Ga direct naar inhoud

Wateroverlast door regen? Dit kun je eraan doen!

Dit artikel gaat over Aangenaam wonen binnen Wonen

Regen is ons koude kikkerlandje niet vreemd. Gemeenten en andere overheidsinstanties doen hard hun best de overlast bij regen zoveel mogelijk te beperken. Maar wat kun je zelf doen om wateroverlast thuis te voorkomen? Wij geven je tips.

Ken de plek van je hoofdkraan

Zorg ervoor dat je weet waar je hoofdkraan zit. Mocht er een leiding breken door veel regen, kan je je hoofdkraan zo snel mogelijk afsluiten. Hiermee beperk je eventuele verdere schade.

Doe je ramen dicht

Misschien klinkt het heel logisch, maar toch wordt het wel eens vergeten. Doe je ramen dicht als je niet thuis bent. Mocht er een hevige regenbui ontstaan, kun je eventuele schade voor zijn.

Laat de bestrating iets aflopen en plaats infiltratievoorzieningen

Ga je je tuin opknappen? Laat de bestrating dan iets aflopen. Het regenwater stroomt zo de tuin in of verdwijnt in een afvoergoot. Plaats voordat je de tuin bestraat ook infiltratievoorzieningen, zoals infiltratiekratten. Het regenwater kan zo geleidelijk in de grond wegzakken.

Zorg voor meer groen in je tuin

Naast tegels is het ook belangrijk dat je groen in je tuin hebt. Hoe meer groen, hoe beter het water kan weglopen. Of plaats waterdoorlatende tegels.

Maak je dakgoten schoon

Laat je dakgoten minimaal één keer per jaar schoonmaken. Dakgoten kunnen namelijk verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren. Door de dakgoten schoon te maken, blijft er geen water op het dak staan en lopen de goten niet over. Heb je een plat dak? Zorg er dan voor een noodoverloop of waterspuwer zodat het teveel aan water weg kan lopen.

Laat je dakgoten minimaal één keer per jaar schoonmaken. Dakgoten kunnen namelijk verstopt raken door bijvoorbeeld bladeren.

Plaats een bladvanger bij je regenpijp

Om verstoppingen in je regenpijp te voorkomen, kun je het beste een bladvanger plaatsen. De bladeren komen op deze manier niet in je regenpijp terecht.

Breng terugslagkleppen aan in je riolering

Heb je een kelder? Breng dan terugslagkleppen aan in de riolering. Dit voorkomt dat er water binnenstroomt via bijvoorbeeld putjes en het toilet.

Bouw een muurtje om de ‘koekoek’ van je kelder

Heeft je kelder een zogenaamde ‘koekoek’ (uitgebouwde bak constructie) aan de buitenkant? Belangrijk is dat het muurtje eromheen hoog genoeg is. Zo voorkom je dat overtollig regenwater je kelder instroomt.

Ontstaat er toch waterschade?

Maak dan zo snel mogelijk foto’s van de situatie mét water. En zorg vervolgens voor een aantal foto’s als alles droog is. Dit heb je nodig voor je verzekering en op deze manier is de schade is beter zichtbaar.


Wil je meer weten?

Mijn woning

Hoe onderhoud je jouw huis? Hoe pak je een verbouwing aan? Kun je nog besparen op je woonkosten? En hoe woon je zo veilig en duurzaam mogelijk?

Tips voor mijn woonsituatie