Ga direct naar inhoud

Mag je permanent wonen in een camper?

Het snelle antwoord is ja, maar er zitten wel haken en ogen aan. Zo zijn er de uitdagingen van het basic bestaan als camperaar. Daarnaast loop je tegen regels van de overheid aan waar je misschien niet meteen aan denkt. Ontdek in dit artikel waar je allemaal op moet letten als je in een camper gaat wonen. En leer van ervaringsdeskundige Richard die sinds een half jaar in z'n camper woont.

"Ik trek de deur achter me dicht en vertrek in m'n woning op wielen de wijde wereld in." Wonen in een camper: voor sommigen is het een droom, voor anderen een nachtmerrie. Aan een mobiele woonwens kleeft veel uitzoek- en regelwerk. Speel je met de gedachte in een camper te gaan wonen? Dan helpen we je graag op weg.

Huis opzeggen of aanhouden

Ga je wonen in een camper, dan neem je ook een beslissing over je huis. Hou je het aan of gaat er een bord van de makelaar tegen het raam? In beide gevallen moet je wel bedenken waar je straks je post ontvangt. Dat lijkt misschien minder belangrijk in de digitale wereld van nu. Maar je adres is vaak een verplicht invulveld als je iets wilt regelen. En het is simpelweg verplicht voor elke inwoner van Nederland om een adres te hebben. Dat staat in de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP). Hou je je koop- of huurhuis aan, dan is dat het adres waar je ingeschreven staat (inschrijfadres). Wil je in je camper met de spreekwoordelijke noorderzon vertrekken? Regel dan een briefadres voordat je de vrijheid tegemoet treedt.

Je kunt niet zomaar zonder postadres

Ga je je huis verkopen of de huur opzeggen? Dan heb je geen inschrijfadres meer. Je mag dan ook ingeschreven staan op een briefadres. Dat is een postadres (géén postbus) in Nederland waar de overheid je kan bereiken als je geen woonadres hebt. Bijvoorbeeld het adres van je ouders, een vriend of familielid. Diegene moet daarvoor wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat jij je post krijgt.

Is er niemand die je een briefadres kan of wil geven? Dan moet je gemeente je verplicht inschrijven op een briefadres. Bijvoorbeeld het postadres van het gemeentehuis. Je regelt je inschrijving op een briefadres bij de afdeling Burgerzaken/Publiekszaken van je gemeente.

Recht op zorgverzekering en toeslagen

Een brief- of woonadres levert je meer op dan post alleen. Je hebt hiermee bijvoorbeeld ook recht op een Nederlandse zorgverzekering en toeslagen, als je daarvoor in aanmerking komt. Je moet dan wel minimaal vier maanden per jaar in Nederland verblijven. Dat kan een uitdaging zijn bij het permanent in een camper wonen. Want waar breng je die vier maanden met je camper door? Niet alle campings zijn buiten het zomerseizoen open, of willen je zo'n lange tijd ontvangen.

Bouw een buffer op

Wil je een buffer opbouwen voordat je voor langere tijd in je camper gaat verblijven? Open gratis een internetspaarrekening bij Nationale-Nederlanden.

Lees meer over Internetsparen

Camperverzekering permanente bewoning

Je mobiele huis wil je goed verzekeren voordat je je dromen achterna gaat. Een echte uitdaging als je in je camper gaat wonen. Nationale-Nederlanden heeft geen speciale camperverzekering. Wel een verzekering voor toercaravans die recreatief worden gebruikt. Een camperverzekering voor 'permanente bewoning' lijkt bij geen enkele verzekeraar mogelijk.

Er zijn wel een aantal verzekeraars waarbij je 365 dagen met vakantie mag zijn. Dan moet je wel, naast je camperplaats, een woonadres hebben. Met alleen een briefadres lukt het niet je camper te verzekeren. Om je verzekeringen goed te regelen voor permanente bewoning van je camper is dus het advies: zorg voor een woonadres en verblijf minimaal vier van de twaalf maanden per jaar in Nederland.

Hoe kun je je camper het beste verzekeren? Een camper is een voertuig, dus een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) is minimaal verplicht. Denk daarbij ook aan je inboedel. Want in die camper zit straks je volledige bezit. Overweeg dus een verzekering met ruime dekking. En denk na over de verzekeringen uit het lijstje hieronder. Voor de eerste vier bieden wij geen verzekering als je in een camper woont. Een adviseur kan je helpen bij de verzekeringen die je nodig hebt en bij wie je die kunt afsluiten.

Verzekeringen om te overwegen:

Waar mag je met je camper wonen?

Met een huis op wielen lonkt de vrijheid. Alleen mag je in Nederland met je camper niet zomaar overal gaan staan. Je bent gebonden aan campings, camperplaatsen of privéterrein van mensen die je kent en je willen ontvangen. Voor kamperen geldt meestal een maximum aantal dagen dat je mag blijven. En reken in de weekenden en vakanties op drukte op de camping.

Het ultieme vrijheidsgevoel vind je misschien eerder in het buitenland. Binnen Europa mag je vrij reizen én werken. Landen als Frankrijk, Italië en Kroatië zijn zeer camper-vriendelijk. En in Noorwegen mag je zelfs overal vrij kamperen. Stof tot nadenken dus voor de aankomend digital nomad.

Wat kost het om te wonen in een camper?

Wonen in een camper kun je zo duur maken als je wilt. Blijf je binnen Nederland, dan scheelt dat veel brandstof ten opzichte van reizen naar bijvoorbeeld Bulgarije. Alleen is het leven na die lange reis dáár wel een stuk goedkoper. Ook maakt het veel uit wat je met je huis in Nederland doet. Heb je geen huis (meer), of heb je zelfs inkomsten door het te verhuren? Dan maakt dat voor je reisbudget veel uit. Let wel op of je je huis mag verhuren. Bij een koophuis met hypotheek mag dat alleen met een speciale verhuurhypotheek.

Vermogen opbouwen door te besparen op woonlasten

Ook financiën kunnen een motivatie zijn om in een camper te gaan wonen. Richard van der Hoek wil door te besparen op woonlasten een vermogen opbouwen. Geïnspireerd door de FIRE-beweging woont hij inmiddels een half jaar in een camper in Nederland. Het bevalt hem goed om dicht bij de natuur te staan. Zelfs in de winter. Zijn avonturen deelt hij op zijn blog Globus2.nl, naar de naam van z'n zelfgebouwde camper. We mochten hem wat vragen stellen over zijn ervaringen.

Waar kwam je wens vandaan om in een camper te wonen?

'Ik wilde dicht bij de natuur leven. In een huis krijg je de seizoenen en het ritme van dag en nacht nauwelijks mee. In een camper leef je veel meer met de natuur. Daarnaast wilde ik iets opbouwen voor later. De AOW-leeftijd verschuift en het is de vraag wat mijn pensioen tegen die tijd waard is. Door goedkoop te leven bouw ik een buffer op. Daarmee kan ik eerder stoppen met werken en langere reizen maken.'

Kan dat reizen dan niet nu al?

'Er zijn meer mensen die permanent wonen in een camper. Uniek aan mijn verhaal is dat ik een vaste baan in loondienst heb. Ik werk als operationeel-financieel directeur en ben dus ook gebonden aan een vaste plek dicht bij ons kantoor. Ik reis met Globus2 dus alleen in de weekenden en vakanties. Op dit moment sta ik op een camping waar ze me ook buiten het zomerseizoen willen hebben. En wil ik een jaar lang ervaren hoe dit leven me bevalt.'

En? Hoe bevalt het wonen in een camper in de winter?

'Het bevalt uitstekend. Ik vind het heerlijk om veel buiten te zijn. En ik kan ook echt genieten van het weer en de seizoenen. Al zijn er natuurlijk ook uitdagingen. Zo had het meer impact dan verwacht om te ontspullen. Want daar zaten ook zaken bij met een emotionele waarde. Minimalistisch leven geeft me tegelijk veel ruimte. Ook in mijn hoofd. En het scheelt veel geld om al die spullen niet ergens te hoeven opslaan.'

Wat betekent dat voor je huishoudboekje?

'Het leven in een camper is veel goedkoper. Hier is een overzichtje van mijn maandelijkse woonlasten:

  • € 500,- campingplaats (inclusief stroom en douche)
  • € 80,- camperverzekering
  • € 75,- voertuigenbelasting
  • € 75,- diesel (gemiddelde kosten voor rijden en verwarmen zonder elektra)
  • € 5,- gas via een tank om te koken

Op de camping stook ik op stroom. Dat is inbegrepen bij de campingplaats. Maar als ik van mijn staplaats kom, ben ik kosten kwijt aan diesel. Voor het rijden zelf, maar ook om de bus te verwarmen als dat nodig is. In de winter rijd ik maar weinig en zijn de dieselkosten zo’n € 50,- per maand. In de zomermaanden ben ik veel meer onderweg en geef ik ongeveer € 100,- uit aan diesel.

De camper had ik al een tijdje voor vakanties. Dus een aantal van die kosten was ik toch al kwijt. In een camper wonen is voor mij nu dus echt veel voordeliger. Daardoor lukt het me om elke maand een mooi bedrag te sparen. En dan komt er zelfs twee keer per dag een schoonmaker voor de wc en douche!'

Hoe ziet de toekomst van Richard eruit?

'Ik was een beetje zenuwachtig voor de winter. Zou ik niet gillend gek worden? Maar nu ik ook dat heb ervaren, durf ik wel te zeggen dat dit mijn way of life is. Dus ik ben druk bezig met plannen voor de toekomst. Wat wil ik bijvoorbeeld met mijn baan? Voorlopig heb ik het nog goed naar mijn zin. Maar alles wat ik doe is er wel op gericht om daar flexibel in te zijn. Eerder stoppen met werken om te kunnen reizen lijkt me geweldig. Bijvoorbeeld voor een paar jaar. Maar reizen wordt uiteindelijk ook gewoon en wat is dan je purpose in het leven? Waar haal je je voldoening uit? Dat zijn leuke thema’s om alvast een beetje over te fantaseren.'


Wil je meer weten?