Ga direct naar inhoud

6 voordelen van ondernemerscoaching

Het ondernemerschap brengt veel uitdagingen met zich mee. Het vergt allerlei skills en competenties waar je misschien voorheen nog niet zo veel mee bezig was. Ondernemerscoaching kan dan een waardevolle investering zijn. Lees de zes voordelen van een business coach.

Coaching voor ondernemers

Wat doet een ondernemerscoach?

Een ondernemerscoach of business coach helpt ondernemers groeien. In hun leiderschap of met hun bedrijfsvoering. Voor elke ondernemer liggen de behoeften anders. Ook de aanpak van ondernemerscoaches kan onderling verschillen.

Een goede business coach kijkt waar voor jou de grootste uitdaging ligt. Hoe je belemmeringen op je groeipad kunt overwinnen. En maakt samen met jou een plan om een hoger niveau te bereiken.

Verrassend genoeg levert een ondernemerscoach vaak onverwachte meerwaarde. Hierdoor halen ondernemers meer uit het traject met een coach dan alleen een antwoord op hun hulpvraag. Overweeg jij een business coach? Dan zijn dit de 6 voordelen die je mag verwachten.

Voordeel 1: een business coach om je business te laten groeien

Het is voor ondernemers dé reden om hulp te zoeken: groeien met hun bedrijf. Een goede business coach is vaak een door de wol geverfde ondernemer. Die begrijpt jouw uitdagingen en weet hoe je ze kan overwinnen.

Veel ondernemers houden bijvoorbeeld onbedoeld hun voet op de rem in de groei van hun bedrijf. Een business coach kan je helpen de juiste ondernemersmentaliteit te ontwikkelen. Je ondernemerskwaliteiten en -vaardigheden te verstevigen. Ook kun je samen kijken naar het verbeteren van je bedrijfsprocessen. En welke groeistrategie op dit moment bij jouw bedrijf past

Voordeel 2: ondernemerscoaching om je basis te verstevigen

Ook zijn er ondernemers die hun basis nog niet op orde hebben. Ze durven geen echte keuzes te maken en houden daarom te veel opties open. Ondernemerscoaching kan hen helpen om eerst eens goed uit te zoeken wat hen nou drijft. Waarom zij er als ondernemers zijn.

Herken jij je in dit beeld? Dan kan een ondernemerscoach veel voor je betekenen. Want bedenk je eens wat er gebeurt als je wél helder hebt wat jouw drijfveren zijn. Hoe je deze vertaalt naar een concreet aanbod voor jouw ideale klant. En dat je een plan hebt om daarmee je klantenkring te gaan vergroten. Die helderheid is zeker een investering waard.

Voordeel 3: een business coach kan je leercurve versnellen

Wat ondernemers kenmerkt en ook siert, is dat ze hun eigen boontjes doppen. Dat heb je nodig om je bedrijf in de eerste fase van de grond te krijgen. En je leert ontzettend veel door fouten te maken. Effectief is het alleen niet.

Een ondernemerscoach helpt je om slimme keuzes te maken. Zo kun je veelgemaakte fouten in het ondernemerschap voorkomen. En snel op een hoger niveau opereren.

Draai je al wat langer mee als ondernemer? Dan kan een coach je helpen jouw glazenplafond te doorbreken. Groter denken dan je nu durft of voor mogelijk houdt. Een business coach versnelt dus je leercurve. In welke fase je bedrijf ook zit.

Voordeel 4: leer hoe je een netwerk opbouwt

Sommige business coaches hebben een indrukwekkende staat van dienst. En daarmee vaak een groot netwerk. Ondernemers kiezen soms voor een coach, omdat ze hopen van dit netwerk te kunnen profiteren.

De meeste coaches zullen zich hier niet voor lenen. Ze zijn tenslotte geen reclamezuil. Een goede coach kan je wél leren hoe je zélf een netwerk opbouwt. Hoe je een effectieve netwerker wordt binnen jouw branche. Daar zit de echte les.

Voordeel 5: een kritische spiegel voorhouden

Soms zit je behoefte meer in de hoek van soft skills. Jezelf beter leren kennen als ondernemer. Weten waar je kwaliteiten als ondernemer liggen. Maar ook welke kennis en vaardigheden je nog mist. Als ondernemer heb je geen manager die jouw welbevinden en ontwikkeling met je bespreekt. Dus moet je dit zelf organiseren.

Een coach voor ondernemers is meer dan een sparringpartner. Het is een ervaringsdeskundige die je motiveert om in jezelf te geloven. Maar je ook een kritische spiegel kan voorhouden. Coachees vinden dit waardevol, omdat ze zo leren hoe ze zelf hun problemen kunnen oplossen. Dat je op jezelf kan vertrouwen om de problemen die je tegenkomt op te lossen.

Voordeel 6: te veel stress herkennen en uitval voorkomen

Je eigen boontjes doppen is mooi. Maar dat andere spreekwoord over te veel hooi op je vork nemen, is voor ondernemers een valkuil. Te veel stress kan zich op drie manieren uiten:

1.   Fysiek: slecht slapen, pijntjes en snel ziek zijn

2.   Mentaal: laag zelfbeeld en moeilijk concentreren

3.   Gedrag: fouten maken, snel geïrriteerd, sociale contacten mijden


Het lastige is dat je stress soms pas merkt als het als te laat is. Een goede ondernemerscoach is hier alert op. En zal de signalen van stress vaak eerder oppikken dan jijzelf. Zo kun je in een vroeg stadium hulp zoeken en daarmee uitval voorkomen.

Hoe kies je de juiste ondernemerscoach?

De voordelen van een ondernemerscoach zijn duidelijk. Alleen hoe vind je de juiste coach voor jou? Weet dat er door het enorme aanbod veel te kiezen valt. De oriëntatie op coaching wordt makkelijker als je weet welk soort hulp je zoekt. Grofweg zijn er drie keuzes die je eerst moet maken:

Type business coaches voor ondernemers

  • Vast (online)programma of maatwerk
  • Coaching voor je bedrijf of je ondernemerschap
  • Verstevigen van je basis of juist opschalen

Tot slot een laatste tip. Ga niet af op de eerste overtuigende salespagina. Bel coaches om te vragen wat voor coach en ondernemer ze zijn. Volg je intuïtie. Kies voor iemand waar je een goed gevoel bij hebt. De coach die jou het beste kan helpen in jouw groeipad. De coachingsrelatie is cruciaal voor het behalen van succes.