Ga direct naar inhoud

Duurzaam verwarmen van je woning

Gebruik jij al duurzame energie? Veel Nederlanders nog niet. Ruim zeven miljoen Nederlandse huishoudens gebruiken aardgas voor de verwarming en om te koken. Toch zijn er talloze mogelijkheden om je woning duurzaam te verwarmen. Welke? Ontdek ze hieronder.

Waarom duurzaam verwarmen?

Bijna iedereen in Nederland gebruikt dezelfde warmtebron: aardgas. Maar in 2050 moeten we van het gas af zijn. Slim daarom om nu alvast te beginnen met je woning duurzaam te verwarmen. Zo stoot je minder CO2 uit, je energierekening gaat omlaag en je woning krijgt een beter energielabel, wat weer goed voor de verkoopprijs van je woning! En je krijgt vaak nog subsidie ook.

Hoe duurzaam verwarmen?

Je kunt op verschillende manieren je woning duurzaam verwarmen. Welke? Ontdek ze snel.

Eerste check: wat zijn de ‘duurzame plannen’ van je gemeente?

Duurzaam verwarmen: het klinkt misschien als veel uitzoekwerk en een flinke kostenpost. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Vaak zijn er in je gemeente allerlei mooie initiatieven, waarop jij kunt meeliften. Ga naar de site van je gemeente om deze te achterhalen. Of loop binnen op het gemeentehuis om hierover meer informatie te krijgen.

Alternatief voor de cv-ketel

Heb je een cv-ketel van twaalf jaar of ouder? Dan is hij bijna aan vervanging toe. Laat je de kapotte cv-ketel repareren of stap je over op een alternatief? We bespreken de opties:

  • Hr-ketel met slimme thermostaat

    Een hr-ketel werkt op aardgas, maar gaat hier veel zuiniger mee om dan de cv-ketel. Je kunt je hr-ketel zelfs met een zonneboiler of een hybride warmtepomp combineren, als je voor de extra duurzame optie wil gaan. Verder kan een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer je helpen om zuinig te verwarmen.

  • Hybride warmtepomp

    Een hybride warmtepomp gebruik je samen met een cv-ketel, of met een zuinige hr-ketel. De warmtepomp werkt op stroom en zorgt voor een groot deel voor de warmte in je huis. Alleen als het buiten heel koud is, wordt de kracht van de hr-ketel aangeroepen om het water te verwarmen.

  • Zelfstandige warmtepomp

    Helemaal geen gas meer gebruiken om je huis duurzaam te verwarmen? Gebruik dan een zelfstandige warmtepomp. Een warmtepomp is er in verschillende vormen, haalt energie uit de lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare energie. Echter is de warmtepomp niet in elk huis inzetbaar. Je huis moet zeer goed geïsoleerd zijn, in een goede staat verkeren en er moet ruimte zijn om de warmtepomp te installeren.

  • Zonneboiler

    Een zonneboiler is een systeem dat water verwarmt door middel van zonne-energie. Een op het dak geplaatste zonnecollector verwarmt het water dat in een groot voorraadvat zit. Dat water stroomt vervolgens via de cv-ketel (of zuinige hr-ketel) naar de kraan. Is het water nog iets te koud, dan helpt de ketel om het op de juiste temperatuur te krijgen.

  • Warmtenet

    Een warmtenet kun je zien als een heel grote cv-installatie, voor bijvoorbeeld een hele wijk. Ergens in je buurt staat dan een centrale warmtebron. Vanuit deze warmtebron gaat het warme water dan via buizen naar een huis toe. Een cv-ketel op aardgas is met een warmtenet overbodig. Neem contact op met je gemeente om te zien of verwarmen via een warmtenet mogelijk is of wordt in de toekomst.

  • Zonnepanelen

    Een zonnepaneel wordt vaak op het dak geplaatst en wekt elektriciteit op. Je kunt je huis verwarmen met deze zonne-energie, maar dan moet het gaan om een elektrische centrale verwarming.

Houd de warmte (en koelte) vast: isoleer je huis

Je huis verwarmen is één. Je huis warm houden twee. Daarbij komt ook een stukje isolatie om de hoek kijken. Dit zijn slimme isolaties om de warmte in je woning langer vast te houden.

  • Spouwmuurisolatie/gevelisolatie

    Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw (dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) gevuld met isolatiemateriaal. Dit is een relatief makkelijke manier van isoleren met een hoog rendement.

  • HR++ glas

    HR staat hier voor ‘hoog rendementsglas’ en is isolerend dubbelglas. Dit type glas bestaat uit twee glasplaten met een kleine tussenruimte wat de warmte en koelte goed vasthoudt.

  • Dakisolatie

    Ook met dakisolatie kun je warmte vasthouden. Warmte stijgt op en als het dak goed isoleert, kun je de warmte vasthouden. Dit zorgt niet alleen voor minder hoge stookkosten, maar in de zomer ook voor iets minder hitte in huis.

  • Vloerisolatie (plus vloerverwarming)

    Geïsoleerde vloeren houden 10 tot 15% meer warmte vast dan niet-geïsoleerde vloeren. Goed voor de portemonnee, maar ook voor je voeten. Die zullen minder snel koud worden.

  • Isolatie binnenkant woning (naden en kieren dichten)

    Geef de warmte geen kans om je woning te verlaten. Als je veel naden en kieren hebt in je huis, kun je die beter dichten. Zo hou je de warmte vast en heb je minder energie nodig om het huis warm te houden.

Extra ideeën om warmte vast te houden of om te verkoelen

Ben je op zoek naar ideeën om de warmte in je woning langer vast te houden? Of naar wat meer koeling in de zomer? Bekijk dan de onderstaande mogelijkheden:

  • Ga voor een groen dak

    Een groen dak heeft veel voordelen. Zo verlengt het allereerst de levensduur van je dak, is het goed voor het milieu en de biodiversiteit en absorbeert een groen dak regenwater. Maar het is ook slim qua verkoeling in de zomer. Een groen dak houdt namelijk de warmte tegen en zo heb je minder snel een airco nodig, wat weer zorgt voor minder energie in de zomer.

  • Douche die warmte terugwint

    Met een douche die warmte terugwint wordt de warmte van het wegstromende douchewater gebruikt om het koude water alvast te verwarmen. Slim, duurzamer en aantrekkelijk voor je energierekening. Op deze manier verbruikt je cv-ketel ook minder gas om te verwarmen.

  • Infraroodpanelen in de badkamer

    Dankzij infraroodpanelen kun je je badkamer snel opwarmen. Deze panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek en verwarmen je lichaam en niet de lucht. Ze verwarmen gericht en dat kan energiezuiniger zijn.

Duurzaam verwarmen nieuwbouwwoning

Wat je het best kunt doen als je een nieuwe woning duurzaam wil verwarmen? Zorg dat je huis goed geïsoleerd is, zoals je hierboven hebt gelezen. De volgende stap is het toepassen van een duurzame manier om (deels) van het gas te gaan en je woning duurzaam te verwarmen. Bijvoorbeeld met een warmtepomp, zonneboiler of vloer – en muurverwarming. Is er een warmtenet in je wijk of is dat het plan voor de toekomst? Maak hier dan gebruik van. Deze opties zijn op de lange termijn heel rendabel.

Duurzaam verwarmen bestaande woning

De meest gekozen manier voor het duurzaam verwarmen van een bestaande woning? Een hybride warmtepomp. Deze pomp sluit je aan op een (zuinige) hr-ketel of bestaande cv-ketel. Zo gebruik je de bewezen kwaliteit van de ketel, maar verbruik je minder gas.

Let wel: de hybride warmtepomp is niet zó duurzaam als de zelfstandige warmtepomp, waarbij je helemaal geen gas meer gebruikt. Een zelfstandige warmtepomp is aan te raden als je huis zeer goed is geïsoleerd en je genoeg ruimte in en rond je huis hebt. Heb je dat niet? Dan is een hybride warmtepomp een mooie tussenstap naar een duurzamere verwarming. Natuurlijk geldt ook hier dat het huis goed geïsoleerd moet zijn om de warmte vast te houden.

Besparen door je woning te verduurzamen? Doe een duurzaamheidscheck voor je woning.

Duurzaam verwarmen tapwater

Wist jij dat een liter warm water ruim vijftig keer meer energie kost dan een liter koud water? Je kunt je dus voorstellen dat hier een flinke winst te behalen is, als je dit duurzaam verwarmt. Warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Anders brengt het legionellarisico’s met zich mee. Hoe je dit tapwater zo warm krijgt? Het kan met zonne-energie en zonnecollectoren, maar ook met een warmtepomp.

Wil je meer weten?

Je ziet het: er zijn veel mogelijkheden om je woning duurzamer te verwarmen. Zo draag je zelf bij aan een beter milieu door minder of helemaal geen aardgas te verbruiken. En het is op termijn nog goed voor je portemonnee ook.

Wil je meer weten over duurzaamheid, energiezuinig wonen en besparen op je huis? Bekijk dan het artikel over het verduurzamen in en om je woning.