Ga direct naar inhoud

Spaardoelen: Linda spaart voor een racefiets en triatlon

Heeft de coronacrisis bij jou voor nieuwe inzichten gezorgd? Wil je verhuizen naar een groter huis? Op wereldreis als het straks weer kan? Of toch die carrièreswitch maken? Begin dan alvast met sparen, net als Linda (31). Zij kocht in coronatijd een racefiets van haar spaargeld. Deze zomer doet ze mee aan een triatlon.

“Ik zwem al mijn hele leven en ben daarnaast fanatiek hardloper en wielrenner. Zou een triatlon misschien een mooie volgende uitdaging zijn? Die gedachte kwam de laatste jaren steeds vaker bij me op. Toen het coronavirus uitbrak, wist ik: dit is het moment. Nu heb ik alle tijd om te trainen zonder dat ik daarvoor andere hobby’s moet opgeven.”

Steeds fanatieker

“In 2017 meldde ik me al aan bij een triatlonvereniging. Serieuze plannen voor een hele triatlon had ik toen nog niet. Voor zo’n uitdaging moet je namelijk flink trainen. En de inschrijfkosten zijn hoog.

Ik besloot eerst eens een achtste triatlon te doen. Die ging me goed af. Ondertussen werd ik steeds fanatieker door de triatleten om me heen. Als zij hele triatlons deden, moest ik dat toch ook kunnen als ik mijn best deed?”

Sparen voor je vrije tijd

Zes dagen per week trainen

“Door corona besloot ik niet langer te wachten. Ik schreef me in voor de Gelreman: een hele triatlon tussen Arnhem en Nijmegen die in augustus plaatsvindt. De uitdaging die ik aanga? 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen.

Als voorbereiding train ik zes dagen per week met hulp van een professionele triatleet. Hij heeft een speciaal trainingsschema voor me gemaakt. Ik fiets en loop hard. En omdat de zwembaden door de coronamaatregelen gesloten zijn, doe ik krachttrainingen. Zo train ik de spieren die ik bij het zwemmen nodig heb.”

Een serieuze hobby kost serieus geld.

Sparen voor een nieuwe racefiets

“Mijn hobby kost naast tijd ook geld. Ik heb al een racefiets, maar wilde voor de triatlon graag een nieuwe bestellen. Eentje die helemaal is aangepast aan mijn lengte, postuur en gewicht. Daarvoor ging ik uit van een bedrag tussen de € 3.000,- en € 3.500,-.

Dat bedrag moest ik nog wel bij elkaar sparen. Ik koppelde een aparte spaarpot aan mijn spaarrekening en legde elke maand € 100,- in.

De spaarpot vulde ik verder aan met geld dat ik aan het einde van de maand overhield. Door de coronamaatregelen bespaarde ik geld op etentjes en andere leuke dingen. Ook was ik net gaan samenwonen, waardoor ik sommige kosten kon delen. Zo spaarde ik elke maand tussen de € 200,- en € 300,- extra.”

Vind jij sport en vrije tijd ook belangrijk?

Bij Nationale-Nederlanden kun je Doelsparen. Je koppelt dan verschillende spaarpotten aan je rekening, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor je sportkosten of vakanties.

Lees meer over Doelsparen

Geld sparen voor je hobby

Spaarpot voor sportkosten

“Daarnaast had ik al zes jaar lang een paar tientjes per maand opzijgezet, voor als ik ooit een nieuwe fiets wilde. Ik legde ook wat geld bij uit mijn vaste spaarpot voor algemene sportkosten. Uit die pot betaal ik mijn trainer, sportkleding en sportvoeding. En de abonnementen van mijn sportschool en de triatlonvereniging. Inmiddels heb ik mijn fiets besteld. Ik kan niet wachten tot hij er is!”

Spaartip

“De verschillende spaarpotten werken voor mij goed. Als mijn loon is gestort, maak ik automatisch vaste bedragen over. Dan kom ik niet in de verleiding mijn geld aan andere dingen uit te geven. Bovendien weet ik aan het einde van de maand precies wat ik overhoud. Een spaartip die ik iedereen kan aanraden.”

Ongeveer 15% van mijn inkomen gaat naar sport.

Een serieuze hobby kost geld

“Voor de triatlon zelf heb ik ook een speciale spaarpot aangemaakt. Ik moet namelijk nog € 250,- aan deelnamekosten betalen. Ook wil ik nog nieuwe fietskleding kopen. Daaraan ben ik ook zo € 100,- kwijt.

Alles bij elkaar besteed ik maandelijks ongeveer 15% van mijn netto-inkomen aan sport. Daar zit ook het geld bij dat ik kwijt ben aan mijn zorgverzekering. Daaraan geef ik bewust meer geld uit, zodat ik eventuele kosten voor fysiotherapie vergoed krijg.

Sparen voor een triatlon

Ook heb ik altijd geld achter de hand om onverwachte zorgkosten op te vangen. Ja, een serieuze hobby kost serieus geld. Dat vergeten mensen weleens. Zelfs een sport als hardlopen is niet gratis. Als je geen blessures wilt oplopen, moet je goede schoenen kopen. En die kosten nu eenmaal geld.”

Spaarinzichten door corona

Benieuwd tot welke spaarinzichten corona nog meer leidde? Lees dan de andere verhalen uit onze driedelige serie. Vera verruilde haar appartement in de stad voor een boerderij in Friesland. En Jacco investeerde zijn geld in een carrièreswitch.

De uitdaging aan

“Met de triatlon in het vooruitzicht heb ik eindelijk weer iets om naar uit te kijken. Zeker in coronatijd is het fijn dat ik me kan voorbereiden op zo’n groot doel.

Ik hoef niet te winnen of de snelste te zijn. De uitdaging, daar doe ik het voor. Ook helpt sporten me om fit te blijven. Om te ontspannen en mijn hoofd leeg te maken. Bovendien is het voor mij een goede reden om lekker naar buiten te gaan.

Wat ik doe als de triatlon door de coronamaatregelen toch wordt afgelast? Dan ga ik alsnog, in mijn eentje. Dan trommel ik wat vrienden op die met eten en drinken langs de route staan. Coronaproof, natuurlijk. Maar wat er ook gebeurt, ik ga die uitdaging aan.”

Sparen voor je hobby

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Heb jij door de coronamaatregelen ook gemerkt dat vrije tijd belangrijk voor je is? En wil je straks meer tijd besteden aan hobby’s? Of een sabbatical nemen en op reis zodra het weer kan? Zet dan alvast geld opzij. Open bijvoorbeeld gratis een internetspaarrekening of maak sparen leuker met Doelsparen bij Nationale-Nederlanden.


Wil je meer weten?