Ga direct naar inhoud

Geld voor later: 6 manieren om daar nu al voor te zorgen

Heb jij al nagedacht over geld voor later? Zodat je bijvoorbeeld een jaar op sabbatical kunt gaan, eerder kunt stoppen met werken of na je pensioen comfortabel kunt (blijven) leven? Met nadenken over de toekomst kun je niet vroeg genoeg beginnen. Soms kun je nu al geld opzijzetten voor later. Hoe dan? Wij bespreken zes manieren. Wat de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke situatie. De voordelen, nadelen en tips zetten we voor je op een rijtje.

Vrolijke man en vrouw die wandelen door een bergachtig landschap.

1. Sparen

Of je nu een groter huis wil in de toekomst, een ruimer pensioen of een appeltje voor de dorst, sparen is een manier om je doel te bereiken. Alleen is momenteel het rentetarief op variabel sparen laag.

Wil je een hogere spaarrente? Dan is depositosparen misschien een optie. Je geld staat dan voor een afgesproken tijd vast, in ruil voor een hogere rente. Bij Nationale-Nederlanden kun je snel, makkelijk en gratis een spaarrekening met variabele rente openen. Ook depositosparen kan bij Nationale-Nederlanden.

Voordelen

Sparen is een van de minst risicovolle manieren om geld opzij te zetten voor later. Je kunt je spaargeld tussentijds altijd opnemen, mocht dat nodig zijn. Ook heb je de vrijheid zelf te beslissen hoeveel je wilt sparen.

Nadelen

Het nadeel van sparen is dat de inflatie momenteel hoger is dan de spaarrente. Daardoor wordt het geld op je spaarrekening relatief minder waard. Bij een spaardeposito betaal je mogelijk opnamekosten als je het deposito voortijdig stopzet.

2. Beleggen

Wil je meer rendement halen uit je geld? En kun je je geld langer missen? Dan kan beleggen een goede manier zijn om geld voor later op te bouwen. Er zijn veel verschillende manieren van beleggen. Je kunt zelf beleggen of het voor je laten doen. Dat laatste heet vermogensbeheer. Wat het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Wil je gaan beleggen, maar weet je niet precies wat alle termen inhouden? Wij hebben een aantal veelvoorkomende begrippen voor je op een rijtje gezet. Heb je weinig tijd om je te verdiepen in beleggen? Bij Nationale-Nederlanden kun je onze beleggingsexperts voor je laten beleggen. Met Beheerd Beleggen nemen zij het werk voor je uit handen en beleggen op een manier die bij je past.

Voordelen

Beleggen kan een goed rendement opleveren. Zeker als je je geld een tijd kunt missen, kan beleggen een interessante optie zijn.

Nadelen

Beleggen brengt wel kosten en risico’s met zich mee. Beurskoersen kunnen stijgen en dalen. Het gevolg: je loopt het risico je inleg kwijt te raken.


De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

3. Aanvullend pensioen opbouwen met mogelijk belastingvoordeel

Je kunt aanvullend pensioen opbouwen door te sparen en/of beleggen met belastingvoordeel. Dit doe je op een geblokkeerde bankspaarrekening. Je hoeft geen vast jaarlijks bedrag in te leggen. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer je spaart en/of belegt. Je kunt periodiek of eenmalig een bedrag inleggen. Met banksparen profiteer je van mogelijk belastingvoordeel. Je inleg mag je bij de belastingaangifte aftrekken van je inkomen in box 1. Via je belastingaangifte krijg je zo een deel van je inleg terug. Het bedrag dat je in een jaar maximaal mag aftrekken is afhankelijk van onder andere je jaarruimte. De hoogte van je jaarruimte hangt af van je pensioengat.

Het geld dat je opbouwt, gebruik je later voor een periodieke aanvulling op je AOW en/of het pensioen dat je via je werkgever opbouwt. Op die uitkeringen wordt loonheffing ingehouden. Je ontvangt dus netto uitkeringen. Bij Nationale-Nederlanden bieden we hiervoor Aanvullende PensioenOpbouw en Aanvullende PensioenUitkering aan.

Ook extra pensioen opbouwen?

Begin nu met Aanvullende PensioenOpbouw bij Nationale-Nederlanden.

Ga naar Aanvullende PensioenOpbouw

Voordelen

Je zorgt nu al voor een extra potje voor later. Bijvoorbeeld als je voorziet dat je werkgeverspensioen en/of AOW te weinig zullen zijn. Verder profiteer je op drie manier van mogelijk belastingvoordeel:

  • Heb je jaarruimte en/of reserveringsruimte? Dan is je inleg aftrekbaar van je inkomen in box 1.
  • Over het saldo op je bankspaarrekening betaal je geen vermogensrendementsheffing in box 3.
  • Je betaalt pas belasting als je de uitkeringen ontvangt. Je hebt voordeel als je dan in een lager belastingtarief valt.
Nadelen

Je bent met banksparen gebonden aan bepaalde belastingregels. Het geld dat je spaart, moet je bijvoorbeeld echt gebruiken voor een periodieke aanvulling op je pensioen en/of AOW. Tussentijds spaartegoed opnemen kan wel, maar wij houden dan meteen 52% loonheffing in. De Belastingdienst brengt bovendien een boete (revisierente) in rekening van meestal 20% van het opgenomen bedrag.

4. Leningen aflossen

Door het aflossen van (studie)leningen heb je minder schulden en betaal je minder rente.

Voordelen

De rente die je voor je lening betaalt ligt waarschijnlijk hoger dan de rente die je op je spaarrekening krijgt. Door extra af te lossen heb je dus een rentevoordeel. Ook is het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor je hypotheek hoger als je minder schulden hebt.

Nadelen

Het aflossen van leningen heeft ook nadelen. Je kunt het bedrag dat je aflost op de lening, niet meer uitgeven aan iets anders. Zorg er dus voor dat je altijd wat achter de hand hebt zodat je onvoorziene kosten zoals een kapotte wasmachine kunt betalen.

5. Hypotheek aflossen

Wist je dat je ook geld voor later kunt opbouwen door het vroegtijdig aflossen van je hypotheek? Je woonlasten nu en in de toekomst gaan namelijk omlaag doordat je minder hypotheekrente betaalt. Met een vaste rente mag je elk kalenderjaar een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij aflossen. Vaak is dit maximaal 10% van de oorspronkelijke hoofdsom van je hypotheek. Heb je een variabele rente? Dan is aflossen altijd boetevrij. Als je een hypotheek bij Nationale-Nederlanden hebt, kun je al vanaf € 25,- extra aflossen. Ontdek hoe dat werkt.

Voordelen

Hoe meer je aflost, hoe lager je maandlasten worden. Zo kun je later toch rondkomen met een lager inkomen. Ook kun je van het bedrag dat je nu al bespaart op je maandlasten een deel sparen of beleggen voor later. Dan kun je misschien wel eerder met pensioen. Of je kleinkinderen verwennen met wat extra’s.

Nadelen

Niet in iedere situatie is het slim om je hypotheek vroegtijdig af te lossen, bijvoorbeeld bij een spaarhypotheek. Eenmaal afgelost blijft afgelost – het geld zit nu ‘vast’ in je huis en je kunt er niet meer bij. Twijfel je of het in jouw situatie voordelig is de hypotheek af te lossen? Bespreek het met een hypotheekadviseur.

6. Besparen

Je kunt zorgen voor toekomstig inkomen door nu al te besparen. Door minder uit te geven, houd je meer geld over om opzij te zetten. Besparen kan op veel manieren. Geef je veel geld uit aan etentjes? Heb je echt zo veel kleding nodig? Of kun je eigenlijk wel zonder die tweede auto? Ook kun je kritisch kijken of je zorgverzekering nog bij je past. Het levert misschien niet meteen enorm veel geld op, maar alle beetjes helpen. Het geld dat je zo overhoudt kun je gebruiken om geld voor later op te bouwen.

Je kunt op verschillende manieren zorgen voor geld voor later. Blijven sparen, gaan beleggen, besparen, je pensioen aanvullen, extra aflossen op je hypotheek of op leningen: elke manier heeft zijn voor- en nadelen. Kies voor de optie die het best bij jou past. En beperk je niet tot één manier: een combinatie is ook mogelijk. Uiteindelijk pluk je er de vruchten van en kun je misschien jouw droom waarmaken: of dat nu een sabbatical of een vroegtijdig pensioen is.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?