Ga direct naar inhoud

Oud worden in je eigen huis: hoe doe je dat en wat kost het?

Met je leeftijd veranderen ook je woonwensen, maar dat betekent niet per se dat je moet verhuizen. Als je naar je zin woont in je huis, wil je er het liefst blijven wonen. Dan is het goed op tijd na te denken over aanpassingen die nodig zijn om oud te worden in je eigen huis. Bijvoorbeeld voor als je later wat minder mobiel bent. Hoe maak je jouw huis levensloopbestendig? Hoe financier je dat? En welke regelingen treft de overheid?

Uit onderzoek van I&O Research onder 55-plussers blijkt dat het grootste gedeelte van de ouderen het huis aanpast als het eigenlijk al te laat is. Pas op het moment dat ze fysiek achteruitgaan, ondernemen ze actie. Daardoor kunnen aanpassingen aan de woning acute haastklussen worden. Of het blijkt uiteindelijk toch te veel werk, waardoor mensen weg moeten uit het huis waar ze met zoveel plezier gewoond hebben.

Wil je je huis aanpassen en ben je huurder? Neem dan eerst contact op met de huurbaas om te bespreken wat er mogelijk is. Heb je een koophuis? Dan kun je zelf beslissen wat je wil veranderen aan je huis om er zo lang mogelijk te blijven wonen.

Wat kosten de aanpassingen aan je huis?

Door bijtijds na te denken over aanpassingen aan je huidige woning, kun je er nog lang comfortabel blijven wonen. Dat kan op vele manieren. Soms zijn kleine veranderingen voldoende. Denk aan het verwijderen van losliggende tapijten en kabels, om de kans te verkleinen dat je struikelt. Of richt je keuken zo in dat alles wat je nodig hebt op ooghoogte staat. Dan hoef je niet zo vaak te bukken. Stel je voor dat je in de toekomst een rollator hebt. Hoe loop je dan door een huis met allerlei drempels? Uit voorzorg kun je drempelhulp (oprijplaten) aanschaffen, zodat je huis rollatortoegankelijk wordt.

Andere veranderingen kosten meer geld. We bespreken de kosten van enkele grote aanpassingen.

Slaapkamer op begane grond

Ook als je nu nog prima de trap op kunt, kan het fijn zijn de slaapkamer (en badkamer) alvast naar beneden te verplaatsen. Heb je genoeg ruimte in huis? Beschik je bijvoorbeeld over een garage of schuur die toch niet gebruikt worden? Dan is het vooral een kwestie van het aanbrengen van goede isolatiewanden, verwarmingsleidingen en raamkozijnen met glas. Heb je geen kamer over, dan kan het aanbouwen van woonruimte een optie zijn.

De kosten van een verbouwing hangen af van de precieze werkzaamheden. Daarnaast is de keuze voor het type materialen en installaties (luxe of eenvoudig) en het aantal m² van de kamer van invloed op de kosten. Het is lastig daar standaardprijzen voor te noemen. Maar als je op de website van Vereniging Eigen Huis het aantal m² van een kamer invult, worden de kosten voor een nieuwe kamer automatisch berekend. Zo kun je uitvinden hoeveel je ongeveer kwijt bent aan het isoleren van het dak, de muur en de vloer van de kamer, indien dat nodig is. Ook kun je hier vinden wat het kost om kozijnen te plaatsen en de nieuwe kamer te schilderen.

Houd je de slaapkamer liever boven? Dan kan een traplift uitkomst bieden.

Voor het aanbouwen van een slaapkamer heeft Vereniging Eigen Huis richtprijzen berekend, in samenwerking met de onafhankelijke website Casadata. Voor een aanbouw of uitbreiding met plat dak op de begane grond (maximaal 20 m²) gaan zij uit van € 33.250,-.

Traplift

Houd je de slaapkamer liever boven? Dan kan een traplift uitkomst bieden. De prijzen van een traplift zijn afhankelijk van de hoogte van de trap en de vorm. Een rechte trap is het goedkoopst. De prijzen beginnen bij ongeveer € 2.500,- . Dit is voor de traplift zelf inclusief het plaatsen. Zitten er één of meerdere bochten in je trap, dan zullen de kosten al snel hoger uitvallen. Dit kan oplopen tot ruim € 10.000,-.

Verhoogd toilet

Misschien kun je het je nu nog lastig voorstellen, maar later heb je waarschijnlijk profijt van een hoger toilet. Dat maakt het zitten en opstaan gemakkelijker. Daar kun je nu al rekening mee houden door een verhoogde toiletzitting te laten plaatsen op je huidige toilet, dit kost je zo’n € 30,- tot € 50,-. Ook kunnen steunbeugels aan de zijkant van het toilet je helpen op te staan. Die zijn te vinden vanaf zo’n € 50,- per stuk.

Inloopdouche

Het belangrijkste in een levensloopbestendige badkamer is dat je niet uitglijdt over de vloer. De kans op vallen verklein je door nu al een inloopdouche te nemen. Hoeveel het vervangen van je douchecabine of badkuip kost? Dat hangt af van het model. Zo kun je een eenvoudige inloopdouche laten plaatsen of voor een luxer exemplaar kiezen. Het prijskaartje hangt af van je wensen en je smaak. Ook maakt het uit hoe lang de verbouwing van de douche duurt en wat er precies moet gebeuren. Het huidige bad of de douchecabine worden eruit gehaald en de nieuwe douchecel wordt middels een douchegordijn of scherm gescheiden van de rest van de badkamer. Soms worden de vloer en muur rondom de douchekop opnieuw betegeld.

Verder kun je steunbeugels laten aanbrengen, waaraan je je vast kunt houden als je de douche in- of uitstapt. Ook tijdens het wassen biedt dit houvast. Dit kost tussen de € 30,- en € 100,-. Voor een douchekruk kun je op een vergelijkbaar bedrag rekenen.

Start met sparen

Open nu snel en eenvoudig een spaarrekening met variabele rente.

Spaarrekening openen

Hoe financier je zo’n verbouwing?

Sparen

Met spaargeld kun je een verbouwing of aanpassing aan je huis financieren. Hiermee kun je al ruim voordat de aanpassing nodig is beginnen. Je hoeft niet te wachten tot het moment dat je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor regelingen vanuit de overheid of zorgverzekering. Om je huis levensloopbestendig te maken, kan je gemakkelijk, snel en voordelig sparen bij Nationale-Nederlanden.

Beleggen

Duurt het nog wel even voordat je de leeftijd bereikt waarop je aanpassingen wilt doen in je huis? Dan biedt beleggen wellicht mogelijkheden. Het geld waarmee je belegt moet je namelijk voor een langere tijd kunnen missen. Het voordeel van beleggen: op de lange termijn maak je kans op een hoger rendement dan met sparen. De huidige spaarrente is namelijk niet zo hoog. Beleggen brengt wel risico’s en kosten met zich mee. Ontdek de mogelijkheden van beleggen bij Nationale-Nederlanden.

Overwaarde op je huis

Woon je alweer een tijdje in je koophuis, dan heb je daar misschien overwaarde op. Wat dat betekent? De waarde van je woning is hoger dan je hypotheek. Dat geldt ook als je je hypotheek al helemaal afgelost hebt. Als je niet wilt verhuizen, kun je deze overwaarde gebruiken voor de financiering van de aanpassing. Let wel op: dit kan fiscale gevolgen hebben.

Bij Nationale-Nederlanden kun je op basis van je overwaarde een extra hypotheek afsluiten. Je ontvangt een vrij besteedbaar bedrag dat je kunt gebruiken om je woning geschikt voor de toekomst te maken. Lees meer over het benutten van overwaarde en de voorwaarden. Wil je weten of deze financiering toepasbaar is op je persoonlijke situatie? Dat kan een hypotheekadviseur je vertellen.

Een voordeligere manier om een verbouwing of aanpassing aan je huis te financieren blijft spaargeld.

Blijverslening

Steeds meer Nederlandse gemeentes bieden een zogeheten blijverslening aan. Dat is een lening voor het bekostigen van maatregelen die nodig zijn om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) biedt dit aan. De blijverslening is een soort hypotheek met gunstige voorwaarden. Er worden minder hoge eisen gesteld aan leeftijd en benodigd inkomen. Op de website van SVn zie je welke gemeenten een blijverslening aanbieden.

Vergoedingen

In sommige gevallen vergoedt de gemeente de aanpassingen. Ze kunnen namelijk vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Vraag het Wmo-loket in jouw gemeente of je recht hebt op een vergoeding. Let wel, kleine aanpassingen vergoedt de gemeente meestal niet. En recht op de Wmo heb je vaak pas op het moment dat je de zorg echt nodig hebt. Niet als je deze aanpassingen uit voorzorg treft. Hetzelfde geldt voor een eventuele vergoeding vanuit je zorgverzekeraar.

Start met Beheerd Beleggen

Ontdek wat onze beleggers voor jou kunnen doen. Al vanaf een inleg van € 50,- per maand of € 1.000,- eenmalig.

Lees meer over Beheerd Beleggen

De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


Wil je meer weten?