Ga direct naar inhoud

Mijn nieuwe pensioen: Hoeveel pensioen krijg ik straks?

Weet jij hoeveel pensioen je straks krijgt? De regels voor je pensioen gaan veranderen tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2028. Daardoor staat de hoogte van pensioenen niet meer vast. Hoe weet je dan toch hoeveel pensioen je straks ongeveer krijgt? Dat leggen we in dit artikel uit.

“Het duurt voor mijn gevoel nog eeuwen voordat ik met pensioen ga. Hoeveel ik straks kan verwachten? Ik heb geen idee. Is het niet 70% van je salaris? Ik denk dat ik dan toch wel een paar duizend euro per maand krijg.”

- Marion (32), pedagoog.

Drie potjes voor je pensioen

Weet jij waar je pensioen uit bestaat? In Nederland kun je op drie manieren pensioen opbouwen:

1. Via de overheid (AOW)

Iedereen krijgt vanaf een bepaalde leeftijd een AOW-uitkering. De overheid bepaalt hoe hoog die uitkering is. Ook maakt het uit of je een partner hebt of niet. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank zie je hoe hoog de AOW-uitkering nu is . Ben je benieuwd hoeveel jij straks kunt verwachten? Bekijk dan Mijnpensioenoverzicht.nl voor een verwachting.

2. Via je werkgever

Werk je in loondienst? Dan bouw je meestal ook pensioen op via je werkgever. Dit is een aanvulling op je AOW. De kans is groot dat je via verschillende werkgevers pensioen hebt opgebouwd. Op Mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel dat tot nu toe is.

3. Zelf pensioen aanvullen

Je kunt er ook voor kiezen zelf geld opzij te zetten voor je pensioen. Bijvoorbeeld door te sparen, beleggen of met een lijfrente. Zo kun je kiezen voor Nationale-Nederlanden Aanvullende PensioenOpbouw.

Ben je benieuwd om hoeveel geld dit ongeveer gaat? Kijk dan op de website van je bank of verzekeraar. Daar vind je meestal meer informatie.

Beleggingen worden belangrijker

Uiterlijk 1 januari 2028 gaan de nieuwe regels voor pensioen gelden voor jouw pensioen via je werkgever. Wat betekent dit voor de hoogte van jouw pensioen?

  • Laten we beginnen met wat hetzelfde blijft. Je bouwt nog steeds pensioen op via de overheid, je werkgever en eventueel zelf.

  • Wat wel verandert: het pensioen dat je via je werkgever opbouwt, wordt straks een beleggingspensioen. Het kan zijn dat dit bij jouw werkgever al zo is. Dan verandert er niets. Maar voor veel werknemers die pensioen opbouwen via hun werkgever is dit nieuw.

    Nu hebben veel mensen namelijk nog een gegarandeerd pensioen. Hierbij staat de hoogte van je pensioen vast. Je weet dus van tevoren hoeveel pensioen je vanaf je pensioendatum krijgt.

    Bij een beleggingspensioen hangt de hoogte van je pensioen af van beleggingsresultaten. En onder andere van de rentestand op je pensioendatum. De hoogte van je pensioen staat dus niet van tevoren vast.

Je verwachte pensioen bekijken

Door de nieuwe regels is het moeilijker om te weten hoeveel pensioen je straks krijgt. Wel kun je een verwachting van je pensioen zien op Mijnpensioenoverzicht.nl. En vaak ook op je persoonlijke pagina van je pensioenuitvoerder.

Je ziet dan drie scenario’s van je pensioen:

  • Je verwachte pensioen: de middelste lijn in de onderstaande grafiek.
  • Je pensioen als het tegenzit (dus als de beleggingsresultaten tegenvallen): de onderste lijn.
  • Je pensioen als het meezit (dus als de beleggingsresultaten meevallen): de bovenste lijn.

Uniform Pensioenoverzicht

Ook in je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) vind je je verwachte pensioen. Dit document krijg je ieder jaar van je pensioenuitvoerder. Ook kun je de online omgeving van je pensioenuitvoerder bekijken.

Bouw je pensioen op bij Nationale-Nederlanden? Log dan in op mijn.nn voor je persoonlijke pensioeninformatie.

Eerder met pensioen

Goed om te weten: hoe eerder je met pensioen gaat, hoe lager je (werkgevers)pensioen wordt. En andersom. Daarom hebben we op een rij gezet waar je op moet letten als je eerder wil stoppen met werken.

Nieuwe pensioenregels

Wil je meer weten over de gevolgen van de nieuwe pensioenregels? Bekijk dan hier wat het pensioenakkoord voor jou betekent.


Wil je meer weten?