maken? Wat komt er binnen? Moeten we nog ergens op besparen? We hebben onze inkomens naast elkaar gelegd en gekeken wat we wilden overhouden. Door bewust voor een lagere hypotheek te kiezen, houden we meer geld over voor bijvoorbeeld etentjes of stedentripjes.”

Sander: “We hebben één gemeenschappelijke rekening. Daar storten we allebei zo’n 40% van ons salaris op, wat ongeveer evenveel is. Van deze rekening betalen we bijvoorbeeld de hypotheek, verzekeringen en andere vaste lasten. De rest gaat naar onze eigen betaalrekening of spaarrekening.”

Jan-Willem: “Ik houd bijvoorbeeld erg van gadgets. Die koop ik van mijn eigen rekening, want dat is toch iets persoonlijks.”

Sander: “Verder verdelen we eigenlijk alle gezamenlijke uitgaven fifty-fifty. Ik betaal bijvoorbeeld de boodschappen.

Aan het einde van de maand tel ik alles bij elkaar op, deel het bedrag door tweeën en stuur dan een betaalverzoekje naar Jan-Willem. En als we een vakantie boeken, doen we ook alles door de helft.”

Jan-Willem: “Toen we een huis kochten, hebben we een samenlevingscontract getekend. Daar staan ook financiële afspraken in. Bijvoorbeeld dat we naast gemeenschappelijk geld ook eigen geld hebben. En welke spullen van wie zijn. Door dit soort dingen vast te leggen, voorkom je een hoop gedoe als je ooit toch uit elkaar gaat.”

Gezamenlijke rekening

Ga je samenwonen? Dan wil je misschien samen sparen voor een buffer, een reis, huwelijk of voor later. Met een gezamenlijke rekening werk je samen aan je spaardoelen.

Open een gezamenlijke spaarrekening

Jeffrey en Susanne sparen en beleggen samen

Jeffrey Nijland (31) en Susanne Wesselink Nijland (30) zijn getrouwd. Ze wonen in een koophuis in Apeldoorn en hebben een dochter. Jeffrey is webdeveloper en Susanne leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs.

Susanne: “Toen we in 2014 gingen samenwonen, hebben we het vrij losjes aangepakt. Ik huurde al een flat en Jeffrey trok bij me in. Alles stond op mijn naam, dus dat hebben we zo gehouden. Ik betaalde de vaste lasten, Jeffrey deed de boodschappen en stortte af en toe een kleine bijdrage.”

Jeffrey: “Na een tijdje verhuisden we naar een ander huurhuis. Toen hebben we het omgedraaid: ik betaalde de huur en de andere vaste lasten. In 2018 zijn we getrouwd en hebben we een huis gekocht. Toen hebben we een gezamenlijke rekening geopend en onze eigen rekeningen opgeheven. We storten nu alles op één rekening, dat vinden we handiger. Onze salarissen verschillen ook niet zoveel van elkaar.”

Susanne: “We hebben samen een spaarbedrag afgesproken. We zetten elke maand ongeveer een zesde van onze maandelijkse inkomsten opzij om te sparen. Onze buffer staat gelijk aan zeker een half jaar vaste lasten. Met het geld dat we extra sparen, lossen we eens per half jaar een deel van onze hypotheek af.”

Jeffrey: “Ik heb nog één eigen rekening. Die gebruik ik om te sparen voor mijn hobby. Ik speel elektrische gitaar en neem af en toe iets op. Daarvoor zet ik elke maand € 100,- opzij. Dan hoef ik niet in één keer een groot bedrag van onze gezamenlijke rekening te halen.”

Susanne: “Gelukkig hebben we nooit gedoe over geld. We zitten op één lijn en doen geen onnodig grote uitgaven.”

Jeffrey: “Sinds kort ben ik begonnen met beleggen. Dat doe ik met gezamenlijk geld dat we kunnen missen. Ik spreid de inleg en hoop zo een extra potje voor later op te bouwen, voor ons samen.”

Ga je binnenkort samenwonen? Maak dan samen afspraken over hoe jullie je financiën verdelen. Open bijvoorbeeld een gezamenlijke spaarrekening bij Nationale-Nederlanden en werk samen naar een spaardoel toe. Jullie gezamenlijke geld pas over meer of vier jaar gebruiken? Dan is het een optie geld te beleggen. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.


Wil je meer weten?